Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

ABD'nin geri çekilmesinden sonra Suriye'de ne gibi senaryolar olabilir?

Donald Trump'ın kararı sonrası Suriye'de çıkarları olan ve aynı zamanda bu savaşa katılan diğer güçleri isyan ettiriyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-26 13:23:55

ABD'nin geri çekilmesinden sonra Suriye'de ne gibi senaryolar olabilir?

Timetürk Çeviri

ABD askerlerinin Suriye'deki savaştan çekilmesi açıklandıktan sonra, uluslararası ve bölgesel aktörler arasında çok sayıda karmaşık bir çatışmanın evrimini tetiklemesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazar günü ABD'nin almış olduğu karardan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Paris, İŞİD cihatçılarına karşı yaklaşımında koalisyona sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor.

İşte bu ölümcül savaşta rol oynayan ana aktörler için öngörülebilecek konular ve sonuçlar.

Türkiye, İŞİD ve Kürtlere karşı ön saflarda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın Suriye'de bulunan yaklaşık 2 bin ABD askerini geri çekme kararına çok ağırlık verdi ve ABD başkanını, gelecek yıl ülkesini ziyaret etmeye davet etti. Türkiye'nin yalnız başına, İŞİD'in kalan güçlerini ortadan kaldırabileceğine ikna etti.

Amerikan Güvenlik Merkezi'ndeki araştırmacı Nicolas Heras'a göre, Türkiye büyük bir zorlukla karşı karşıya kalacak. Çünkü şu anda elinde yeteri kadar deneyimli bir Suriyeli isyancı kuvvete sahip değil ve ABD'nin yardımıyla bile böyle bir güç inşa etmesinin birkaç ayını alacağını söyledi.

ABD'nin kararı sonrası aralık ayının ortasından bu yana Erdoğan YPG'ye yönelik yeni bir taarruz başlatacağı tehdidinde bulundu. Örgüt militanları, Washington'un cihat karşıtı mücadeledeki değerli müttefikleri olmasına rağmen, Ankara tarafından "terörist" bir grup olarak sınıflandırıldı.

Zaten, Türk ordusu sınırda önemli pekiştirmeler gerçekleştirdi. Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç yakınına düzinelerce tank ve zırhlı araç yığdı.

Uzmanlara göre, bu şehir gelecekteki bir taarruzun yanı sıra sınırda bulunan Tal Abyad bölgesinin hedefi olabilir. Türkiye, YPG mensuplarını desteklediği için salı günü Fransa'yı uyardı.

Kürtler özerklik hayallerinin yok olduğunu görüyor

Uzmanlar, bir Türk operasyonunu engellemek için Kürtler'in, Beşar Esad rejiminin kendi bölgelerinde geri dönüşünü müzakere edebileceğini söylüyor.

Ancak, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), yüksek derecede bir özerklik sağlama şansı önemli ölçüde azaltıldığını dile getirdi.

Şam, Rusya ve İran güçlendi

Beşar Esad ve ana müttefiği Rusya'nın yanı sıra İran da Kürt bölgelerinin dağılmasından faydalanacak.

Uzman Fabrice Balanche'a göre, Suriye Demokratik Güçleri toprakları, Türklerle Suriye ordusu arasında bölünecek.

Ona göre Esad, İŞİD grubunun eski başkenti olan Rakka kentini ve aynı zamanda bütün Deir Ezzor eyaletini ele geçirerek stratejik petrol sahalarını da ele geçirdi.

ABD güçlerinin geri çekilmesiyle birlikte İran'ın Akdeniz'e, Irak, Suriye ve Lübnan üzerinden ulaşabilmek için bir koridor oluşturma düşüncesini gerçekleştirmesine çok az bir engel kaldı.

Moskova, Amerika'nın ayrılmasından da faydalanıyor. Rusya'nın Suriye ihtilafındaki vazgeçilmez rolünü, Washington'un büyük ölçüde gölgesinde bırakan askeri ve diplomatik düzeyde gerçekleştirmeye çalışıyor.

İŞİD grubu için ikinci bir rüzgar?

YPG Kürtleri, Washington'un önderliğindeki uluslararası koalisyonun yanı sıra İŞİD'e karşı mücadelede yer alan FDS'nin bel kemiği durumundalar.

Suriye Demokratik Güçleri bir Türk saldırısında, kuzey bölgelerini savunmak için yeniden görevlendirecekleri ordularının cihatçılara karşı yapılan operasyonları etkileyeceği konusunda uyardı. Sorumlu uzmanlar İŞİD'in bu koşullardan yeni bir nefes almak için yararlanacağından korkuyor.

İlib isyancıları ve cihatçılar tehdit altında

Türkiye'nin etkili olduğu kuzeybatı Suriye'deki İdlib'in isyancı ve cihatçı grupları, güçlü güçler arasındaki ittifaklar tarafından tehdit altında bulunduklarını görebiliyorlar.

Fabrice Balanche'a göre, Rusya Türkiye'nin YPG'yi ezmesine izin verecek ve karşılığında Suriye ordusu İdlib'e girebilecek. Bölge sakinleri, Ankara tarafından fethedilen Kürt bölgelerine taşınmak zorunda kalacaklar. Bu şartlar altında isyancılar, hayatta kalmak için Türkiye'ye bağımlı kalacaklar. Bazı unusurlar, Kürtlere yönelik olası bir taarruzda katılımlarını çoktan duyurdular.

İsrail, büyük kaybeden

Uzmanlar tarafından Amerikan'ın ayrılmasının en büyük kaybedenlerinden biri İsrail olarak görülüyor. İran ve ortaklarının Suriye'deki askeri yeteneklerini geliştirmeleri için daha fazla alan kalacak.

Şimdiye kadar Trump yönetiminin Orta Doğu'daki politikasını alkışlayan İsrail, komşu Suriye'nin Tahran'ın köprüsü olmasına izin vermeyeceğini açıkladı. İsrailli yetkililer ve analistler, yalnızca İsrail'in uzun süredir devam eden Suriye cephesini yönettiğini ve bunu yapmaya devam edeceğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (OSDH) göre, salı gecesi bir İsrail saldırısı, Hizbullah'a veya İran kuvvetlerine ait güneybatı ve güney Şam'daki silah depolarını hedef aldı.

Kaynak: Le Parisien, AFP

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara