Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

ABD Park yangını 2024 yazının en büyüğü

ABD’deki “Park Yangını” 145.000 dönümden fazla alana yayıldı; binlerce sakin tahliye emri altında.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 15:44:22

ABD Park yangını 2024 yazının en büyüğü

ABD'nin Büyük okyanus kıyısındaki Kaliforniya eyaletinde çıkan yangının Batı'da bu yaz çıkan en büyük orman yangını olduğu belirtildi. Kuzey Kaliforniya'daki acil müdahale ekiplerinin, yakındaki toplulukları tehdit ettiği için binlerce sakini tahliye emri altına alan yangını kontrol altına almaya çalışmasıyla gece boyunca genişlemeye devam etti.

Park Yangını, Çarşamba öğleden sonra Chico şehri yakınlarında çıktı ve 24 saatten kısa sürede 125.000 dönüme yayıldı; yetkililer, hızlı büyümenin sıcak hava, düşük nem ve kuvvetli rüzgar esintileriyle körüklendiğini söylüyor. Cuma sabahı itibarıyla yangın, neredeyse Chicago büyüklüğünde bir alan olan 145.000 dönümün üzerine çıktı.

Butte County'deki Cal Fire birim şefi Garrett Sjolund, Perşembe gecesi düzenlediği bir basın toplantısında "çok sayıda yapının yok olduğunu" söyledi ancak yetkililer henüz kesin bir sayıya sahip değil.

Butte County Şerifi Kory Honea aynı basın toplantısında, belediye sınırları dışında bulunan Butte County'de yaklaşık 4.000 sakinin tahliye emri altında olduğunu söyledi. Chico şehrinin bazı kısımları da dahil olmak üzere yakındaki diğer bölgeler tahliye uyarıları altındaydı. Honea, tahliye emirleri genişleyebileceğinden sakinleri evlerini terk etmeye hazırlanmaları konusunda uyardı.

"Emir verilirse, sahip olduğunuz en önemli şeyleri alın ve dışarı çıkın," dedi ve ekledi, "Yangın sönerse, hayatınızı kurtarmak için oraya gidebileceğimize dair hiçbir söz veremem veya garanti edemem."

Perşembe günü, yerel savcı yangınla bağlantılı olarak 42 yaşındaki Ronnie Stout'un tutuklandığını duyurdu. Kundakçılık suçlamasıyla karşı karşıya kalacak olan Stout, Butte County Bölge Savcısı Mike Ramsey'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, annesinin alevler içindeki arabasını 60 fitlik bir setten aşağı iterek büyük orman yangınını başlattığı iddia ediliyor.

Açıklamada, "Şahıs daha sonra bölgede bulunan diğer vatandaşların arasına karışarak ve hızla büyüyen yangından kaçarak sakin bir şekilde bölgeden ayrılırken görüldü" denildi. Ramsey, Stout'un Pazartesi öğleden sonra mahkemeye çıkarılana kadar kefaletle serbest bırakılma olasılığı olmadan Butte County hapishanesinde tutulduğunu ve "şüphesiz kundakçılık suçlamasıyla" yargılanacağını söyledi.

Cal Fire'a göre, 1.100'den fazla personel, 150'den fazla itfaiye aracı, buldozer ve yarım düzine helikopterin yardımıyla alevleri söndürme çabalarına yardımcı oluyor. Cuma sabahı itibarıyla yangının yüzde üçü kontrol altına alındı.

Kaynak: usatoday

Haber Ara