Dolar

34,5377

Euro

35,9617

Altın

3.001,46

Bist

9.549,89

Akıllı telefonlar zararlı mı? Dünyaca ünlü uzmanlar yorumladı

Akıllı telefonlar bizi ve çocuklarımızı gerçekten nasıl etkiliyor? Tartışmanın mevcut durumunu yakalamak için farklı bakış açılarına sahip beş uzman değerlendirmede bulundu.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 16:43:28

Akıllı telefonlar zararlı mı? Dünyaca ünlü uzmanlar yorumladı

2007 yılında Steve Jobs, iPhone'u halka tanıttı. Birkaç ay sonra, telefonların satışa çıktığı gün Guardian, "iPhone mücadeleye hazır" başlıklı bir makale yayınladı.

Makalede, "Apple'ın iPhone'u telefon, müzik ve video oynatıcıyı web ve e-posta özellikleriyle birleştiriyor, ancak araştırmacılar bu birleşik cihazlara olan talebin zengin ülkelerde en düşük olduğunu buldu" dedi.

Ancak birdenbire her yerde bulunmalarına rağmen akıllı telefonlarımızın bizi nasıl etkilediği hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

İnsanları birbirlerinden uzaklaştırıyorlar mı, yoksa başkalarıyla bağlantı kurmalarına mı yardımcı oluyorlar? Çocukları yetişkinlerden farklı mı etkiliyorlar? Peki tüm hayatımız telefonlarımızdaysa, telefonlarımızdan nasıl uzaklaşabiliriz?

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Henüz geniş bir fikir birliği yok; farklı çalışmalar farklı sonuçlara ulaşıyor.

Neden bu kadar çok insan telefon kullanımı konusunda endişeleniyor?

Anna Lembke: Çünkü birçok insan kendini takıntılı, aşırı kullanımın girdabına kapılmış hissediyor. Hatta bazı insanlar telefonlarından nefret ediyor ama yine de kullanımını azaltmakta zorlanıyor. 2021'de ABD'li yetişkinler her gün ortalama 8 saatini dijital medyayla geçirdi. Gittikçe artan sayıda kanıt, bir kişinin her gün dijital medyayı tüketmeye ne kadar çok zaman ayırırsa, depresyon ve anksiyete ile mücadele etme olasılığının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Depresyonlu ve kaygılı hastaların internette daha az zaman geçirmesi durumunda, başka bir müdahaleye gerek kalmadan ruh hallerinin ve kaygılarının düzeldiğini klinik olarak görüyoruz.

Gloria Mark: Evet. Son 20 yılda insanların dikkat sürelerinin kısaldığını ampirik olarak biliyoruz. Ayrıca insanların paylaştığı bilgilere göre dikkatlerinin daha fazla dağıldığını anekdot olarak biliyoruz.

Amy Orben: Yeni teknolojiler hakkında endişelenmek son derece insani bir özellik. İnsanlar matbaanın toplumu yozlaştırmasından endişe duyuyorlardı. Yani bu işin önemli bir kısmı. Ancak artık teknolojiler de farklı, daha fazla kişiselleştirilmiş durumdalar. Telefonların tekil bir eşya olarak görülmesiyle ilgili endişelerin abartılı olduğunu düşünüyorum. Telefonlar bir araçtır. Ve diğer tüm teknolojiler gibi etkileri de onları kimin ve nasıl kullandığına bağlıdır. Belirli telefon kullanım türleri ve teknolojilerin tasarlanma biçimleri hakkında toplum olarak tartışmamız gerektiği yönünde dikkate değer endişeler var.

Laurence Steinberg: Bence insanlar, özellikle de durdurmayı veya azaltmayı denedikleri ve başarısız olduklarında veya hayatının diğer yönlerini etkilediğine inandıklarında, kullanımlarını kontrol edemeyeceklerini hissettiklerinde endişeleniyorlar.

