Dolar

34,5193

Euro

36,0063

Altın

3.005,46

Bist

9.549,89

ABD’den, BAE’ye tehdit gibi ‘Suriye’ uyarısı

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, BAE heyetinin Şam’a yaptığı ziyaretlere tepki gösterdi. “Abu Dabi yönetimi, BAE heyetinin son Şam ziyaretini kesinlikle reddettiğimizi biliyor” diyen Jeffrey, “Bunu kötü bir fikir olarak gördüğümüzü açıkça belirttik' ifadesini kullandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-18 11:18:25

ABD’den, BAE’ye tehdit gibi ‘Suriye’ uyarısı

‘Arapların Şeytanı' lakaplı Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed yönetiminin son zamanlarda, Suriye rejiminin başı Esed yönetimiyle yakınlaşma girişimlerine ABD'den sert tepki geldi.

Washington'un Suriye rejimine karşı aldığı yaptırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Esed yönetimi ile işbirliğini yeniden canlandırılması için harekete geçen ve bu ülkeye heyetler gönderen BAE kurumlarını da hedef alabileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin Aralık ayında yasalaştırdığı Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamındaki yaptırımların, dün itibarıyla geçerli olduğunu belirten ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, “Abu Dabi yönetimi, Şam yönetimine yaptığı ziyaretleri kesinlikle reddettiğimizi biliyor. BAE, bizim karşı çıktığımız ülkelere böyle adımlar atıyor... Bunu kötü bir fikir olarak gördüğümüzü açıkça belirtip, uyardık " ifadesini kullandı.

Jeffrey, “BAE'nin attığı adımlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararının (No. 2254) uygulanmasına ve tüm bölgeyi derinden endişelendiren çatışmanın sona erdirilmesine katkıda bulunmayacak" dedi.

“AMAÇ ÖLÜMCÜL SALDIRILARI DURDURMAK”

Jeffrey, “ABD'nin politikası, Esed hükümetini Suriye halkına yönelik ölümcül saldırılarını durdurmaya zorlamak için zorunlu diplomatik ve ekonomik araçlar kullanmak. Suriye'de hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve ülkenin komşularıyla barış içinde birlikte yaşamaya devam edecek bir hükümete geçişi desteklemek” dedi.

Dün ABD, Şam rejiminin başı Beşar Esed ve eşi Esma Esed de dahil olmak üzere Suriye makamlarına bağlı 39 kişi ve birime yaptırım uygulanan ‘Sezar Yasası'nı uygulamaya başladı.

SEZAR YASASI NEDİR?

Sezar Yasası olarak bilinen, tam adıyla Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, 21 Aralık'ta Donald Trump tarafından imzalanmıştı.
İsmini, 2014'te Esed rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen 11 bin tutukluya ait 55 bin fotoğrafı dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adından alan yasaya göre, Rusya ve İran adına hareket eden kişi veya üstlenici şirketlere destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanabilecek.

Yasa, Esad yönetiminin faaliyetlerine destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Yasa şirketler bazında Suriye ile iş yapılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

Bu nedenle yasanın sadece Suriye'yi değil, Suriye ile iş yapan birçok şirketin olduğu Lübnan'ı da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Ayrıca Lübnan siyasetinin önemli bir parçası olan ve Esad rejimi saflarında savaşan Şii Hizbullahı ve ona destek sağlayan çevrelerin de yasadan etkilenecek olmasının da Lübnan ekonomisini ve ülkedeki siyasi dengeleri etkileyeceği düşünülüyor.
Yasa, yürürlüğe girdiği 17 Haziran 2020 tarihinden kısa süre önce Suriye'de ekonomik çalkantılara neden olmuş ve Suriye lirasını dolar karşısında aşırı değer kaybetmesine yol açmıştı.

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara