Hayyam Garipoğlu kimdir ?
Türk iş adamı, televizyon kanalı eski sahibi ve yazar Hayyam Garipoğlu... Hayyam Garipoğlu kimdir? İşte Hayyam Garipoğlu'nun biyografisi

Oluşturma Tarihi: 2017-12-18 18:52:39

Güncelleme Tarihi: 2022-09-23 18:52:39

Türk iş adamı, Cezayir asıllı olduğunu beyan eden Hayyam Garipoğlu'nun iş hayatı, babası Kasım Garipoğlu'nun eski bir fabrika satın almasıyla başlamıştır. 1978 yılında Garipoğlu ve kardeşi Nida Garipoğlu birlikte Almanya'ya giderek, babalarının onlara gönderdiği tekstil ürünlerini pazarlamaya başlamışlardır. Ayrıca Garipoğlu Almanya'da kimya bölümünde okumaya başlamış fakat iş hayatı sebebiyle okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Sonrasında Liverpool Pamuk Borsası'nda bir süre iş yapan Garipoğlu'nun, ailesi bu senelerde Amasya ilinde iplik ve dokuma fabrikası, Lüleburgaz'da tekstil ve hidrojen peroksit fabrikası ile polivinil fabrikası olmak üzere 28 tane fabrikanın sahibiydi. Ayrıca Adana'da İpeks Tekstil adlı şirketin sahibi olan Hayyam Garipoğlu, 1976 yılında Halil Bezmen'e ait olan Rabak Elektrolitik Bakır ve Mamulleri A.Ş.'ni 35 milyon dolar karşılığında satın almıştır.

Toros Biracılık şirketini kuran Garipoğlu, Alman bira üretim teknolojisi ile Marmara Bira isimli biraları üretmiş, fakat şirket pazarda tutunamadığından dolayı şirketi Efes Pilsen'in sahibi olan Anadolu Grubu'na satmıştır.

Bu senelerde satışa çıkarılan Sümerbank'ı 103.5 milyon dolara satın alan Garipoğlu, POAŞ'ın özelleştirilmesi ihalesinde 1.6 milyar dolar vererek, ihaledeki en yüksek teklifi yapmıştır.

Bu sırada işlenen Nesim Maliki cinayetinde, üzerinde şüphe bulunduğundan dolayı gözaltına alınmıştır. Nesim Maliki'nin amacı yeni bir bankaya sahip olmaktı. Bu sebepten Hayyam Garipoğlu ile ortak olmak istedi. Bu görüşmeler sırasında Nesim Maliki 28 Kasım 1995'de, Bursa'daki Özdilek Tesisleri önünde, trafik ışıklarında düzenlenen saldırı sonucu öldürülmüştür. Garipoğlu, Nesim Maliki ile iş ilişkisi olduğu için şüpheli görülmüştür.

Sümerbank'ın eski sahibi olan Garipoğlu ve 17 yöneticisi hakkında 248 trilyon 569 milyar lirayı zimmetine geçirdikleri iddiası ile dava açılmıştır. Davada, Nesim Maliki ile Hayyam Garipoğlu arasında yapılan alışverişin kayda geçmediği belirtilmiştir. 1 Nisan 2002'de, yargılandığı bu davadan dolayı 18 ay kaldığı cezaevinden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Sonrasında Garipoğlu hakkında çıkartılan kırmızı bülten ile dünya genelinde arama kararıyla aranmış ve 2013 yılının Aralık ayında bu suçtan 6 sene 5 ay 23 gün hapis cezasına çarptırılmıştır.

1991 doğumlu Münevver Karabulut, 3 Mart 2009'da öldürülmüştü. Cinayeti işleyen Cem Garipoğlu, cinayetten 197 gün sonra teslim olmuştu. Cem Garipoğlu'nun amcası olan Hayyam Garipoğlu da “Suçluyu Kayırmak” suçundan dolayı tutuklandı. Cem'in babası Nida Garipoğlu'nun beraat ettiği davada Cem Garipoğlu 24 sene, annesi Makbule Garipoğlu ve amcası Hayyam Garipoğlu ise üçer sene mahkumiyet almıştır. Cezalar Yargıtay tarafından onanmıştır.