Yunan haber sitesi Greek City Times, ABD'nin Türkiye'nin Adana ilindeki İncirlik Hava Üssü'nde depoladığı 50 nükleer savaş başlığını Yunanistan'a taşımaya hazırlandığı yönündeki söylentilerin son zamanlarda arttığına dikkat çekti.
Haberde, “İncirlik Hava Üssü, 1955 yılından bu yana Türk-Amerikan ortak kontrolü altında. Üs, Arap dünyasına kapı eşiğinde bulunması ve Sovyetler Birliği'ne yönelik Amerikan nükleer bombalarını depolamak için uygun bir yer olması nedeniyle NATO ittifakının en stratejik varlıklarından biridir” denildi.
Washington Examiner'a konuşan üst düzey Cumhuriyetçi bir Senatör ve Amerikalı analistlere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "rahatsız edici" dış politikası, ABD'li yetkilileri İncirlik Hava Kuvvetleri üssünden çekilme hazırlıklarını yoğunlaştırmaya teşvik etti .
Avrupa Senatosu Dış İlişkiler alt komitesine başkanlık eden Wisconsin Senatörü Ron Johnson, Washington Examiner'a yaptığı açıklamada, “İncirlik'e ne olacağını bilmiyoruz. En iyisini umuyoruz, ancak en kötüsünü de planlamalıyız" dedi.
ABD'li Senatör Johnson, "Türkiye'deki varlığımızı ve işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz. Bu stratejik değişimi yapmak istediğimizi sanmıyorum, ama sanırım, Erdoğan'ın gittiği yolun iyi olmadığı durumun gerçekliğine savunmacı bir duruşla bakmalıyız" yorumunda bulundu.
“Erdoğan, geçmişte Amerikalıları İncirlik'ten atabileceğini; 50 kadar nükleer savaş başlığının bölgede yeni bir eve ihtiyaç duyabileceğini ifade etmekten çekinmedi” diyen Senatör Johnson, “İncirlik'ten olası bir çıkış yapmayı düşünürken, hali hazırda Yunanistan'a alternatif olarak bakıyoruz" dedi.
Johnson, "Erdoğan'ın Türkiye'yi tuttuğu yol çok talihsiz bir durum. Rahatsız edici. Bu çok endişe verici. Kesinlikle Yunanistan ile askeri işbirliğimizi artırmamızın ve geliştirmemizin nedenlerinden biri de bu… Suda Körfezi'ndeki varlığımızı güçlendiriyoruz; dürüst olmak gerekirse, Türkiye'deki varlığımız kesinlikle tehdit altında" dedi.
Erdoğan karşıtlığı ile bilinen CHP eski Milletvekili ve Washington'daki Demokrasileri Koruma Vakfı'nda analisti Aykan Erdemir ise, “Washington, İncirlik'e mutlaka bir alternatif değil, acil durum planı olarak tamamlayıcı bir dizi geri ödeme seçeneği düşünüyor"
Bu epey bir süredir adım adım devam ediyor. Kesinlikle yeni bir şey olmadığını iddia ediyorum, ancak ABD'nin varlığı ve bu alternatif sitelerdeki yatırımlarının doğası ve kapsamı açısından niteliksel olarak değişiyor olabilir ”dedi.
İncirlik'in konumu çok stratejik
Öte yandan emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Yeni Şafak Gazetesine yaptığı açıklamada, ABD'nin zaman zaman nükleer silahları Romanya ve Yunanistan'a taşınmasını gündeme getirdiğini belirterek, "Yunan halkı bu talep karşısında ayağa kalktı. 'Topraklarımızda nükleer bomba istemiyoruz' dediler. Nükleer bombalar uçaklar aracılığıyla atıldığı için, İncirlik menzil açısından hedef ülkeye yakınlık açısından olağanüstü kolaylık sağlıyor. Siz bombaları buraya koyduğunuz anda, 1-2 saat menzilden kazanıyorsunuz" ifadelerini kullanmıştı.
"Türkiye'nin izni olmadan çekemez"
ABD'nin Türkiye'nin izni olmadan bu nükleer silahları çekemeyeceğinin altını çizen Karataş, "Nükleer bombaların taşınması için öncelikle ev sahibinin onayı gerekli. Taşıyabilmeleri için emniyetli bir yer bulmaları lazım ki, bu şu anda yok." ifadelerine yer vermişti.
İncirlik'in dışında İtalya, Belçika, Hollanda ve Almanya nükleer silahlara ev sahipliği yapıyor.
Kaynak: Greek City Times ve Yeni Şafak