Rusya'nın Moskovsky Komsomolets gazetesinde dün yayımlanan bir makalede, Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorboçov'u, akrabalarının ziyaret etmeyi bıraktığı belirtildi.
Makalenin yazarı Svetlana Khokhryakova, yakın zamanda "Art Doc Fest" festivalinde gösterilen Rus yönetmen Vitaly Mansky'nin "Gorbaçov Cennet" adlı belgesel filmi hakkında yorumda bulunarak, Gorbaçev'in iki torunun onu görmeye gelmediğini söyledi.
Khokhryakova, Gorbaçev'in yardımcısının tek kişi olduğunu belirtti.
Gazete, Gorbaçov'un Moskova'nın banliyölerinde dikenli teller ve güvenlik kameralarıyla donatılmış büyük bir çitle çevrili, devlet tarafından verilen bir evde yaşadığını bildirdi.
Sovyet eski cumhurbaşkanı dünyanın çeşitli yerlerinde konferanslar vererek geçimini sağladı ve faaliyetleri sırasında aldığı en büyük maaşın 400 bin dolar olduğu tahmin ediliyor.
SSCB'yi bitiren adam Gorbaçov kimdir
1985 den 1991'e kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni yöneten lider olarak tarihe geçti. Mihail Gorbaçov'u asıl ünlü hale getiren iki önemli kavramı meydanlara taşıması oldu. Bugün bile Rusya'yı yönetenlerin ilkesel olarak arkasında durduğu Prestroika ve Glasnost kavramları ilk kez Gorbaçov tarafından dillendirilmiş refom çalışmalarının iki ana başlığını oluşturur. Soğuk Savaşı bitirdi ancak bu reformlar Sovyetler Birliği Komünist Partisinin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliğinin dağılmasına neden oldu. Gorbaçov 1990 da Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1955 te Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1971 de KPSS Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. 1978'de tarım sorumlusu olarak sekreteryaya girdi. 1979 da politbüro yedek üyesi 1980 de asil üyeliğe seçildi. Çernenko nun 1985 te ölümü üzerine KPSS genel sekreteri oldu. Glasnost ve perestroika politikalarıyla dünyada büyük yankılar uyandırdı. Ekim 1988 de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.
Ancak çeşitli ülkelere yaptığı gezilerle dıştaki itibarını artırdı. Çin Halk Cumhuriyetine giderek bu ülkeyi 30 yıldır ilk ziyaret eden Sovyet lideri oldu. Federal Almanya İngiltere Finlandiya yı ziyaret etti. Gorbaçov iktidara gelince aşırı alkol tüketimine ve yolsuzluklara karşı kampanya açtı.
Dış siyasette batı ile daha yakın ilişkiler kurdu. ABD başkanı Reagan ile Cenevre de zirve toplantısı yaptı. Silahsızlanma bilim kültür eğitim alanlarında bilgi alış verişi için anlaştı 1986 da Reykjavik te yeniden yapılan zirve görüşmesinde silahların denetimi görüşüldü. Fakat ABD başkanı Reagan Yıldız Savaşları projesinden taviz vermediği için silahsızlanma görüşmesinden bir netice alınamadı. 1987 senesinin başında yönetimde iktisadi reformlardan dış siyasete verilecek yeni yönleri açıkladı. Glasnost perestroikaya gidileceği tasarısı yüksek Sovyet meclisinde oybirliğiyle kabul edildi.
Temmuz 1987'de Avrupa ve Asya da yerleştirilmiş olan orta ve kısa menzilli füzelerin imha edilmesini kabul etti. 1987 de yayımladığı kitabında reformları geniş açıkladı. Ekim devriminin 70 yıl dönümündeki konuşmasında StalinTroçki yi eleştirdi. Başkan Reagan ile orta menzilli füzelerin imhası için antlaşma imzaladı Aralık ve Gorbaçov un en önemli meseleleri SSCB ye bağlı cumhuriyetlerdeki milliyetçi hareketler ve bağımsızlıklarını ilan etmeleri ile maden işçilerinin grevleri oldu. Azerbaycan Ermenistan Gürcistan ve Türkistan da silahlı çatışmalar oldu.
Doğu ve Batı Almanya birleşmesini kabul ederek ses çıkarmadı. ABD başkanı George Bush ile Aralıkta Malta açıklarındaki bir savaş gemisinde görüştü. 9 Eylül 1990 da Helsinki de George Bush ile tekrar görüştü ve Amerika dan ekonomik yardım istedi. Ancak Gorbaçov aşırı komünizm rejimi istiyenler ile demokrasi ve yenilikler istiyenler arasında zor günler geçirmekteydi. 19 Ağustos 1991 sabaha karşı komünizm rejimini yeniden yeşertmek isteyen KGB ve ordunun desteğini alan en yakın arkadaşı olan Yanayev ve 8 arkadaşından meydana gelen İhtilal Komitesi Gorbaçov a karşı darbe yaptılar.
