1 Temmuz 1938 tarihinde Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğan Yalçın Küçük, Kabataş Lisesi'nde öğrenim gördü. Sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Küçük, öğrencilik yıllarında Fikir Kulüpleri Federasyonu, Sosyalist Fikir Kulüpleri Federasyonu, Dev-Genç ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi gibi çeşitli federasyonlarda görev aldı. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nda çalışmaya başladı. Daha sonra Amerika'ya giderek Yale Üniversitesi'nde lisans eğitimi aldı. Bunun yanında Yön, Emek ile Ant dergilerinde sosyalist devrim yanlısı yazılar yazdı.
1968-1970 seneleri arasında Birmingham Üniversitesi Rus ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi'nde bulundu. Bu dönemde Sovyetoloji araştırmalarını kitaplaştırmasından dolayı sekiz sene hapse mahkum edildi. 1971'de doçentliğe yükseldi. 1970 senesinde Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kuruluşuna katıldı. 1973 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin yöneticiliğine getirildi.
Aynı senenin sonlarına doğru askere alındı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katıldı. 1978 senesinde TİP'ten ihraç edildi. 1979 senesinde kendisiyle birlikte partiden tasfiye edilen bazı kişiler ile birlikte Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aynı sene içerisinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğretim üyesi oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra üniversiteden uzaklaştırıldı. Bu dönemde aydınların yönetime karşı örgütlenmesinde büyük çaba gösterdi. 1987 senesinde Gazi Üniversitesi'ne profesör olarak tayin edildi.
1993 senesinde Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesini ve Matild Manukyan'ın vergi rekortmeni olmasını öne sürerek Fransa'ya gitti. Burada İranoloji ile Kürdoloji alanında çalışmalar yaptı. Sonrasında Suriye'de Bekaa Vadisi'ne giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Bunun yanında örgütün medya organı olan MED-TV'de de programlar sundu. 16 Eylül 1996'da yurt dışından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na Refah Partisi'nin kapatılması için harekete geçmenin zorunluluğunu ifade eden bir dilekçe sundu. 29 Ekim 1998 tarihinde Türkiye'ye döndü. Bu dönemde "Kürtçülük Propagandası" yapmaktan suçlu bulunarak iki sene hapis cezası aldı.
2000 yılında tahliye edildi. 2009 yılında da Ergenekon soruşturması kapsamında başkentte gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılmak üzere İstanbul'a sevk edilen Küçük, 11 Ocak 2009'de tutuklandı. Fakat 12 gün sonra serbest bırakıldı. 3 Mart 2011'de aynı davadan yeniden gözaltına alındı. 6 Mart 2011 tarihinde çıkarıldığı nöbetçi mahkemede tutuklandı. 5 Ağustos 2013 tarihinde 22 sene 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 10 Mart 2014'te 5 senelik tutukluluk süresinin dolmasının ardından tahliye edildi.
Kitapları
100 Soruda Planlama Kalkınma ve Türkiye
Endüstrileşmenin Temel Sorunları: Sovyet Deneyimi
Türkiye Üzerine Tezler I, II, III, IV, V
Bir Yeni Cumhuriyet için
Seçme Teknik Çalışmalar
Aydın Üzerine Tezler
Bilim ve Edebiyat
Quo Vadimus-Nereye Gidiyoruz?
Küfür Romanları
Estetik Hesaplaşma
Sovyetler Birliğinde Sosyalizmin Kuruluşu
İtirafçıların İtirafları: TKP Pişmanları
Bir Soran Olursa
Yirmi Bir Yaşında Bir Çocuk: Fatih Sultan Mehmet
Kurtuluş Yazısı, Türkiye Üzerine Tezler
Davalarım
Ermeni Rahiple Mektuplaşmalar
Kürtler Üzerine Tezler
Sovyetler Birliğinde Sosyalizmin Çözülüşü
Emperyalist Türkiye
Marksist Damar
Kürt Bahçesinde Sözleşi
Bir Dikine Ülke
Dirilişin Öyküsü
Yürüyüş
Bakış
Tarihçe
Sicil
El Kitabı
Sol Marksizm
Aydınlık Zindan
Tekelistan
Sırlar
Şebeke: Network
İsimlerin İbranileştirilmesi
Tekeliyet I, II
Putları Yıkıyorum
İsyan I, II
Türkiye Büyülü Hapishanem
Gizli Tarih
Ders 1: Küçülme Savaş
Devlet ve Hürriyet
Caligula: Saralı Cumhur
Sol Müdahale
Aforizmalar
Çöküş
Haberci
Fitne
Hasta Despot
Cumhuriyet'e Karşı Küfür Romanları
Çıkış - Ansiklopedi I, II