Mustafa İslamoğlu, Kayseri'de 28 Ekim 1960 tarihinde doğdu. Babası, Ahmet İslamoğlu'ndan Arapça ve Temel İslami bilgiler eğitimi alan İslamoğlu, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nde öğrenim gördü. Daha sonra İlahiyat Fakültesi'ne kayıt oldu. Ardından Kahire El-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku Fakültesi'ne geçti. Ancak buradaki eğitimini tamamlamadı.
Yazın hayatına edebiyatla başlamış, ilk makalelerini 1980'de Milli Gazete'de, daha sonra 1982-83 yılları arasında Yeni Devir gazetesinde yayınlamıştır. Bir gazetede yazdığı makale nedeniyle 1 yıl ve Ankara'da kapalı bir forumda sunduğu Kürt Sorununa İslami Çözüm başlıklı tebliğinden dolayı 1.5 yıl olmak üzere toplam 2.5 yıllık Gölcük Cezaevi'nde başlayan mahkumiyetini, Ankara Yarı açık Cezaevi'nde tamamlamıştır. Cezaevinde Macar Oryantalist Ignaz Goldziher'in De Richtungen der İslamichen Koranauslegung adlı eserini, Arapça tercümesinden Türkçeye çevirdi. 1997 yılında “Human Rights Watch Helmann-Hammet 1997” ödülünü aldı.
Edebi ürünlerini ise Mavera, Aylık Dergi ve Dergah gibi yayın organlarında yayımlamış ve üniversiteler arası şiir yarışması birincilik ve ikincilik ödülleri almıştır.
Kahire-Mekke hattında yazdığı şiirlerini Yasin adlı kitabında 1991 yılında toplamış, 1996 yılında ise tüm şiirlerini Divan adlı eserinde bir araya getirmiştir. Kahire'de verdiği tefsir derslerini bir konulu tefsir örneği olan “Adayış Risalesi” başlığı altında kitaplaştırmıştır.
İslamoğlu, 1983 yılında kaleme aldığı “Seyrani” adlı ilk edebi kitap çalışmasını 2002'de yayımladı. “Allah: Tanımak-Bilmek-Anlamak, Kur-an Surelerinin Kimliği. İslam Nedir” eserlerinden sonra; ” Hayatı İnşa Eden Kur'an Kavramları, Kur'an Peygamberi Hz. Muhammed, Kur'an ve Tabiat Ayetleri Işığında Yaratılış ve Evrim”yayımlanmış son üç kitabıdır.
Bazı Eserleri:
Yaşayan Yazılar
Kur'an Yazıları
Tesettür Yazıları
Eğitim Yazıları
Peygamber Yazıları
Ahlak Yazıları
Tarih Yazıları
İman Yazıları
Fıkıh ve İbadet Yazıları
Kur'an-i Hayat Yazıları
Seyahat Yazıları
Din Yazıları
Ümmet Yazıları
Hac ve Umre Yazıları
Kurban ve Bayram Yazıları
Divan
Bahtımca
Seyrani