Zoetanya Sujon: Sabit hatlı telefondan televizyona kadar ortaya çıkan her yeni teknoloji, neyin gerçek, neyin aracılık ettiği, neyin etkinlik olduğuna dair kaygıları yüzeye çıkarıyor. Bu anlamda insanlar endişelenmekte haklı çünkü önlerinde pek çok belirsizlik var. Akıllı telefon aynı zamanda en samimi teknolojilerden biridir. Ceplerimizde. Yüzümüze sürüyoruz, vücudumuza yakın. Aynı zamanda çok geniş bir kullanım alanı vardır: İş, sosyal hayat, özel, daha özel. Birisi telefonuna baktığında ne yaptığını bilemezsiniz. Ancak aynı zamanda sosyalleşme yanlısı, faydalı ve olumlu pek çok şey de var. Yani evet, insanlar endişelenmekte haklılar ama aynı zamanda daha olumlu şeyler düşünmekte de haklılar.

Akıllı telefon kullanımı çocukları ve gençleri yetişkinlerden farklı şekilde nasıl etkiliyor?

Lembke: Çocukların beyni, en az kullandıkları devrelerin budandığı ve en sık kullandıkları devrelerin miyelinasyon (nöron aktifliği) adı verilen bir süreç aracılığıyla daha verimli hale getirildiği hızlı bir gelişim sürecinden geçiyor. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik, yetişkin beyninin iskeletini sağlayacak sinir devrelerinin inşa edildiği kritik bir dönemdir.

Çocuklar tüm zamanlarını çevrimiçi geçiriyorlarsa, bunun için karmaşık ve ayrıntılı bir sinirsel yapıya sahip olacaklar. Ancak gecikmiş tatmini öğrenmek, hayal kırıklığı toleransı, kişisel sosyalleşme, zihin-beden bağlantısı vb. gibi diğer önemli faaliyetler için böyle bir yapıya sahip olmayacaklar. Sosyalleşmenin ipuçlarına son derece duyarlıdırlar ve bu nedenle internetin sosyal bulaşıcı etkisinden etkilenme olasılıkları daha yüksektir.

Mark: Çocukların gelişen zihinleri var ve zihin faaliyeti kısmı var. Bu, çocuklar ergenlik çağına gelene kadar tam olarak olgunlaşmaz. Dikkat dağıtıcı unsurları filtrelememize yardımcı oluyor. Ancak çocuklar için beynin bu kısmı tam olarak gelişmemiştir, dolayısıyla dikkat dağıtıcı unsurları kontrol etme konusunda daha yaşlı insanlar kadar iyi bir yeteneğe sahip değillerdir.

Çocuklar aynı zamanda alışılmış davranışlar da geliştirirler. Telefonlarını kullanarak bu alışkanlıkları geliştirdikten sonra onları kırmak gerçekten zor oluyor. Zamanlarını dışarıda diğer çocuklarla oynayarak geçirmek yerine telefonunuzda vakit geçirme alışkanlığı geliştirirlerse, fiziki davranış duygusunu, yani vücutlarının hareket ettiğini anlama yeteneğini kaybederler. Çocukların dışarı çıkması, etrafta koşması, oynaması ve koordinasyonunu geliştirmesi önemlidir, ancak telefon ve bilgisayarlarıyla ilgilenmek onlara bunu geliştirme şansı vermez.

Orben: Bu "ahlaki paniklerin" (yeni teknolojileri çevreleyen) önemli bir kısmı, tarihsel olarak bunların genellikle toplumda gücü elinde bulunduramayan insanlarla ilgili olmasıdır. Çoğunlukla kadınlar ve çocuklar. Ancak gençlerle daha fazla ilgilenmemizin nedenleri olduğunu düşünüyorum. Onlar kömür madenindeki kanaryalardır. Teknolojileri erkenden kullanıyorlar ve genellikle en hızlı şekilde benimsiyorlar. Yani onları inceleyerek diğer gruplarda ne olacağını tahmin edebiliriz. Ayrıca beyinlerinin hâlâ sosyal becerilerini geliştirdiği bir gelişim dönemindeler. Ve eğer bir gençseniz, bu, diğer insanların ne düşündüğünü gerçekten önemsediğiniz ve çevrimiçi dünyanın sosyal kısımlarının daha yüksek bir etkiye sahip olabileceği sosyal bir zamandır.

