Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856'da bugünkü Hırvatistan'ın Smiljan kentinde doğdu. Üç yaşındayken, hayatının yönünü belirleyecek bir olay yaşadı, kedisinin arkasını okşarken, elinin dokunuşu kıvılcımlar yarattı. Bu inanılmaz olayın neden meydana geldiğini öğrenmek istedi. Babasına sordu ve Ortodoks bir rahibe başvurdular. Bu rahip, bir fırtına sırasında ağaçlarda meydana gelen olgunun aynısını Tesla'nın da yaşadığını söyledi; elektrik. O andan ölüm gününe kadar Nikola Tesla hayatını bu gizemi çözmeye adadı.
Öğrencilik günlerinde, ona sonsuza dek eşlik edecek amacı geliştirmeye başladı; özgür enerjinin herkese ulaşabileceği bir yol bulmak. 1881'de Ulusal Telefon Şirketi için çalıştığı Viyana'ya gitti. Sonunda Tesla, Edison Company ile iş bulduğu Paris'e taşındı. Fransız başkentinden 1884'te New York'a gitti- aynı yıl Özgürlük Heykeli'nin de Paris'ten geldiği yıl. Tesla şehre vardığında, hayatını kesinlikle etkileyecek adamın ofislerine gitti;Thomas Alva Edison. Ona, Avrupa'daki son patronu Charles Batchelor'dan bir tavsiye mektubu gönderildi: "İki büyük adam tanıyorum ve siz onlardan birisiniz. Diğeri bu mektubun genç taşıyıcısı." Bu mektupta yazan gerçekler Edison tarafından hiç hoş karşılanmadı. Edison her ne pahasına olursa olsun kendi teorisini savundu ve hiçbir şekilde şehre yeni gelmiş genç bir yabancının şöhretini elinden alıp imparatorluğunu tehlikeye atmasına izin vermeyecekti. Tesla daha sonra vahşi bir karalama kampanyasına girdi.
Mektubu okuduktan sonra Edison onu aynı gün işe aldı. Ancak ilişkileri sakin olmaktan uzaktı. İkisi arasında zamanla artan farklılıklar vardı. Bu farklılıklar, yaptıkları işin sonuçlarını pozlama ve görme biçiminde yansıdı. Edison, doğru akımın ilk tanıtıcısı ve güçlü savunucusu iken, Tesla alternatif akımın daha iyi bir çözüm olduğuna ikna oldu ve bu akımı savundu. Tesla'nın savunduğu bu akım, 150 yıldan fazla bir süre sonra evlerimizde kullanmaya devam ettiğimiz akımdır. Bu anlaşmazlık, "akımların savaşı" olarak bilinir.
Akımların Savaşı
Aslında Tesla'nın fikri daha iyiydi, ancak bunu uygulamaya koyması için Edison'a ihtiyacı vardı. Edison, yeni gelen bir kişi yüzünden servetini riske atmak istemedi. Bu nedenle, deneyimli mucit, Tesla'nın teklifini geçersiz kılmak için hayvanları (köpeklerden ve kedilerden fillere) elektrikle çalıştırmakta tereddüt etmediği alternatif akım tehlikesini göstermek amacıyla Amerika'yı gezmeye geldi. Ayrıca alaycı bir yorumla ilk başta vaat edilen 50.000 $ 'ın ödenmesini de reddetti.
Westinghouse ile İşbirliği
1886 yılında Tesla kendi şirketi kurdu Tesla Elektrik Işık & İmalatı . İlk yatırımcılar, alternatif akım motorunun geliştirilmesine yönelik planlarına karşı çıktı ve sonunda onu şirketteki konumundan kovdular. Ancak Tesla pes etmedi ve bir sonraki projesi için hayatta kalmak ve para kazanmak için 1886'dan 1887'ye kadar New York'ta işçi olarak çalıştı. 1887'de, 1888'de Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü'nde (Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü) sunulan, alternatif akımla beslenen fırçasız bir endüksiyon motoru yaptı . Aynı yılBobin prensibini geliştirdi ve Pittsburgh laboratuvarlarında Westinghouse Electric & Manufacturing Company'de George Westinghouse ile çalışmaya başladı. Westinghouse, alternatif akımın uzun mesafelere aktarılmasına izin verebilecek çok fazlı sistemler hakkındaki fikirlerini dikkatle dinledi ve ona destek verdi.
1893'te Tesla, Niagara Nehri'nin şelalelerinin sularının gücünden yararlanarak Buffalo şehrine elektrik tedarik etmek için bir projenin geliştirilmesinde Westinghouse ile birlikte çalıştı . 1895'te Tesla'nın New York'taki laboratuvarında çıkan bir yangın, binaya ek olarak tüm projeleri de yok ettiğinden, bilim için hesaplanamaz kayıplara neden oldu. Tesla başına gelen bu felakette de pes etmedi. 1898'de "Teleautomaton" adı verilen bir buluş, New York'taki Madison Square Garden'daki ilk Elektrik Sergisine sunuldu. Uzaktan radyo ile kontrol edilen minyatür bir tekneydi. Tesla fikrini ABD ordusuna satmaya çalıştı, ancak o sırada donanma pek ilgi göstermedi.Cihazın mucidi de o değildi. Bu başarı, 1903'te tarihteki ilk radyo kontrol cihazı olarak kabul edilen "Telekino" nun patentini alan İspanyol mühendis Leonardo Torres Quevedo'ya gitti.
Patent Sorunları
Tesla, radyoyu icat etmekle tanınan Marconi ile de sorunlar yaşadı. Marconi, bu buluş için 1909'da Nobel Ödülü'nü kazandı, ancak Tesla bu fikri 1896'da patentlemişti. Ancak patent ofisi geri adım attı ve Marconi'ye buluşun patentini verdi. O zamanlar, bazılarının Marconi'den gelen ekonomik baskılara atfettiği değişiklik hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Son olarak, 1943'te Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi, Nikola Tesla'yı ölümünden kısa bir süre önce radyonun mucidi olarak tanıdı ve o zamana kadar Marconi'nin elinde bulunan patenti ona iade etti.
Ölüm
Nikola Tesla, 7 Ocak 1943'te New York'ta bir otel odasında 86 yaşında miyokard enfarktüsünden öldü. Kutsal Aziz John Katedrali'nde düzenlenen cenazesine, gerçek bir dehanın yasını tutan 2.000'den fazla kişi katıldı.