Timetürk Çeviri
ABD Dışişleri Bakanlığı Tayvan'a 330 milyon dolar değerinde yedek uçak parçası satma anlaşmasını bu hafta onayladı. Anlaşma ise Trump yönetimi altında Tayvan'la yapılan ikinci silah satış anlaşması oldu.
Yedek parçaların ise F-16 savaş jetleri, C-130 kargo uçakları, F-5 savaş uçakları ve F-CK-1 yerli savunma uçakları için (IDF) kullanılacağı belirtildi.
ÇİN: "TRUMP YÖNETİMİ ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR"
ABD tarafından verilen onay ABD-Tayvan İş konseyi'ne göre Tayvan'a silah satışının normalleştirilmesi olarak görülüyor. Çin, kendi kendini yöneten Tayvan'a karşı diplomatik ve askeri baskısını arttırırken Trump yönetimi de Tayvan'la ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.
Beijing Tayvan'ı ayrı bir ülke değil kaçak bir bölge olarak görüyor. Tayvan ise 1949 yılında Çin'den kaçan milliyetçiler tarafından kendi hükümetlerini kurmaları sonucu ortaya çıkmıştı.
Çin satışa öfkeyle tepki verirken ABD'yi sözleşmeyi iptal etmeye zorladı. China Global Television Network'de yer alan bir haberde, anlaşmanın uluslararası hukukun, uluslararası ilişkilerin temel kurallarının ve aynı zamanda Çin ve ABD arasındaki resmi tebliğlerin ihlali olduğu belirtildi.
VATİKAN'DAN ABD'YE TERS HAMLE
Birkaç gün önce ise Tayvan'la diplomatik bağ kuran on yedi ülkeden biri olan Vatikan Çin'le tarihi bir anlaşma yaptı. Bu ise Çinli yetkililer tarafından Çinli papazların adlarının onaylanmak üzere Vatikan'a gönderilmesini sağlıyor. Daha da ötesi Çin hükümeti Papa'yı Çin'deki Katoliklerin lideri sayacak. Vatikan anlaşmöası ise bazı Katolikler tarafından Beijing'e daha fazla güç verilmesi olarak değerlendirildi.
Tayvan'ın destekçileri ise papaz anlaşmasının Vatikan'ın yetmiş yıl sonra Çin'le diplomatik ilişkilerini sürdürmesi ve Tayvan'la ilişkilerii kesmesinden korkuyor. Çünkü Beijing ülkelerin hem kendisi hem de Tayvan'la aynı anda diplomatik ilişkiye girmesine izin vermiyor.
Kaynak: Breitbart.com