Steinberg: Gençlerle ilgili literatür kesin değildir ve çok az sayıda çalışma sebebi belirleme yeteneğine sahiptir. Bazı araştırmalar sosyal medya kullanımı ile zihinsel sağlık sorunları arasında çok küçük ilişkiler buluyor ancak çoğu araştırma neden ve sonuç arasında ayrım yapamıyor ve depresyonlu çocukların sosyal medyayı depresyonlu olmayan çocuklara göre daha fazla kullanma eğiliminde olduğunu gösteren çalışmalar var. Böylece depresyon sosyal medya kullanımına “neden oluyor”, bunun tersi değil. Çok az sayıda çalışma, kafa karıştırıcı değişkenler için yeterli kontrollere sahiptir.

Sujon: Burada çok büyük bir tartışma var. Akıllı telefonlar da dahil olmak üzere medyanın olumlu etkileri kadar zararlı etkilerine dair de muhtemelen çok fazla kanıt var. En büyük endişelerden biri, çocukların hâlâ gelişme aşamasında olması ve reklamlarla telefonların erişim sağladığı vahşi ve şaşırtıcı dünyalar gibi konularda gezinme konusunda daha az kapasiteye sahip olmalarıdır.

Telefonların günlük sosyal etkileşimlerimizi nasıl etkilediği hakkında ne biliyoruz?

Lembke: Sosyal medya, kendimiz ve diğer insanlar arasında karşılaştırmalar yapılmasını teşvik ediyor ve çoğumuza, internette tasvir edilen başarı, güzellik veya mutluluğun yanıltıcı standartlarını asla yakalayamayacağımızı hissettiriyor. Bu da öğrenilmiş çaresizliğe, depresyona ve kaygıya katkıda bulunabilir. Bizi takip eden yapay zeka algoritmaları, kutuplaşmaya ve daha fazla aşırı içeriğin tüketilmesine katkıda bulunabilecek daha aşırı içeriklere yöneliyor; bunların hiçbiri sivil söylemi teşvik etmek veya duygusal ve zihinsel rahatlık için iyi değil.

Mark: İnsanların birbirleriyle olan sosyal etkileşim miktarı azalıyor. Benim görüşüme göre insanlar diğer insanlarla derin ilişkiler geliştirme yeteneğini kaybediyor çünkü dikkatleri nerede? Sosyal medyada... Sosyal medya ilişkileri sürdürülebilir ancak insanların anlamlı, derin ilişkiler geliştirmesine imkan sağlamaz.

Orben: Pek çok şeyin hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olabilmesine şaşırmamalıyız. Bu karmaşık bir alan ve bunu kabul etmemiz gerekiyor.

Steinberg: Araştırmalar, gençlerle ilgili olarak, eğer gençlerin sosyal medyayı esas olarak, düzenli şekilde yüz yüze görüştükleri arkadaşlarıyla iletişimde kalmak için kullanıyorlarsa, bunun sorun teşkil etmediğini öne sürüyor. Ancak telefon kullanmak yüz yüze etkileşimin yerini aldığında bu mümkün olabilir. Yani sorun telefon kullanımının varlığı değil, yüz yüze etkileşimin yokluğu.

Sujon: Bu çok çelişkili. Medyada, insanların diğer insanları telefonlarına bakarak küçümsediği (görmezden geldiği) "phubbing" gibi şeylerle karşılaşıyorsunuz. Ancak bunun sosyalleşme yanlısı olduğu yollar var. İnsanlar fotoğraf, film ve videolarla güzel şeyler yaratabilirler. Örneğin YouTube, insanların yaratıcı olabileceği ve topluluk bulabileceği önemli yayın hizmetlerinden biridir. Bu gerçekten çok güçlü. Telefonların kesinlikle lüks olmadığını söyleyebilirim. Eğer böyle bir kurumunuz yoksa birçok önemli sosyal, profesyonel ve gündelik kurumdan dışlanırsınız. Mobil web sitesi üzerinden hastane randevusu almanız gerekiyorsa bunu yapamamanız durumunda fiziksel olarak risk altında olacaksınız.

