ABD, IŞİD'li mahkumları Guantanamo'ya sevk etme planı yapıyor
Trump yönetimi yetkilileri, halen ABD müttefiki militanların elinde bulunan 700 civarında yabancı kökenli IŞİD militanını ülkelerine almalarına yönelik açıklama yaptı. Ancak ABD bu şüpheli yabancıları Guantanamo hapishanesinde tutmayı da hala bir seçenek olarak elinde bulunduruyor.

Oluşturma Tarihi: 2019-02-07 14:47:57

Güncelleme Tarihi: 2019-02-07 14:47:57

Timetürk Çeviri

Bu açıklamalar Cumhuriyetçi Arkansas Senatörleri Tom Cotton, John Cornyn, Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio'nun Başkan Donald Trump'a mektup yazarak ABD müttefiki Suriye Demokratik Güçleri'nin halen 700'den fazla “Kuzey Suriye'de savaş sebebiyle yüreği katılaşmış teröristi” elinde tuttuğunu söylemesinden iki hafta sonra geldi. Senatörler Başkan Trump'ı “IŞİD'in en kötü üyelerini adaletle yüzleşecekleri Guantanamo Körfezi'ndeki hapishaneye göndermeyi değerlendirme”ye teşvik ettiler.

GUANTANAMO SEÇENEĞİ

Bu savaşçılar için “adalet”in nasıl tecelli edeceği belirsiz. Şu anda Guantanamo'da tutulan 40 mahkum sözde Terörle Savaş'ta ömür boyu hapisler. Bu kişilerden sadece 9'u savaş suçlarında hükümlü, geri kalanı ise herhangi bir suç isnadı ve duruşma olmaksızın orada tutuluyorlar.

ABD yetkilileri ülkelerin bu kişileri geri alıp cezalandırma, rehabilitasyondan geçirme ve diğer önlemlerle tekrar terörizme bulaşmalarının önlenmesine teşvik ediyor ancak eve dönemeyenler için “Başkan Trump'ın Guantanamo uygun görülürse değerlendirmeye alınabilecek seçeneklerden biri olduğuna açıklık getirdiği” belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Savunma Bakanlığı'nın benzer yöndeki açıklamalarını daha da pekiştirdi. Ancak ne Pentagon'dan ne de Dışişleri Bakanlığı'nın ilgil bölümünden resmi yetkililer Trump'ın ABD'nin tutukluları alıkoyma ya da Guantanamo'ya gönderme konusundaki yetkisine dair hukuki bir danışmanlık alıp almadığını söyleyemiyor. Ya da ülkelerine geri gönderilmek istenen 700 tutuklunun kaçı Guantanamo hapishanesine gireceği söylenmiyor.

Guantanamo Ocak 2002'den şimdiye kadar ABD vatandaşı olmayan El Kaide ve Taliban şüphelilerine merkez oldu Mart 2008'den bu yana ise hapishaneye yeni tutuklu gönderilmiyor.

Bu hafta ABD Dışişleri Bakanlığı'nca Suriye Demokratik Güçleri'nin elindeki esirlerden kurtulmasını sağlamka için yapılan girişim yeni değil. Geçtiğimiz Şubat ayında dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis de benzer açıklamalar yapmıştı.

Mattis konuyu “uluslararası bir sorun” olarak değerlendirmiş ve yabancı savaşçıların özgür bırakılmasının hiçkimsenin yararına olmayacağını ifade etmişti. Bu kişilerin Afganistan, Belçika, Fransa, Hindistan, Malezya, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin sokaklarında dolaşmalarını istemediklerini belirterek bu milletlere kendi şüphelilerini ülkelerine kabul etme çağrısında bulunmuştu. 13 Şubat 2018 tarihli bir brifingte ise Mattis özellikle tutukluların Guantanamo Körfezi'ndeki hapishaneye gönderilmesinin bir çözüm olup olmayacağı konusunda konuşmaktan çekinmişti.

Kaynak: Miami Herald