Macaristan Başbakanı Orban'ın başdanışmanı, ABD'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya ilişkin tutumu nedeniyle Avrupa'ya diz çöktürüldüğünü söyledi.
Başbakanla akrabalığı bulunmayan Balazs Orban, dün yeni kitabının lansmanında 'blokçu' politikanın veya jeopolitik ittifaklar yaratmanın mevcut duruma çözüm getirmediğini vurguladı.
Bu politikanın, birçok kalkınma imkanını engellemesi nedeniyle AB ve NATO üyesi olan Macaristan için de tehlikeli olduğunu ifade eden Orban, blokçuluğun ABD'yi güçlendirmediğini ancak küresel değişim süreçlerini hızlandırdığını ekledi.
Orban, "ABD'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya yönelik tutumu nedeniyle Avrupa'nın temelde diz çöktürüldüğünü görüyoruz" dedi.
AB, 2022'den bu yana Rusya'ya yaptırım ve Kiev'e silah sağlama konusunda ABD'ye katılırken aynı zamanda ülkenin enerji kaynaklarından da bağlarını koparıyor. Sonuç olarak bloğun ekonomisi, 2023'ü resesyonla bitirmekten kıl payı kurtulsa da ağır darbe aldı.
Orban, "Mevcut sanayi devrimleri, Avrupa'da bulunmayan hammaddeler gerektiren teknolojilere dayanıyor, dolayısıyla kıta savunmasız durumda" uyarısında bulunurken, "bu arada Rusya çökmedi, ekonomisini çeşitlendirmeyi başardı ve Çin ile ilişkisini güçlendirdi" diye ekledi.
Macaristan'ın "AB ve Balkanlar'a açılan kapı" konumunu kullanması ve önümüzdeki yıllarda ekonomik açıdan başarılı olabilmesi için egemenliğini güçlendirmesi gerektiğini savunan Orban yönetimi, Rusya ile Ukrayna arasında çatışmanın başladığı Şubat 2022'den bu yana tarafsız bir duruş sergiledi.
Mazar yönetimi Rusya'nın askeri operasyonunu kınadı, ancak Ukrayna'ya silah sağlamaktan da kaçınarak diplomatik çözüm çağrısında bulundu. Macar yetkililer de Moskova'ya uygulanan yaptırımların Rusya'dan çok AB'ye zarar verdiğini öne sürerek eleştirdi.
Macaristan, aylarca, paranın Ukrayna tarafından nasıl kullanılacağını kontrol edecek mekanizmaların eksikliğini gerekçe göstererek, AB'nin Kiev'e 50 milyar avroluk (54 milyar dolar) yardım paketi sağlama hamlesini engelledi. Paket nihayet geçen hafta kabul edildi.
Budapeşte, Temmuz 2024'te AB dönem başkanlığını devralacak. Ancak Viktor Orban'ın hükümetinin diğer üye ülkeler arasında giderek popülerliğini yitirmesiyle birlikte, bazıları bu rolü Macaristan'a vermenin uygun olup olmadığı konusunda şüpheler uyandırıyor.
Ülke aynı zamanda İsveç'in NATO'ya katılım hedefinin önünde de engel olmaya devam ediyor. Dün, iktidardaki Fidesz partisi vekilleri, İsveç Başbakanı'nın üyelik umutlarını görüşmek üzere Budapeşte'ye gelmesi gerektiğini söyleyerek konuyla ilgili parlamentoda yapılan oylamayı boykot etti.
RussianToday