Akıllı telefon kullanımı daha fazla mı denetlenmeli?

Lembke: Evet. Bu toplumsal bir sorundur. Bireylerden ailelere, okullara, şirketlere ve hükümetlere kadar toplumun tüm dallarının, özellikle de çocukların zararlı kullanıma maruz bırakılması söz konusu olduğunda bu sorunun çözülmesine yardımcı olmak için bir araya gelmesi gerekiyor. Okullar, akıllı telefonların sadece sınıfta değil, okul saatleri içinde herhangi bir zamanda kullanılmasını da yukarıdan aşağıya yasaklamalı, böylece çocuklar öğrenmede ve sosyalleşmede daha özgür olacaklar. Güvenlik endişesi varsa çocuğa acil durumlar için arama kapasitesi olan sessiz bir telefon verilebilir. Pornografiden spor bahislerine, video oyunlarından sosyal medyaya kadar internet bağımlısı olanlara yardım etmek için tıp alanında bir altyapı oluşturmamız gerekiyor.

Mark: "Bağlantıyı Kesme Hakkı" yasalarının büyük bir savunucusuyum. Fransa'nın bir politikası var. Kanada'nın ve İrlanda'nın bir politikası var. Fransa'da kanunun ne kadar iyi işlediğine bakmak için yapılan bir çalışma olduğunu ve bunu karışık bir çanta olarak gördüklerini söyleyeceğim. Çalışanlar bunu beğendi ama işverenler beğenmedi. Dolayısıyla işverenler her zaman buna uymadı ve zorunlu olarak da uygulanmadı. Bu bana politikalar ve yasaların yanı sıra gerçekten kültürel bir değişimin olması gerektiğini söylüyor.

Orben: Kamu altyapısını tasarlarken tasarımı dikkate alıyoruz ve doğası gereği kamusal olan düzenlemelerimiz ve karar alma süreçlerimiz var. Teknolojiyle ilgili sorun şu ki, bu kararların kâr da dahil olmak üzere farklı motivasyonlara sahip insanlar tarafından kapalı kapılar ardında alındığı özel ama bir nevi kamusal altyapıyla uğraşıyoruz. Etkinin karmaşıklığını kabul etmem, çevrimiçi etkileşimlerimize ilişkin kamu altyapımızın güvenli ve çevreye uygun olmasını sağlama konusunda daha iyisini yapmamız gerektiğine inanmadığım anlamına gelmiyor.

Steinberg: Bence ebeveynler çocuklarının kullanımını düzenlemelidir. Ancak kanıtların hükümet müdahalesini gerektirecek kadar güçlü veya kesin olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca sosyal medya şirketlerinin ebeveynlere ve gençlere sağlıklı veya sağlıksız kullanım konusunda rehberlik ve tavsiyelerde bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Sujon: Bu çetrefilli bir iş. Okullara ve hatta bazı üniversitelere 'telefon yok' diye bakıyorsunuz ve bence yaşadığımız ortamda bu biraz tehlikeli. Birisinin bir aile üyesiyle konuşması gerekiyorsa ve bunu yapamıyorsa veya cezalandırılacaksa, bunun mutlaka sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Düzenlemeye ihtiyaç duyduğumuz yer içerik sağlayıcılar ve yayın hizmetleridir. İnsanları orada ve bu heyecan durumunda tutmak için genellikle olumsuz içerik besleyen YouTube'un öneri sistemleri ve TikTok gibi şeyler arasında, çocuklar, gençler ve yetişkinler için yaşa uygun içerikleri düzenlemek gerçekten zor. Bu platformların daha fazla düzenlenmesi gerekiyor. Bu, akıllı telefonların nasıl ve nerede kullanılacağını etkileyecek çünkü onlar bu sistemlere giden kanallardır.

