Tîr-î-Müjgan Kadın Efendi 19 Ağustos 1819 tarihinde doğdu.
Abdülmecid'in ikinci eşi, II. Abdülhamid'in öz annesi Tîr-î-Müjgan Kadın Efendi'nin kökeni hakkında öne sürülen farklı görüşler bulunuyor. Bir taraf onun Trabzon'da esir pazarından alınma bir Ermeni kızı olduğunu iddia ederken diğer bir görüşe göre ise Tirimüjgan Kadın Efendi Çerkes.
Necdet Sakaoğlu'nun bildirdiğine göre Abdülmecid'in gözdelerinden olmamasına rağmen diğerleri gibi onun da Çerkes olduğu iddiası daha güçlüdür. Çerkes olduğunu savunan araştırmacılar Ayşe Osmanoğlu hatıralarında belirttiği gibi, II. Abdülhamid'in annesi için bizzat haremdeki cariyeleri kastederek: "Bunlar da çerkesdir, bizim validenin soyundan..." dediğini kanıt olarak sunuyorlar.
Ayrıca İkinci Abdülhamid'in padişahlığı sırasında İkinci Abdülhamid karşıtı bazı kesimlerin salt kendisini kötülemek için sarayda Tirimüjgan'ın Ermeni asıllı olduğu dedikodularını yaymaya çalıştıkları da riveyet ediliyor. Ali Saib, Abdülhamid'in Evail-i Saltanat adlı yapıtında, Tirimüjgan'ın Ermeni asıllı olmadığını; asıl adının Çandır olup saray hareminde hizmet cariyesi iken her nasılsa Abdülmecid'in dikkatini çekip kadınefendileri arasında yer aldığını yazıyor.
Tîr-î-Müjgan Kadınefendi 10 Kasım 1841 tarihinde Sultan Abdülmecid'in eşi oldu. İki çocuk doğurdu. Birisi 22 Eylül 1842 tarihinde doğan Şehzade Abdülhamid, diğeri ise Seniha Sultan'dı. Tîr-î-Müjgan Kadınefendi, Şehzade Abdülhamid on yaşındayken eski ahşap Beylerbeyi Sarayı'nda 30 yaşındayken veremden öldü. O yüzden Valide Sultan olamadı; oğlu Abdülhamid'i Piristû Kadın Efendi yetiştirdi. Cenazesi İstanbul Yeni Cami Cedit Havatin Türbesi'ne gömüldü.