Dolar

34,5252

Euro

36,1741

Altın

2.973,20

Bist

9.367,77

3 bin yıllık tabletler uzaydaki gizemlerin çözülmesine nasıl yardımcı oluyor?

Modern bilimin en esrarengiz gizemleri arasında, dünyanın jeomanyetik alanında zaman zaman ortaya çıkan tuhaf anormallikler yer almaktadır.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-26 23:23:00

3 bin yıllık tabletler uzaydaki gizemlerin çözülmesine nasıl yardımcı oluyor?
Nebuchadnezzar II dönemine tarihlenen Babil tableti

Fizik kanunları bazı yerlerde sinir bozucu ve tuhaf sonuçlarla farklı davranıyor gibi görünebilir; uzay aracı arızalanır, Hubble Uzay Teleskobu gözlemleri yakalayamaz ve uydu iletişimleri bozulur. Anormalliklerin etrafında dolaşan bazı astronotlar, kör edici ışık parlamaları ve ani sessizlik rapor ederler.

Bu devasa, giderek büyüyen anormalliklerden birine uzayın Bermuda Üçgeni adını veriyorlar ve hatta NASA bile bunu takip ediyor.

Modern teknolojinin hassas bir şekilde ayarlanmış tüm hüneri bu jeomanyetik tuhaflıklara gözlerini çevirdiğinde, bunlarla ilgili bazı önemli bilimsel bilgilerin 3.000 yıllık Babil çivi yazısı tabletlerinde saklı olmasını beklemeyebilirsiniz. Ancak Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın önerdiği şey tam olarak budur.

Çalışmanın yazarlarından Lisa Tauxe, bir yayınında "Jeomanyetik alan, yer bilimlerindeki en esrarengiz fenomenlerden biridir. Zengin Mezopotamya kültürlerinin iyi tarihlendirilmiş arkeolojik kalıntıları, özellikle de belirli kralların isimlerinin yazılı olduğu tuğlalar, alan gücündeki değişiklikleri yüksek zaman çözünürlüğünde incelemek ve birkaç on yıl veya daha kısa sürede meydana gelen değişiklikleri izlemek için benzeri görülmemiş bir fırsat sunuyor." dedi.

Antik Mezopotamya yazıları ile modern fizik arasında yeni keşfedilen bu bağlantı, eğlenceli bir akademik tesadüften çok daha fazlasıdır.

Kil tabletlerdeki çivi yazısını inceleyen University College London liderliğindeki araştırmacı ekibi, uzayın Bermuda Üçgeni (veya NASA'nın adlandırdığı şekliyle Güney Atlantik Anomalisi) ile oldukça benzer olduğu düşünülen eski bir anomali hakkında önemli veriler elde etti.

Kilin demir oksit tanelerini arkeomanyetizma olarak bilinen bir yöntemle inceleyen araştırmacılar, Levanten Demir Çağı Anomalisi olarak bilinen sapmanın anlık görüntüsünü görebildiler.

Her iki çalışma, sınırlı bir süre için dünyanın manyetik alanlarının belirli bir bölgede olması gerekenden çok daha zayıf veya daha güçlü olduğu örnekleri temsil ediyor; normal manyetik kuzey-güney kutuplarımızla uyumsuz hareket ediyor.

Bu huzursuzluk çıkaran bir fenomendeki anormallikler arasında önemli farklılıklar var, ancak her ikisi de yer bilimcilere, gezegenimizin en derin çekirdeğinin, en uzaktaki maceracıları nasıl etkilediğine dair ipuçları sunuyor.

Ancak bu tarihi eserlerin mercek altına alınması ilk kez olmayacaktı. 2017 yılında araştırmacılar, arkeomanyetik izi doğuya doğru 30 derecelik boylam çizgisi boyunca Doğu Anadolu'dan Türkmenistan'a ve Gürcistan'a (Lavant'tan 3.000 km) kadar takip ederek yüzlerce antik pişmiş kil parçasını ve çömlek parçasını incelediler.

Mark Altaweel son çalışması hakkında şunları söyledi:

"Antik Mezopotamya'nın kronolojisini anlamak için sıklıkla radyokarbon tarihleri ​​gibi tarihleme yöntemlerine başvuruyoruz. Bununla birlikte, tuğla ve seramik gibi en yaygın kültürel kalıntıların bazıları, organik malzeme içermediklerinden genellikle kolayca tarihlenemez. Bu çalışma artık başkalarının arkeomanyetizma kullanarak kesin tarihlemeden yararlanmasına olanak tanıyan önemli bir tarihleme temeli oluşturmaya yardımcı oluyor."