İnsanın tüm yaşamının (sosyal, profesyonel, kişisel) orada olduğunu hissederken, insanların akıllı telefonlarından geri adım atmalarını nasıl sağlayabiliriz?

Lembke: Bu çok zor. Gençleri arkadaşlık çevrelerinde bir araya gelmeye ve dört hafta boyunca telefonlarına ara vermeye teşvik edin. Bunu birlikte yapmak işi kolaylaştırır: Daha az stres, daha fazla destek. Bu süre boyunca telefonlarına ara veren birçok kişi kendini çok daha iyi hissediyor, telefonlarını daha farklı ve daha az kullanmaya kararlı. Bunun neye benzeyeceğine dair ayrıntılı bir plan yaparak genellikle başarılı olabilirler.

Mark: Bireylerin yapabileceği şeyler var ama yöneticilerin ve kuruluşların gerçekten harekete geçip bir rol oynaması gerekiyor. Kültürde bir değişim görmemiz gerekiyor. Yöneticilerin mesai saatleri dışında elektronik iletişim gönderilmesine izin verilmediğini ekiplere bildirmeleri gerekir. Kolektif bir çözüm bulunması gerekiyor.

Orben: Bağımlılık metaforuyla çalışmak genellikle oldukça zordur çünkü telefonlarımız eroin gibi değildir. Bunları kullanmak zorundayız. Ve o kadar ciddi bir beyin etkisine sahip değiller. Telefonlar daha çok yemeğe benzer. Hepimizin yemek yemeye ihtiyacı var ama yemek sistemimizin yapısı pek iyi değil. Şirketler tarafından tasarlanıp şekillendirilen yolları var ve hepimiz aynı ekosistemi yaşıyor olsak da, farklı insanlar onu farklı şekillerde deneyimliyor. Telefonlarda da benzer şekilde, bu bizim motivasyonlarımızla ilgilidir, yansımayla ve bizim için neyin işe yarayıp neyin yaramadığıyla ilgilidir.

Steinberg: Bu çok zor çünkü cihazlar birden fazla amaca hizmet ediyor. Pek çok uzmanın öne sürdüğü önerilerden biri, akşam paydos ettikten sonra veya başkalarıyla yemek yerken bu cihazları kullanmamaktır. Ancak etkili olabilmesi için ebeveynlerin de bunu gençler kadar yapması gerektiğini düşünüyorum.

Sujon: Bu karmaşık bir soru çünkü bu sadece akıllı telefon kullanımıyla ilgili değil, hayatınızda ne yaptığınızla ve neye odaklandığınızla da ilgili. Bu, geri adım atmak ve ister sosyal, ister yaratıcı, ister profesyonel olsun hayatınızdaki ihtiyaçlar arasında bir denge olduğundan emin olmakla ilgilidir. Ayrıca bu teknolojiler yapışkan olacak şekilde tasarlanmıştır. Yani (aşırı kullanım) yalnızca kişisel bir başarısızlık değildir; bunun nedeni sizin, benim ya da çocuklarımızın kendimizi kontrol edemememiz değildir. Bizi içeri çekmek için tasarlandılar.

Twenge: Normları değiştirmek için grupların bir araya gelmesi gerekiyor. Bu zaten bir ölçüde gerçekleşti. İnsanlar 7/24 erişilebilirliğin iyi bir yaşam yolu olmadığının farkında. Z Kuşağı zihinsel sağlığın ve sağlıklı yaşamın tamamen farkında ve bu konunun ön saflarında yer alıyor. Bence bu, hakkında daha fazla duymaya başlayacağımız şeylerden biri.

Telefonunuzla olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?

