La Mear'in "Amerika'nın Suriye'deki varlığı her zamankinden daha riskli" başlıklı analizinde uyarılarda bulundu.
"SURİYE'DEKİ İSYANCILARI DESTEKLEMEK FELAKET OLDU"
Suriye'deki ABD birliklerinin, Türkiye'nin ABD destekli PKK terör örgütüne yönelik operasyonları karşısında Suriye'deki varlığının giderek daha tehlikeli riskleri görmezden geldiğini belirten La Mear, şu ifadeleri kullandı:
"Washington'un Suriye İç Savaşı'nın başlangıcında Suriyeli isyancıları destekleme kararı bir felaket oldu ve IŞİD ile diğer militan grupların yükselişini sağladı. Ardından gelen katliam, daha sonra daha fazla müdahaleyi beraberinde getirdi ve IŞİD'in yenilgisiyle birlikte, Amerika'nın Suriye'de kalma gerekçesi giderek daha fazla bulanıklaştı. Şimdi, ABD birliklerinin Suriye'de konuşlandırılmasını haklı çıkarmak için kullanılan sapkın mantık, aynı ABD birliklerini korumaktır. Washington'ın her çözüm için bir sorun ürettiği bu kendi kendini idame ettiren döngü yeterince uzun sürdü."
"TÜRKİYE'NİN KARA OPERASYONU"
"Washington'un stratejisi durağan olsa da, durum dinamik ve her zamankinden daha istikrarsız. Kürt güçlerine yönelik Türk roket saldırıları, ABD birliklerinin yakınına geldi. Türkiye, Washington'ın Kürt müttefiklerini terörist olarak görüyor ve İstanbul'daki son bombalama, Türkiye'nin Suriye'ye yeni bir kara saldırısı olasılığını artırdı. Türkiye bir NATO üyesi ve İsveç ve Finlandiya'nın Kürt militanlarla ilgili endişeleri üzerine NATO'ya üyelik başvuruları oyalanıyor... Ankara'nın terör tehdidini ne kadar ciddiye aldığı düşünülürse, Türkiye'yi düşmanlaştırmanın NATO bütünlüğünü baltalaması muhtemeldir."
"ABD, SURİYE'DEKİ ASKERLERİNİ NEDEN RİSKE ATSIN?"
"Suriye'deki Amerikan varlığı da aynı şekilde amacını aştı. Sadece son haftalarda IŞİD üçüncü kez liderini kaybetti. Washington'un Kürt müttefikleri, IŞİD'e yönelik operasyonları tamamen durdurdu. Washington, özünde nesli tükenmekte olan bir tür düşmanla savaşmak için neden yüzlerce Amerikan askerini riske atmaya istekli olsun?"
"SURİYE'NİN İRAN İÇİN ÖNEMİ VE ABD BİRLİKLERİNE SALDIRI RİSKİ"
"Suriye ABD'nin temel çıkarlarından biri değil. Gerçekten de Suriye, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ulusal Savunma Stratejisinde zaten vurgulamadığı bir bölgenin çeperlerinde yer alıyor. Buna karşılık Suriye, İran için kritik öneme sahiptir. Suriye, hem İran'ın caydırıcılık ağının bir parçası hem de İran'ın Şii düzenine dini olarak bağlı. Yani ABD daha büyük oyuncu olsa da, İran Suriye'deki nüfuzunu sürdürmek için çok daha fazlasını riske atmaya hazır. Bu, Amerika'nın geri çekilmesine baskı yapmak için ABD birliklerine yönelik riskli saldırıları desteklemek anlamına geliyor."
"EVE DÖNME ZAMANI"
"Washington, milyonlarca sivilin hayatını kesintiye uğratan, hiç bitmeyen bir çatışma için kan ve hazine harcamaya devam ediyor. Bu misyonu sürdürmek politik olarak kolay olabilir, ancak son on yılın başarısız modelini değiştirmekten kaçınmak ahlaki korkaklık kokuyor. Suriye'deki yanlış yönlendirilmiş müdahalenin faturası savaş alanının ötesine geçiyor. Anneler, babalar ve çocuklar bitmeyen mevzilenmelerin ağırlığını ve sevdiklerini kaybetme korkusunu taşıyorlar. Washington'ın bu vicdan yarasını sona erdirme ve askerlerimizi Suriye'den eve getirme zamanı."
Kaynak: National İnterest