Yapılan darbe başarısızlıkla sonuçlandı. 22 Ağustos 1991 tarihinde Gorbaçov devlet başkanlığını tekrar eline geçirdi. Daha önce kendisine karşı en büyük rakip olarak bilinen Rusya Federasyonuna seçilen Yeltsin ise darbede Gorbaçov'u en çok destekliyenlerden olarak darbenin kısa sürede bastırılmasına yardımcı oldu. Ancak bu durum Yeltsin in güçlenmesine Gorbaçov un gücünü kaybetmesine yol açtı. Bu durum 1991 yılı sonuna doğru hız kazandı. Sovyetlerden ayrılan 11 devlet 8 Aralıkta biraraya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğunu oluşturdular. Bu durum Gorbaçov u tamamen yetkisiz bıraktı.
SSCB'nin son Devlet Başkanı
1991 yılında Sovyetler Birliği nin dağılmasından önce Sovyet Komünist Partisi'nin başında bulunan son devlet başkanı.
1985 yılından 1991 yılına kadar iktidarda kaldığı dönem özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile iyi ilişkiler kurmuş Komünizmin gelmesinden sonra içe kapanan Sovyetler Birliği nin dış işlerinde sıcak bir tutum izlemesini sağlamıştır. Mihail Gorbaçov 2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya nın Stawropol bölgesinde Privolye köyünde doğdu. Daha çocuk yaşta iken dedesi tarafından partinin öğrenci yetiştirme koluna gönderildi. Çünkü yaşadığı köyün bulunduğu Stawropol bölgesi Almanların eline geçmişti. Bu nedenle ailesi ile birlikte 1943 yılında göç etmek zorunda kalmışlardı. 1946 ile 1950 yılları arası çiftlikte çalıştı. Özellikle matematiğe ve tarihe ilgi duyuyordu. Eğitim hayatı devam ederken bir yandan da çiftlikde çalışıyordu. Ardından 1955 yılında hukuk fakültesini bitirdikten sonra Stawropol da Genç Komünistler Birliği nde görev almaya başladı. Aynı dönem Raisa Maksimovna Titarenko ile tanıştı ve 25 Eyül 1953 te evlendi.
1970 yılına gelindiğinde Strawropol da teşkilatın birinci sekreteri olmuştu. 1978 yılında tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girdi. Ertesi yıl politbüro yedek üyesi 1980 de de asil üyeliğe getirildi. Konstantin Çernenko nun ölümünden sonra 1985 yılında KPSS nin Genel Sekreterliği ne getirildi. Aynı yıl Ronald Reagan ile Cenevre de silahsızlanma bilim kültür ve eğitim alanında bilgi alışverişi için zirve toplantısı düzenledi. 1987 yılının başında ülkede önemli iktisadi reformlar yapılmasını sağladı.
Yine 1987 yılında Ekim Devrimi nin 70 yıl kutlamalarında Stalin ve Troçki hakkında eleştirici konuşmasından dolayı tepki aldı. Yeni bir yönetici kadro atayarak kadroların gençleşmesini sağladı. Ancak ülke ekonomisinde yaptığı reformlara rağmen bir gelişme görülmemesinden dolayı büyük tepkiler aldı. 1989 yılına gelindiğinde aldığı tepkilere rağmen yapıan seçimlerde tekrar parlemento başkanlığına seçildi.
Ancak seçimlerden kısa bir süre sonra Azerbaycan Ermenistan Gürcistan ve Türkistan da milliyetçi düşüncelerden hareketle maden işçileri greve başladılar.
Ancak yine bu dönem doğu ve batı Almanya nın birleşmesi dolasıyla olay gözardı edildi. Çizdiği ılımlı dış siyaset ile aynı yıl Nobel Barış Ödülü nü kazandı.
Sosyalist rejimin devamını isteyenler ve kapitalist sisteme geçerek ekonomiyi düzeltmek isteyenler olarak siyasi kadrolar ikiye bölünmüştü. 19 Ağustos 1991 de Gorbaçov'un komünist rejimi yeterince desteklememesi bahanesiyle Yanayev komutasındaki KGB ve ordu Gorbaçov'a karşı darbe düzenlediler.
Ancak siyasetin rayına oturmayışı ve Yeltsin ile Gorbaçov un siyas mücadelesi iç karışıklıkların artmasına sebep olmuştu. Bu olay Gorbaçov'un sonunu hazırladı. Bu gelişmeler üzerine Mihail Gorbaçov 25 Aralık 1991 de yazılı ve görsel basın aracılıyla görevini bıraktığını açıkladı. Görevinden kendi isteği ile ayrıldıktan sonra Amerika ile ilişkilerine devam etti.
Dağılan Sovyetler Birliği nde Gorbaçov taraftarları azınlıkta kaldığı için bir daha politikaya girmedi. 2005 yılında Point Alpha Ödülü ne layik görüldü be Münster Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktor ünvanı verildi.
Kaynak:Moskovsky Komsomolets, Gazeteler