Afganistan'da psikolojik hastalık geçiren İngiliz askeri sürgün edildi
Eski bir İngiliz Milletler Topluluğu askeri İngiliz ordusunda ve Afganistan’da görev yaptıktan sonra psikolojik rahatsızlık geçirdi ancak sağlık durumu sınır dışı edilmesini engelleyemedi.

Oluşturma Tarihi: 2019-01-27 11:01:31

Güncelleme Tarihi: 2019-01-27 11:01:31

Timetürk Çeviri

36 yaşındaki Twane Morgan, özellikle savaş alanlarında görev almış askerlerde sıklıkla görülen travma sonrası stress bozukluğuna yakalandı. İngiliz ordusu için iki dönem Afganistan'da görev alan eski asker bir kavgaya karışması sonucu üç yıl hapis yatmasının ardından cezaevinden çıktı ancak kendisine 15 Şubat 2019'da Jamaika'ya geri gönderilerek sınır dışı edileceği bildirildi. Morgan ise Jamaika'da kimseyi tanımadığını ve İngiliz vatandaşı beş çocuğunu arkasında bırakacağını ifade etti.

Morgan'ın en büyük oğlu 13 yaşındaki Romarni, babasının “bir başına bırakıldığını” ve Middlesex'teki Colnbrook gözaltı merkezinde çok baskı altında kaldığını aktardı. Babasının İngiltere'den sürülme kararını aldığında “gözyaşlarına boğulduğunu” ifade eden çocuk, “Onun ailemin bir parçası olmasını istiyorum. Benim için annem ve babamla birlikte yetişmenin iyi olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ORDUDAN GÖNDERİLMİŞTİ

2004 yılında orduya katılan eski asker Afganistan hizmetinin ardından ordudan hastalığı nedeniyle gönderildi. Morgan'ın eşi Tenisha Morgan ise askeriyeden ayrıldıktan sonra eşinin çok ciddi psikolojik sorunlar yaşamasına ve bipolar bozukluk teşhisine rağmen hiçbir destek görmediklerini ifade etti. Eşinin sınır dışı edilmesini önlemek için dilekçe verdiklerini söyledi. 2011 yılında yaralanmalı bir kavgaya karışan eski asker Morgan İngiltere'den sürülme emrinin verildiği 2014'ten bu yana karara karşı mücadele ediyordu.

Ailesi İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın tazminat temelinde Morgan'ın İngiltere'de kalmasına izin vereceğini umduklarını söyledi. Tenisha Morgan, “Onlardan sadece sağduyu bekliyoruz. İşlediği suçtan dolayı eşim çok üzgün. Orduda iken tedavi alabilseydi bugün normal bir hayat yaşayabilirdi. Suçu travma sonrası stres bozukluğu tarafından tetiklenmiştir ve kendisi bu hastalıkla baş edememiştir” ifadelerine yer verdi.

Halihazırdaki hükümet politikası İngiltere'de bir yıldan fazla hapis yatan herhangi bir yabancı uyruklunun ülkeden sürülmekle yükümlü olduğunu ve bunda kamu yararının görüldüğünü salık veriyor.

Kaynak: metro.co