The Guardian'ın resmi verilere dayandırdığı haberine göre, Birleşik Krallık'taki hayat pahalılığı nedeniyle yaşanan kriz, insanların yiyecek için karaborsaya daha fazla yönelmesiyle birlikte market hırsızlığında rekor bir artışa neden oluyor.
Gazete, İngiliz Perakende Konsorsiyumu tarafından yapılan tahminlerin, perakende hırsızlıklarının sektöre 2023 yılında 1 milyar sterlin (1,3 milyar dolar) maliyeti olduğunu gösterdiğini belirtti.
EN ÇOK ÇALINAN ÜRÜNLER
Bu arada İçişleri Bakanlığı verileri, hırsızlık olaylarının kayıtların başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ve çözülmemiş olayların sayısının da arttığını gösteriyor.
Habere göre en çok çalınan ürünler et, peynir ve tatlılar oluyor. Bunlar genellikle yeniden satılabilecek yüksek değerli ürünler olarak değerlendiriliyor.
Eşyalar, artan fiyatlardan etkilenen insanlara satılmak üzere marketlerden ve kamyonlardan büyük miktarlarda çalınıyor.
Britanya Bağımsız Perakendeciler Birliği'nin genel müdürü Andrew Goodacre, pahalılık krizinin insanları "kendileri için gerekli olan ürünleri tedarik etmenin alternatif yollarını düşünmeye sevk ettiğini" söyledi.
Goodacre, daha önce hırsızlıkla karşılaşmayan marketlerin, hırsızların rafların tamamını saniyeler içinde temizlediğini bildirdiğini aktarırken, "Sanırım bunun nedeni karaborsanın daha çok büyümesi" ifadesini kullandı.
ŞAŞIRTICI DEĞİL
Bu arada, gıda bankalarının ortadan kaldırılması için tüm partilerden oluşan parlamento grubuna başkanlık eden eski bir polis memuru olan Liberal Demokrat milletvekili Wendy Chamberlain, önemli besleyici gıdaların "esasen fiyat olarak hızla arttığı" göz önüne alındığında, insanların suç yollarından gıda elde etmesinin şaşırtıcı olmadığını iddia etti.
Chamberlain'e göre, gıda bankalarının yalnızca genel olarak "özellikle çekici veya besleyici olmayan" temel gıdaları sağlaması nedeniyle, Birleşik Krallık'taki gıda yoksulluğu yılın bu zamanında özellikle şiddetli olabilir.
The Guardian'a konuşan Chamberlain, "Paraya sıkışık olduğunda, uzun süre diğer aile üyelerine 'hayır' demek zorunda kalındığında, 'hiçbir soru sormadan' biraz daha lüks ve üst düzey bir şey satın alma fırsatı için bir kamyon soymak bir bakıma çekici' dedi.
GIZA PİYASASINDA AÇGÖZLÜ ZAMLAR
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapor, pek çok popüler gıda tedarikçisinin fiyatları maliyetlerinin üzerinde artırdığını, bu durumun 'açgözlülüğü' körüklediğini ve aşırı kurumsal kar elde ettiğini gösterdi.
Araştırma, son iki yılda bebek maması, kuru fasulye, mayonez ve evcil hayvan maması gibi ürünlerde faaliyet gösteren markalı tedarikçilerin yaklaşık dörtte üçünün birim kârlılıklarını artırdığını ve bunu yaparak daha yüksek gıda fiyatı enflasyonuna katkıda bulunduğunu ortaya çıkardı.
CMA raporu, Birleşik Krallık'ta gıda fiyatları enflasyonunun Ekim ayında %10,1'e düşmesine rağmen tarihi yükseklikte seviyelerde kalmaya devam ettiğini gösterdi.
RT