Dolar

34,5776

Euro

36,2343

Altın

2.967,52

Bist

9.660,91

2020 raporu: Çin mi, ABD mi daha üstün?

Pentagon askeri uzmanlarının düzenlediği 2020 Çin raporundan sızan verilere göre, Çin’in askerî gücünün belirli alanlarda ABD’den daha güçlü olduğu vurgulandı

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-04 15:19:36

2020 raporu: Çin mi, ABD mi daha üstün?

Pentagon'un 2020 Çin Askeri Güç Raporu

Pentagon askeri uzmanlarının düzenlediği 2020 Çin raporundan sızan verilere göre, Çin'in askerî gücünün belirli alanlarda ABD'den daha güçlü olduğu vurgulandı.

Andrew S. Erickson'un The National İnterest'te yer alan yazısında, Pentagon'un Çin askeri gücü hakkında düzenlenen raporlarının son yirmi yıl içinde en son ve en büyüğü olduğu hatırlatılıyor. “173 sayfa olan rapor muhtemelen en uzun ve en sağlam olanıdır” denilen raporda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun hızı ve değişken kapasitesi ile ilgili çarpıcı sonuçlar çıkarılıyor.

Çin Ordusundaki Gelişme

Çin ordusunun gelişmenin kaydetmesinin, ABD Kongre üyelerinin, Amerikan dış politika ve savunma kurumlarının masasında yüksek sesle dile getirilmesi gerektiği ifade edilirken, Çin'in hangi alanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin önünde olduğu şöyle sıralanıyor:

- Gemi İnşası: Çin, 130'dan fazla büyük yüzey savaşçısı dahil yaklaşık 350 gemi ve denizaltıdan oluşan toplam savaş gücüyle dünyanın en büyük donanmasına sahiptir. Buna karşılık, ABD Donanması'nın muharebe gücü 2020'nin başlarında yaklaşık 293 gemidir.

- Kara tabanlı konvansiyonel balistik ve seyir füzeleri: Çin, 1.250'den fazla yerden fırlatmalı balistik füzeye ve 500 ile 5.500 kilometre arasında menzile sahip yerden fırlatılan seyir füzelerine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri şu anda 70 ila 300 kilometre menzile sahip ve bir tür geleneksel karadan havaya füze sistemi kullanıyor.

- Entegre hava savunma sistemleri: Çin, Rus yapımı S-400 ve S-300'lerle birlikte yurt içinde üretilen sistemler dahil, dünyanın en büyük gelişmiş uzun menzilli karadan havaya sistemleri ve yedekli entegre hava savunma sistemine sahiptir.

Raporda, “Pekin'in yüzyılın ortasına kadar ABD ordusuna üstün, eşit veya bazı durumlarda daha üstün bir ordu geliştirmeye çalışacağı yönündeki değerlendirmenin peşin kabul etmek gerekmez” denilirken, “kabul edilmesi gereken” nokta ise şöyle dile getiriliyor:

“Kesin olan, Çin'in son derece stratejik çalışma durumuna sahip olmasıdır. Eğer başarılırsa ve beraberindeki askeri modernizasyon ele alınmazsa, ABD'nin ulusal çıkarları ve uluslararası kurallara dayalı düzenin güvenliği için ciddi etkileri olacaktır.”

Önemli Üstünlük Belirten Yönler

2019'un sonu raporuna dayalı toplam verilerde ise, Çin'in askeri güç kapasitesi şöyle kaydediliyordu:

- Dünyanın en büyük kara kuvveti

- Amerikan ordusuna denk bir ordudan, şimdiden 50'den fazla gemi ile dünyanın en büyük donanması

- Dünyanın “açık ara” en büyük sahil güvenlik gücü

- Hint-Pasifik denizinde en büyük hava kuvvetleri

- Dünyanın en büyük alt stratejik füze kuvvetleri

- Dünyanın en büyük ve en sofistike karadan havaya füze gücüyle karada ve kıyılarının 556 km içinde Entegre Hava Savunma Sistemi

- Dünyanın önde gelen deniz piyadesi

 

Nükleer Güç Kapasitesi

Çin yıllardır yaptığı gibi, giderek daha karmaşık fakat düzenli olarak güncellenen bir nükleer silah cephaneliği stokluyor. Bu modelin en önemli örneklerinden bazıları, DF-5C ve DF-31B ICBM füze varyantlarının devam eden gelişimi ve nükleer silah yeteneklerinin en az üç yeni yolla gerçekleşmesi.

  1. Savunma Bakanı Dr. Mark T. Esper'in yakın tarihli bir tweet'inde öngörüldüğü gibi, Çin'in nükleer savaş başlığı stoku önümüzdeki on yıl içinde en az iki katına çıkacak. Bu arada, "Çin'in ABD'yi tehdit edebilecek kara tabanlı füzelerindeki nükleer başlık sayısının önümüzdeki beş yıl içinde kabaca 200'e çıkması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Nisan 2020 Silahların Kontrolü, Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Anlaşmaları ve Mutabakatlara uyuma göre Çin, 2019 boyunca nükleer silah test sahasında yüksek düzeyde faaliyet gösterdi.
  1. Çin "nükleer kapasiteli havadan fırlatılan balistik füze" geliştirerek "nükleer üçlü" peşinde koşuyor. Böyle bir silah, önce H-6N ve "geleceğin H-20 uçan kanatlı gizli bombardıman uçağı" olmak üzere bir dizi çift donanımlı bombardıman uçağına yerleştirilebilir. Bu, deniz altılarına karşı caydırıcı bir unsur geliştirmeye yönelik süren çabaları tamamlıyor. Dördü denizde ve "Huludao Tersanesi'nde iki teçhizat" olmak üzere altı adet Jin sınıfı (Tip 094) SSBN inşa edildi. Ne raporun kendisi ne de Çin Savunma Bakan Yardımcısı (DASD) Chad Sbragia'nın Amerikan Girişim Enstitüsü'nde yaptığı sunumu, Çin'in tam olarak ne tür devriyelere sahip olduğu veya sahip olmadığı hususunda ayrıntı vermiş değil.
  2. Çin'in füze rampaları, füzeleri ve savaş başlıklarını muhafaza etme konusundaki köklü yaklaşımı, en azından sınırlarda önemli şekillerde değişiyor olabilir. Raporda, "nükleer ve konvansiyonel füzeye sahip tugaylarının, görünüşe göre bir füze taburunun fırlatmaya hazır olması için 'savaşa hazırlık görevi' ve 'yüksek alarm görevi'ne hazırlık ve geçiş süreci eğitimini sürdürdüğü belirtiliyor.

Raporda tespit edilen Çin askeri güç gelişiminin görüntülenmiş kısmı ise şöyle: “2019'daki ticari uydu görüntüleri arasında, Çin'in batısındaki eğitim alanlarında, mevcut CSS-4 (DF-5) depolarından daha küçük bir ICBM mühimmat deposu inşa edildiği ortaya çıktı. Çin medyasından bir kaynağa göre, CSS-X-20 (DF-41) ICBM mühimmat deposundan da fırlatılabilir. Ayrıca Çin'in yeni CSS-4 (DF-5) ICBM depoları inşa ediyor olabileceğine dair bazı göstergeler var.”

SON VİDEO HABER

Yemek yerken silahlı saldırıda başından vuruldu

Haber Ara