Lembke: Yaklaşık beş yıl öncesine kadar hastanenin ilaç reçetesi yazmam için akıllı telefon almamı talep ettiği zamana kadar bir akıllı telefonum yoktu. Telefonu olmadığını bildiğim tek insanlardan biriydim. Bu yüzyılın ilk yirmi yılında, hayatımı telefonumun etrafında kurmadım, bu yüzden bugün ondan bağımsız kalıyorum. İşe giderken yanımda taşıyorum ama çoğu zaman çantamda kapalı oluyor. Numarayı vermiyorum. Araç paylaşımı için seyahat ettiğimde kullanıyorum. İşte bu kadar.

Mark: Akıllı telefonumu diğer insanlar kadar kullanmıyorum. Benden daha genç bir meslektaşım var ve ona başka bir odaya girdiğimde telefonumu yanımda taşımadığımı söyledim, şok oldu. Her gün koşmaya gittiğimde telefonumu kullanıyorum ve telefonumu sesli kitap dinlemek için kullanıyorum.

Orben: Bu hayatımın temel bir parçası. Bu araştırma alanına girdim çünkü sosyal medyayı kullanan ilk kuşaktan biriydim. Okul yıllarımda hayatımın her yerinde olduğu gibi beni de şekillendirdi. Kariyerim açısından çok önemliydi. Aynı zamanda başka açılardan da stresli ve zararlıydı. Karışık duygular içindeyim. Bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorum ama aynı zamanda büyükannemle FaceTime yapamadığım bir hayata da dönmek istemem.

Steinberg: Sosyal medyayı kullanmayı bıraktım (Twitter'ı bir kitabın tanıtımını yaparken kullandım, ancak tek kullanım alanı buydu ve etkili olmadığı için bıraktım). Bunu esas olarak iş için e-posta göndermek ve ara sıra aile üyeleriyle mesajlaşmak için kullanıyorum. Ancak işimin büyük bir kısmı bu medya aracılığıyla yapıldığından, zamanımın çoğunu telefonumu kullanarak geçiriyorum. İtiraf etmeliyim ki, e-posta kullanmam zaman zaman zorlayıcı hale geldi.

Sujon: Ben kesinlikle onu aşırı kullanan insanlardan biriyim. İş için kullanıyorum. Çocuklarımla şirinlik olsun diye şaka yapıyorum; fotoğraf çekmek ve aile hayatını belgelemek benim işim. Bundan keyif alıyorum. Sosyal medyada çok fazla bilgi paylaşmıyorum. Bu yüzden telefonumu oldukça yoğun kullanıyorum ama onu herkese açık profillerimden ayrı tutuyorum. Ayrıca küçük, düzenli molalar vermeye çalıştığım, aile zamanı ve sosyal etkileşimler sırasında da önlemler alıyorum.

İnsanların akıllı telefonlar hakkında anlaması gereken en önemli şeyin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Lembke: Akıllı telefonlar güçlü araçlar ve etkili ilaçlardır. Bunları bir araç olarak kullanmak akıllıcadır. Bir ilaç olarak ise pek değil.

Mark: Bunun insani, yüz yüze temasın yerini alamayacağını anlıyorum.

Orben: Tek parça değiller. Pek çok farklı etkinliği, pek çok farklı uygulamayı ve tasarımı birleştiren çok karmaşık teknolojilerdir. Eğer bunun hakkında tek bir şey olarak konuşursak, doğası gereği yanlış anlayacağız.

Steinberg: Bunlar birer araçtır ve hem iyi hem de kötü amaçlarla kullanılabilirler. Ayrıca gördüğümüz şeyin oldukça tanıdık bir hikaye olduğunu düşünüyorum: Çocuklar ne zaman yeni bir teknoloji veya eğlence biçimini kullanmaya başlasa, yetişkinler onu tüm kötülüklerin kökü olarak işaret ediyorlar. Ucuz romanlarda, radyoda, çizgi romanlarda, televizyonda, rock'n' roll'da, hip-hop'ta, internette vb. bu durum yaşandı. Teknolojiyi veya aracı eleştirenler her seferinde “bu sefer farklı” diyordu. Her seferinde, insanların endişelenecek pek bir neden yokken endişelendikleri ortaya çıktı.

Kaynak: The Guardian

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara