Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Sabahattin Ali eserleriyle Anadolu insanına ışık tuttu

Anadolu insanını gözlemleri ve eserlerine sosyal ve kültürel dokuyu yansıtmasıyla Türk okurunun yoğun ilgisiyle karşılaşan Sabahattin Ali eserlerinde de adından sıkça söz ettiren bir edebiyatçı...İşte Sabahattin Ali'nin yaşam öyküsü

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-22 14:10:58

Sabahattin Ali eserleriyle Anadolu insanına ışık tuttu

Türk edebiyatının yakın dönemine damga vuran isimlerden birisi de Sabahattin Ali. Son dönemde okurların yoğun bir ilgisini gören Sabahattin Ali'nin eserleri o döneme ait sosyal ve kültürel dokuyu yansıtırken günümüzün yaşamına da ışık tutmaya devam ediyor...

KIRKLARELİ'DE DOĞDU

25 Şubat 1907'de Kırklareli'de dünyaya geldi. Sabahattin Ali, ilköğretim eğitimini ülkenin çeşitli yerlerinde tamamlamıştır. Edremit'te yaşadıkları süre boyunca, ailesiyle beraber Yunan işgalinden dolayı maddi-manevi zor zamanlar geçirmiştir. Sabahattin Ali, Balıkesir Muallim Mektebi'ne parasız ve yatılı olarak başlamıştır.

Bu yıllarda yaşadıklarını kimi zaman şiir, kimi zaman da öykü ve denemeleri ile kaleme lan Sabahattin  Ali, çeşitli gazete ve dergilere şiirlerini gönderir. Arkadaşları ile okul gazetesi çıkaran Sabahattin Ali için, bu yılların önemi büyüktür.  Zamanla okulun düzeninden sıkıldığı ifade edilen Sabahattin Ali'nin başından çeşitli olaylar geçer. Bir olay sonrası okul yönetimi Sabahattin Ali'yi İstanbul'a nakleder.

ÖĞRETMENİ FARK ETTİ

Sabahattin Ali'nin öğretmenlerinden biri Ali Canip Yöntem'dir. Sabahattin Ali'deki cevheri fark eden Ali Canip Yöntem yardımıyla, şiirleri, öyküleri ve denemeleri birçok önemli dergide yayımlanmaya başladı.

Babasının vefatından sonra, aynı yıl okuldan mezun olan Sabahattin Ali, Yozgat Merkez Cumhuriyet Okulu'na dayısının yardımıyla tayin edilir. Aile Yozgat'a yerleşir. Çocukluğundan itibaren peşini bırakmayan yalnızlık ve mutsuzluk duygusu bu zamanlarda da Sabahattin Ali'nin yanındadır.

Nahit Hanım adındaki bir arkadaşına yazığı mektupta, konuşacak ve dertleşecek insan bulamadığından bahsetmiştir.

Nahit Hanım, Sabahattin Ali'nin İstanbul'dan tanıdığı ve Yozgat'ta iken sürekli mektuplaştığı birisidir. Sabahattin Ali bir zaman sonra Nahit Hanım'a aşık olur lakin aşkına karşılık bulamaz.

ANADOLU İNSANINI GÖZLEMLEDİ

Yozgat'ta kaldığı dönemde Anadolu insanını gözlemleme fırsatı bulan Ali, ileriki dönemlerde bu gözlemlerini eserlerinde kullanacaktır.

Almanya'da iki sene eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye geri dönen Sabahattin Ali, Konya'da öğretmenliğe devam eder. Bu yıllarda Atatürk'ü hiciv ettiği iddiasıyla tutuklanır. Bir süre mahpus kaldıktan sonra af vesilesiyle tahliye olur.

İleriki dönemlerde, yazdığı yazılar engellenen Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ile siyasi mizah dergileri çıkarmaya başlar. Burada yazdığı yazılarda İsmet İnönü ile alay ettiği gerekçesiyle Sabahattin Ali 3 ay kadar ceza alır ve bir süre daha hapis yatar.

Tek parti döneminde yazıları yayımlanmayan Sabahattin Ali, ülkeden gitmek ister lakin pasaport talebi onaylanmaz. Bulgaristan'a kaçmaya karar veren yazar, anlaştığı kaçakçı tarafından öldürülür. Ölümü hakkında hala cevaplanamayan sorular vardır.

ROMANLARI

Kuyucaklı Yusuf

İçimizdeki Şeytan

Kürk Mantolu Madonna

ÖYKÜLERİ

Değirmen

Kağnı

Ses

Yeni Dünya

Sırça Köşk

Bir Orman Hikayesi

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara