TIMETURK | HABER MERKEZİ
Filistin Sağlık Bakanlığı'nın Gazze'deki şubesi Gazze Sağlık, 2018 yılının Mart ayında başlayan Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü'nün bilançosunu açıkladı.
Buna göre rakamlar şu şekilde:
- 266 kişi şehit oldu. Bunların 50'si çocuk, 6'sı kadın, 1'i yaşlı.
- 30 bin 398 yaralının 3175'i çocuk, 1008'i kadın. Yaralıların 536'sının durumu ağır, 6834 kişinin durumu orta, 8266'sının ise yaraları hafif. Yaralılardan 1627 kişi hastanede tedavi görebildi. 1503 kişi baş ve boyun bölgesinden, 732'si göğsünden ve sırtıntan, 624'ü karnından ve belinden, 2232'si bel üstü diğer uzuvlardan, 7731'i bel altından, 2831'i çeşitli yerlerinden yaralandı. 136 Filistinli yaralanma sonucu sakat kalırken, bunlardan 122'si bel altı yaralanmalar nedeniyle sakat kaldı.
- 6857 kişi plastik mermiye değil direkt olarak gerçek kurşunla vuruldu. 844 kişi plastik mermiyle vuruldu.
- 2331'i atılan gazlar, 1989 kişi şarapnel parçalarına maruz kaldı.
BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞLERİ
İsrail'in 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı "Toprak Günü"nde Filistinli grupların günler öncesinden yaptığı "Büyük Dönüş Yürüyüşü" çağrısına katılmak için halk sabah saatlerinden itibaren sınıra akın etmişti.
Filistin bayrakları taşıyan çok sayıda kişi, 1948'de topraklarından göçe zorlanan Filistinlilerin dönüş hakkını savunmak ve İsrail'i protesto etmek için sınırdaki 6 noktada toplanmak üzere Gazze'nin kuzey, güney ve orta kesimlerindeki bölgelerinden sınıra doğru yürüyüşe geçmişti.
Filistinli taraflar her fırsatta yürüyüşün "barışçıl" olacağını vurgularken, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot Filistinlilerin yürüyüş sırasında İsrail altyapılarına saldırması durumunda orduya gerçek mermi kullanma izni vereceğini belirtmişti.
TOPRAK GÜNÜ
İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistinliler olayı protesto etmek için genel grev yapmış, İsrail güçlerinin Deir Hana beldesinde göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı etkinlikler düzenliyor.
1976 olayları İsrailli yetkililerle Filistinli kitleler arasında ilk çatışma olması sebebiyle büyük önem taşıyor.
Toprak Günü olarak anılan bu olay, İsrail'le Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin sebatının simgesi olarak görülüyor.
Filistin Toprak Günü'nün geçmişi "Nekbe" olarak bilinen 1948'de İsrail'in kurulması ve sonrasındaki olaylar zincirine kadar uzanıyor.
BUGÜN DE YÜRÜYÜŞ VAR
Bugün de Toprak günü sebebiyle Filistin'de gösteriler yapılacak. Donald Trump'ın İsrail'in Golan Teperi işgalini tanıma kararına da tepki gösterilmesi beklenen yürüyüşlere ilişkin “Taşını al, molotofunu al, işgalciye karşı devrimi ateşle” sloganıyla çağrı yapıldı.