Yine de arkeomanyetizma, bunun gibi yazıtların dilsel analizinin tamamen yerini alabilecek sihirli bir değnek değildir. Basit bir çaba bile değil. Son beş yıldaki ilerlemelere rağmen, arkeomanyetizma hala metodolojik olarak karmaşık ve çoğu zaman sıkıcı bir iştir; doğru yorumlara ulaşmak için veriler genellikle dikkatli bir şekilde elenir. Bunların daha doğru olanı katman katman analiz edilmesiyle elde edilir.

Ancak tarihçilerden dilbilimcilere, din bilginlerinden antropologlara kadar beşeri bilimlerin uzmanlığıyla birleştirildiğinde, arkeomanyetizma tüm disiplinlerde yeni çalışma dünyaları açar.

Aslında ekibin elde ettiği sonuçlar, Mezopotamya'daki manyetik alanın gücünün, bugün bölgedekinden bir buçuk kat daha güçlü olduğunu ve bazen MÖ 604 ile MÖ 562 arasında büyük bir yükselişin meydana geldiğini gösteriyor.

Arkeomanyetik testler ve tuğlalar üzerindeki antik dillerin transkripsiyonları sayesinde ekip, bu artışın muhtemelen II. Nebukadnezar döneminde meydana geldiğini doğruladı.

Bilimlerle el ele, keşfin yolu, İber yarımadası kadar batıda ve Asya'nın içlerine kadar uzanan antik yazarlardan kaydedilen, tanımlayıcı olarak benzer olayların tarihsel anlatımlarıyla aydınlatıldı.

Arkeomanyetizma artık araştırmacıların keşfin MÖ 1050'den 550'ye kadar antik Mezopotamya'daki varlığını doğrulamasına olanak vermekle kalmıyor (ki bu bilim için bir ilktir), aynı zamanda kültür tarihçilerine çok sayıda eski bilimsel bilgi akışını doğrulamak ve bağlamı uygulamak için yeni bir yol sunuyor.

DİSİPLİNLERARASI KARŞILIKLI BAĞIMLILIK

Beşeri bilimler ve bilimler arasındaki simbiyotik karşılıklı bağımlılık, ekibin parçalarının orijinal konumlarının muhtemelen günümüz Irak'ında bulunan Musul yakınlarındaki Ninova gibi Sümerler'den kalma en eski astroloji ve matematik merkezlerini içerdiği göz önüne alındığında, zamanın yoğunluğu içinde daha da derinleşiyor.

Antik kentin Asur İmparatorluğu'na ait kraliyet kütüphanesinde, geçmişi MÖ. 650'ye kadar uzanan bir alanda, 1800'lerin ortalarında daha önceki keşiflerde bulunanları aşan kesin astronomik veriler içeren binlerce tabletten oluşan bir hazine kazıldı.

Bunlar arasında, MÖ 687'ye tarihlenen yazıtları taşıyan "Saban Yıldızı" tabletleri, insanların hem güneş tutulması hem de 17 takımyıldız boyunca ay ve gezegen yörüngelerini takip ettiği bilinen ilk örneklerdir. Aynı hazine, günümüzde Oxford'daki Ashmolean Müzesi'nde tutulan ve günümüzün yakın Bağdat'ından gelen, Astronomi Günlükleri olarak bilinen, en eskisi M.Ö. 652, en yenisi MÖ. 61 dönemine ait hayranlık uyandırıcı koleksiyonu da ortaya çıkardı.

Kazılarının önde gelen tarihçileri Hermann Hunger ve David Pingree, bu verilerle ilgili olarak “M.Ö. 8. yüzyılın ortalarında birinin böyle bir bilimsel programı düşünüp destek alması gerçekten hayret verici; bu kadar iyi tasarlanmış olması inanılmaz; ve bunun 700 yıl boyunca sadakatle sürdürülmesi mucizevi” diye yazdılar.

Veri bilimcisi Alexander Boxer, 2021 tarihli "A Scheme of Heaven" adlı kitabında iki tarihçiden alıntı yapıyor ve "bu başarının büyüklüğünün" günlüklerin, çağın göksel bilgilerinin anlık görüntüsünü - hesaplarla eşleştirilen - korumasında yattığını gözlemliyor.

Hava durumu modelleri, nehir su tabloları, tahıl fiyatları ve hatta siyasi haberler, binlerce yıl öncesindeki tarihi olayları yalnızca bir veya iki gün kadar dar zaman aralıklarında belirlememize olanak tanıyor.

