Dolar

34,3312

Euro

37,4585

Altın

3.024,71

Bist

8.625,36

Çavuşoğlu: Yunanistan adam gibi isteseydi belgeyi biz de verirdik

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşma metnini isteyen Atina yönetminini metnin ellerine geçmediği gerekçesiyle Libya'nın Büyükelçisini sınır dışı etmesine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, 'Gerçekten yaptıkları çok yanlış, diplomatik nezakete de sığmaz. Bir ülkeyi tehdit etmek doğru. Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'e de dedi. 'Sorsaydınız verirdik' diye. Adam gibi isteselerdi verirdik' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-07 08:30:37

Çavuşoğlu: Yunanistan adam gibi isteseydi belgeyi biz de verirdik

Türkiye ile Libya arasında imzalanan, "Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması'na ilişkin ‘Mutabakat Muhtırası'nın Meclis tarafından onaylanmasının ardından Yunanistan, Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

Yunanistan Libya'nın Atina büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, söz konusu anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep etmişti.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün (6 Aralık) öğle saatlerinde, anlaşmaya ilişkin metnin kendileriyle paylaşılmadığı gerekçesiyle, Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi'nin 72 saat içerisinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN DE TALEP EDİLDİ

Atina, Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın içeriğine dair Ankara'dan da bilgi talebinde bulunmuştu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunmuştu.

YUNAN BAKAN MISIR'A GİDİYOR

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias pazar günü Mısır'ın başkenti Kahire'ye giderek meslektaşı Sami Şükrü ile Türkiye-Libya arasında yapılan anlaşmayı ele alacak.

ATİNA'NIN İDDİASI

Atina, söz konusu hamle ile Ankara'nın Girit Adası'nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor. Türkiye ise Girit Adası dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunuyor.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün (7 Aralık) İtalya'da düzenlenen 5. MED - Akdeniz Diyaloğu Forumu'nda Akdeniz'e ilişkin konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki en büyük iki sorunun Suriye ve Libya krizleri olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu iki meselenin ortaya çıkarttığı düzensiz göçün hem insani açıdan hem güvenlik çerçevesinden ele alınması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Libya ile mutabakat sonrası Yunanistan makamlarının tutumunu eleştirerek, "Anlaşmaya ilişkin belgeyi adam gibii isteselerdi biz de verirdik" dedi.

İşte açıklamalarının Libya ve Yunanistan ile ilgili bölümü:

"LİBYA'DA ASKERİ ÇÖZÜM OLMAZ"

BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame ile Roma'daki forum vesilesiyle görüşerek, Libya'daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sahadaki gelişmelerden dolayı kendisini endişeli gördük. Son zamanlarda sahadaki çatışmalar gerçekten artıyor ve bunun sokak çatışmalarına dönüşme riski olduğunu söyledi, bir an önce Berlin'de liderler zirvesini gerçekleştirme konusunda hemfikiriz. Sayın Cumhurbaşkanımız, NATO toplantıları marjında Londra'da özellikle Merkel, Johnson ve yine Macron ile birlikte ele aldılar. Ocak ayının ortasına doğru bu zirvenin gerçekleşeceğini bekliyoruz.

Biz hem Suriye'de hem Libya'da askeri çözümün olmayacağına inanıyoruz ve bu konuda tek çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Bu noktada hem BM çalışmalarını hem uluslararası toplumun çalışmalarını desteklerken, üzerimize düşeni yapacağız."

Çavuşoğlu, Roma'da Nijer ve Lübnan Dışişleri Bakanları ile bir araya geldiğini belirterek, "Lübnan'daki son gelişmeler hakkında Gebran Bassil'den bilgi aldım. Bizim için hem Nijer hem Libya önemli ülkelerdir. Lübnan, Akdeniz'in diğer tarafında. Bölgenin istikrarı bakımından Lübnan'ın istikrarı, barışı önemli. Umarım en kısa zamanda yeni bir hükümeti kurma konusunda gerekli adımları atarlar. Biz de bunu destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN'A LİBYA TEPKİSİ: "ADAM GİBİ İSTESELERDİ BİZ DE VERİRDİK"

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı iki mutabakata Yunanistan'ın gösterdiği tepkiye ilişkin Çavuşoğlu, "Yunanlara bunu sorduk. Gerçekten yaptıkları çok yanlış, diplomatik nezakete de sığmaz. Bir ülkeyi tehdit etmek doğru. Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'e de dedi. 'Sorsaydınız verirdik' diye. Eğer ülkemin güvenliği bakımından gizli belge değilse rahatlıkla paylaşırım. Libya'ya telefon açıp da 'o belgeyi derhal göndermezsen, büyükelçini göndeririz' diye tehdit edersen, Libya belki şu anda kendi içinde ve dışında çok sorun yaşıyor olabilir ama gururlu ve onurlu bir millet böyle bir tehdide boyun eğmez. Adam gibi isteselerdi Libya da biz de verirdik" diye konuştu.

LİBYA'DAN TEPKİLER

Öte yandan Yunanistan'ın kararına Libya'dan da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale, "Libya el-Ahrar" televizyonuna yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Yunanistan'ın Atina büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez. Libya'da Yunanistan'ın hiçbir diplomatik temsilciliği yok. Eğer olsaydı biz de misilleme olarak onların büyükelçisini sınır dışı ederdik."

Büyükelçinin sınır dışı edilmesinin Yunanistan'ı ilgilendirdiğini ve Libya olarak istedikleri ülkeyle anlaşma yapma haklarını saklı tuttuklarını dile getiren Seyyale, "Yunanistan, Türkiye ile imzaladığımız Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı'na itiraz ediyorsa uluslararası mahkemeye başvurma hakkı var" diye konuştu.

Seyyale, Yunanistan'ın, 2004'ten beri deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda Libya'yı oyaladığını da sözlerine ekledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ise "Yunanistan'ın Atina büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez. Libya'da Yunanistan'ın hiçbir diplomatik temsilciliği bulunmuyor. Eğer olsaydı biz de misilleme olarak onların büyükelçisini sınır dışı ederdik" ifadelerini kaydetti.

Mişri, "Yunanistan'ın, büyükelçimizi sınır dışı etme kararı diplomatik eşkıyalık" dedi.

(Çavuşoğlu'nun söz konusu konuşmadaki diğer açıklamaları için fotoğrafa tıklayınız)

1315950_2

Haber Ara