Tip 2 diyabetle yaşamak, yüksek kan şekeri seviyelerine maruz kalmanızı benzersiz bir şekilde artırabilir.
Yemekten aldığınız ana şeker türü olan kan şekerinin vücudunuza enerji sağladığına dikkat etmek önemlidir. Ancak belirli bir seviyeyi geçerse kan şekeri yıkıcı bir güç haline gelebilir. Tip 2 diyabet hastaları, ya yeterince insülin üretmedikleri ya da ürettikleri insülin hücreler tarafından absorbe edilmediği için bu tehdide maruz kalıyorlar.
İnsülin, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için pankreas tarafından salgılanan ve onları sağlıklı bir aralıkta tutan bir hormondur.
Bu mekanizmadan sıyrıldıktan sonra, kan şekeri seviyeleri sorunlara neden olur ve bu da gözler, sinirler, böbrekler ve kan damarları gibi vücudun bazı kısımlarında kalıcı hasara yol açabilir.
Bu nedenle, tip 2 diyabetli bir kişi, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için yaşam tarzlarının bazı yönlerini ayarlamak zorundadır.
Diyet, yüksek kan şekeri seviyelerine karşı en güçlü önlemleri sunar ve bazı bileşenler açıkça risklidir.
Ve şekerli yiyecekleri atıştırmak, dikkatli olmazsanız kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olur.
Nelerden kaçınılması gerektiği apaçık görünebilir, ancak birçok yiyecek sizi şaşırtabilecek gizli şekerler içerir.
Fast 800'ün kurucusu Dr. Michael Mosley, mango, ananas, kavun ve muz gibi tatlı tropikal meyvelerin şekerle dolu olduğunu söyledi.
Çilek, elma ve armutların kan şekerini kontrol etmek için daha güvenli seçenekler olduğunu söylüyor.
Şeker alımı, kan şekeri
kontrolünü nasıl etkiler?
Moseley, "Sürekli olarak şeker tüketiyorsak, glikozu hücre duvarlarına taşımak için vücudun sürekli olarak insülin salması gerekir" diye açıklıyor.
İnsülin reseptörlerimiz sürekli çalışacak şekilde tasarlanmamıştır, ancak insülin sinyallemesi için yeterince "hazır" kalmaları için bir iyileşme süresine ihtiyaçları vardır. Onsuz, yavaş yavaş duyarsız hale gelirler, bu nedenle hücreler glikoz emmek için mücadele eder. Bu yüzden obezseniz veya tip 2 diyabetiniz varsa, şekerli yiyeceklerin normal bir kısmı bile tatmin etmiyor ve bu da sizi daha fazla yemeye itiyor."
Şeker alımını izlemeye ek olarak, nispeten hızlı bir şekilde glikoza parçalanan ve bu nedenle kan şekeri seviyeleri üzerinde belirgin bir etkiye sahip olan karbonhidratları azaltmak önemlidir.
Glisemik indeks (GI), farklı yiyeceklerin karbonhidrat içeriğini belirlemenize yardımcı olabilecek bir derecelendirme sistemidir.
Tek başına yediğinizde her yiyeceğin kan şekeri (glikoz) seviyenizi ne kadar hızlı etkilediğini gösterir.
Kan şekerinde hızlı bir artışa neden olan karbonhidratlı gıdalar için yüksek bir GI derecesi vardır.
Düşük veya orta GI gıdalar daha yavaş parçalanır ve kan şekeri seviyelerinin zamanla kademeli olarak yükselmesine neden olur. GI derecesi genellikle yiyecek paketlerinin önünde bulunur.
Tip 2 diyabetin semptomları şunları içerir:
• Özellikle geceleri normalden daha fazla idrar yapmak.
• Her zaman susamış hissetmek.
• Çok yorgun hissetmek.
• Hızlı kilo kaybı.
• Yaraların iyileşmesi daha uzun sürer.
• Bulanık görme.
Kaynak: Express