Boxer şöyle yazıyor: "Antik Çin'den gelen olağanüstü astronomik kayıtlarla rakip olan Babil Astronomi Günlükleri, şimdiye kadar gerçekleştirilen en uzun sürekli araştırma programı olmasa da, bunlardan biridir."

Ekip tarafından incelenen çivi yazılı tabletler, bilim ve beşeri bilimlerin bu disiplinler arası mirasını, yalnızca jeomanyetik tarihin göksel olarak ilgili verilerini okumamıza olanak sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda erken dönem kültürel çalışmaların önemini de yeniden doğrulayarak güzel bir şekilde genişletiyor. Örneğin bir parça, Nebukadnezar II tarafından Larsa'daki bir tapınağa ithaf edilmiştir. Site, astrolojik kehanet geleneklerini gerçekleştirmeye adanmıştı ve Astronomik Günlükler'in yazarı hakkında ilk ipucumuzu buradan alıyoruz.

Büyüleyici bir şekilde, bu ipucu, bir güneş tutulması hakkında yanlış alarm verdiği için azarlanan ve tüm şehrin önünde tapınak alimlerini utandıran bir tapınak görevlisinin mahkeme ifadesinde ortaya çıkıyor.

KİL TABLETTEKİ YILDIZ BİLGİSİNDEN MANYETİK GÜNEŞ FIRTINALARINA

Ancak bu Yeni Asurlu ve Eski Babilli astrologlar bize maskaralıklardan daha fazlasını verdiler.

Ninova'daki diğer kayıtlar, yaklaşık 2.700 yıl sonra Tsukuba Üniversitesi'ndeki araştırmacıların, bölgede muhtemelen büyük güneş manyetik fırtınalarının ne olduğunu izlemelerine yardımcı olacaklar.

Bir astrolog, görev bilinciyle kaydettiği günlük gözlemlerinde bir "kırmızı bulut" kaydederken, başka bir tablet yazarı Babil'de "gökyüzünü kızıl renk kapladığını" gözlemliyor.

Yazarlar, "Bunlar muhtemelen atmosferik oksijen atomlarındaki elektronların yoğun manyetik alanlar tarafından uyarıldıktan sonra yaydığı ışıktan oluşan, bugün kararlı kutup ışığı kırmızı yayları olarak adlandırdığımız şeyin tezahürleriydi. Bu bulgular, güneş aktivitesinin geçmişini daha önce mevcut olan kayıtlardan bir asır önce yeniden oluşturmamıza olanak sağlıyor. Bu araştırma, uydulara ve diğer uzay araçlarına zarar verebilecek gelecekteki manyetik güneş fırtınalarını tahmin etme yeteneğimize yardımcı olabilir."

Dolayısıyla bir eyalet yasama organı, şirket tarafından finanse edilen araştırma ekiplerine sahip endüstri dostu bilim departmanlarına vergi teşvikleri ve güzel anlaşmalar dağıtırken, ancak antik çömlekçilik derslerini finanse eden bütçe kalemlerini hariç tutuyorsa, o zaman bilim departmanlarının bu konuda sesini yükseltmesi de aynı derecede çıkarına olacaktır.

Tıpkı sanatın kuşatılmış sandalyeleri gibi... Ve dar görüşlü idari şeytanlar, bilgisayar bilimi ve biyokimya ana dallarının gerekli müfredatından etik ve felsefe derslerini çıkardığında, bu sadece kültürel çalışma profesörleri için bir sorun değildir.

Tıpkı ABD'li savaş akbabalarının 2003'teki Irak işgalinin ardından 17 bin Mezopotamya eserini yağmalayıp bunları iğrenç bir Hobi-Lobi deposunda istiflemesi ya da yüzbinlerce çivi yazılı kil tabletin sona ermesinin yalnızca bir "sanat ve kültür" sorunu olmadığı gibi.

1991 Körfez Savaşı'ndan sonra ise mezatçıların veya Oklahoma'daki bazı korkak üçüncü sınıf çakalların eline geçtiler.

Gerçek yazılı taş olan Gılgamış Destanı ters çevrilmeye çalışıldığında kültür tarihinin yağmalanması, yok edilmesi ve kaybedilmesi bilimin de sorunudur.

Üniversiteler sanat ve beşeri bilimleri sattığında, biz beşeri bilimler öğrencileri şiirimizi kaybedebiliriz ama daha fazlasını yazabiliriz. Öte yandan bilim insanları, Babil tekerleğini yeniden icat etmeye çalışırken 75 yıllık bir araştırmaya ve 70 milyar dolarlık hibeye daha mal olabilir, çünkü onun tarihsel planının yok edilmesi bir "sanat sorunu"ydu.

Salon

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara