Dolar

32,7525

Euro

35,0851

Altın

2.450,67

Bist

10.647,91

AB'den Ukrayna ihracatına kota

AB, Kiev'in ihracatını frenleyecek. AB ‘nin Ukrayna’dan gelen ürünlere sınırlama kararının Kiev’in AB üyelik müzakerelerinin zorlu geçebileceğinin habercisi olduğu öne sürüldü.

3 Gün Önce Güncellendi

2024-06-27 13:28:00

AB'den Ukrayna ihracatına kota

AB'nin kendi çiftçilerini korumak için ucuz Ukrayna yumurtası ve şekerine yeniden gümrük vergisi getirmeye karar verdiği bildirildi. Blok, çiftçilerini ucuz mal akınından korumak için Cuma günü Ukrayna'dan şeker ve yumurta ithalatına gümrük vergilerini yeniden uygulamaya hazırlanıyor. AB üye ülkeleri bu yılın başlarında Ukrayna ithalatının belirli bir hacme ulaşması halinde “acil durum freni” uygulayacaklarına karar vermişti.

UKRAYNA AB'NİN ÖNDE GELEN YUMURTA TEDARİKÇİSİYDİ

Financial Times yumurta ve şeker ithalatının artık bu seviyeye ulaştığını söyledi. Yayında, beyaz şekerin tonu başına 419 avro ve ham şekerin tonu başına 339 avro tutarındaki tarifelerin Cuma günü açıklanacağı bildirildi.Yumurtanın kilogram başına ilave 32 sente mal olacağı da belirtildi.

Ukrayna, bloğun kümes hayvanı sektörünün son yıllarda kuş gribi salgınlarından muzdarip olmasının ardından AB'nin önde gelen yumurta tedarikçisi haline geldi. AB verilerine göre Ukrayna'dan yapılan ithalat 2023'te dörtte üç oranında arttı ve bu yılın başında da artmaya devam etti.

UKRAYNA YULAFINA YENİDEN GÜMRÜK VERGİSİ KONULDU

Geçtiğimiz hafta, ithalatın tavana ulaşması nedeniyle Ukrayna yulafına yönelik gümrük vergileri yeniden uygulamaya konuldu. Ukrayna'nın ithalatını sınırlama kararı, çiftçilerin aylarca süren protestolarının ardından geldi. Tarım işçileri AB politikalarının geçimlerini tehdit ettiğini ileri sürüyor.

Nisan ayında AB milletvekilleri, Kiev'in üye devlet pazarlarına gümrüksüz erişimini genişletti ancak aynı zamanda yulaf, mısır, mısır, bal, yumurta, kümes hayvanları ve şeker gibi Ukrayna'dan yapılan çiftlik ithalatına da üst sınır getirmeye karar verdi. İthalatın geçmiş yılların ortalama seviyelerini aşması durumunda listelenen ürünlere vergi uygulanacak.

FINANCIAL TİMES: UKRAYNA'NIN AB ÜYELİK MÜZAKERELERİ ZOR OLABİLİR

Financial Times tarifelerin yeniden uygulamaya konulmasının, AB'nin "tarımsal bir güç merkezi" olan Kiev ile üyelik müzakerelerini başlatmasından birkaç gün sonra geldiğini söyledi. Kararın, Ukrayna'nın katılım müzakerelerinin ne kadar zor olacağının altını çizdiği belirtildi.

Kaynak: Financial Times

Haber Ara