Dolar

35,1951

Euro

36,7877

Altın

2.973,23

Bist

9.724,50

Business Insider: Erdoğan'ın taktiği, Putin efsanesini yok etti

Amerikan Business Insider web sitesinde yayımlanan bir analiz haberde, “Erdoğan’ın taktiği, Avrupa’nın korktuğu Putin efsanesini yok etti” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-24 10:06:43

Business Insider: Erdoğan'ın taktiği, Putin efsanesini yok etti

Amerikan Business Insider web sitesinde yayımlanan bir analiz haberde, “Erdoğan'ın taktiği, Avrupa'nın korktuğu Putin efsanesini yok etti” denildi.

Business Insider'da yayımlanan ‘ilginç' analiz haber şöyle:

Türkiye bu yıl, Rusya destekli askeri güçlere ve milislere karşı dolaylı çatışmalara girdi ve tüm başarısıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hedeflerini devirdi.

Son zamanlarda Türkiye, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün bir kalıntısı olan ve yaklaşık 30 yıl önce Ermenistan tarafından işgal edilmiş olan Karabağ bölgesinde Rusya tarafından desteklenen Ermenistan'a karşı savaşında Azerbaycan'ı destekledi. Türkiye her zaman Azerbaycan'ın müttefiki oldu; Rusya ise Ermenistan'ı destekliyor ve ülkede kalıcı bir askeri üsse sahip.

Erdoğan'ın özel "taktiği"

Askeri analistler, Türkiye'nin artan cesaretinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davranışından kaynaklandığına inanıyor. Bu gelişmeler, NATO için çalışan ve Orta Doğu'da ikamet eden bir askeri analistin Business Insider'a, "Erdoğan, Putin'den daha Putinci oldu" demesine yol açtı.

Ve bu görüşler, Erdoğan'ı bu şekilde hareket etmeye teşvik eden şeyin, Putin'in Suriye ve Libya'daki güçlerinin uzun vadeli yoğunlaşması ve Ukrayna'nın büyük bir bölümünü ciddi bir muhalefet olmaksızın ilhak etmesi konusunda Batı'dan aldığı zayıf tepkiler olduğu yönündedir.

Sonuç olarak, geçen yıl Suriye ve Libya'daki çatışmalarda daha fazla Türk rolüne tanık olundu. Askeri analist, "Erdoğan kendisine sunulan, ucuz ama aynı zamanda etkili olan drone programına baktı ve kendi kendine şöyle dedi: Neden aynı şeyi yapmıyorum?" O zaman bu taktiklerin o yerlerde eskisinden daha iyi işlediği ortaya çıktı.

Buradaki kaynak, Türkiye'nin çok sayıda pahalı, Rus yapımı zırhlı aracı imha etmeyi başaran yerel olarak üretilmiş ve ucuz insansız hava araçları sürülerini kullandığını gösteriyor. Azerbaycan, Karabağ savaşlarında da bu Türk insansız hava araçlarını kullandı.

Suriye ve Libya'daki Türk başarısı

Rusya bu yılın başlarında, Başkent Trablus'u kontrol etme ve uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni devirmeyi amaçlayan saldırılarında Libya savaş ağası Halife Hafter'e sadık güçleri desteklemek için bu ülkeye paralı askerler, silahlar ve hava desteği göndermişti.

O zamanlar Putin, Mısır ve BAE'deki müttefikleri, kazançlı petrol anlaşmalarıyla Libya'ya geri döneceklerine ve kolay bir zafere doğru ilerlediklerine inanıyorlardı.

Ancak Türkiye bunu, Trablus hükümetine özel bir destek vererek kendi rolünü oluşturmaya çalışmak için bir fırsat olarak gördü. Türkiye, Libya'da da Rusya'nın ilerlemesini durdurarak ve ilgili tarafları ateşi kesip, müzakerelere başlamaya zorlayabildi.

Aynı şekilde Ekim 2019'da Türk ordusu, Rusya destekli Suriye rejim güçlerinin Türkiye ile sınır vilayetinde ilerlemesini durdurmak amacıyla ilk kez Suriye'nin İdlib vilayetine girdi. Birkaç hafta süren ateş alışverişinin ardından Türkler, dronların desteğiyle rejimin ilerlemesini durdurmayı bir kez daha başardılar.

Ve şimdi, bölgedeki ana karayolu üzerinde askeri devriye gezileri yapmak için Amerikan, Rus ve Kürt güçleri, Suriye rejimi, İran rejimi ve Türk güçleri arasında farklı ittifaklarla bir grup Suriyeli milis arasında bir anlaşmaya varıldı.

Başarı insansız uçaklarda

Bir askeri analist Business Insider'a, "Her şeyi düşük bir maliyetle mevcut ve uygun hale getiren insansız uçaklardı" diyor.

Türkiye'nin Libya ve Suriye'deki başarısı, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki çatışmalara müdahale etme kararını vermesini kolaylaştırdı.

NATO analisti, "Türkler bu politikanın Orta Doğu'da başarılı olduğunu görüyorlar ve ardından müdahalenin her durumda kazançlı olduğuna karar verdiler: Azerbaycanlı kardeşlere, Ermenilere karşı yardım etmek Türkiye'de her zaman olumlu hava oluşturuyor. Türkiye'nin yürüyüşü ve dronlarla yapılan bu savaş, eski Sovyetler Birliği'nin kalbinde, neredeyse hiçbir bedel ödemeden yeni başladı ve bu Putin'in öfkelenmesine neden olmuş olmalı” dedi.

Rusya'nın rolü düştü

Bu arada Rusya da bu çatışmaya müdahalesini sınırladı, Ermenistan ile teknik olarak bir savunma anlaşması ile müttefik olmakla birlikte, Azerbaycan ile ilişkileri de fena değil.

Ancak araştırmacı Max Firas'ın çevirisine göre, Rus Devlet Duması İstihbarat Komitesi'nin kilit üyelerinden Konstantin Zatulin 22 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Gürcistan'ın hava sahasını çatışmanın her iki tarafını desteklemek için kullanmama talebine yanıt vermeyeceğini söyledi.

Gürcistan, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan sınırlarında yer alıyor. Ermenistan'la sınırı olmayan Rusya'nın talebi, Ermenistan'a yardım göndermeyi zorlaştırırdı.

Öte yandan Freedom House Özel Araştırma Direktörü Nate Shinkan, Twitter'da paylaştığı tweet'te Türkiye'nin Dağlık Karabağ ile ilgili çatışmaya müdahale ederken uluslararası eleştiri veya kısa vadeli yaptırım olasılığını görmezden gelmeye karar verdiğini yazdı.

Bu konuda yorum yapan NATO analisti, bu müdahalenin uzun vadeli sonuçları belirsizliğini korurken, Putin'in Orta Doğu ve Kafkasya'daki planları üzerindeki kısa vadeli sonuçlarının görünür olduğunu söylüyor.

Ve NATO analisti, "Rusya, Türkiye'yi ucuz insansız hava araçlarını konuşlandırmaktan bir şekilde engelleyene kadar, Putin yine de büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağına" inanıyor. Erdoğan'a atıfta bulunarak, "Bu adam dünyanın kendisi hakkında ne düşündüğünü pek umursamıyor ve en azından şimdiye kadar Putin'in 2020 planlarının çoğunu engellemeyi başardı."

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler Business Insider web sitesine aittir. 

Kaynak: Arabicpost

 

Haber Ara