Dolar

34,2271

Euro

37,2249

Altın

2.994,53

Bist

8.793,61

Allende'nin torunu: Şili'ye neoliberalizm dayatılıyor

Şili'nin 1973'deki darbe sonucu öldürülen eski devlet başkanı Salvador Allende'nin torunu Pablo Sepulveda Allende, Amerikan sabotajının 1970'lerde büyükbabasını deviren askeri darbeye yol açtığını söyledi.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-09-11 22:51:24

Allende'nin torunu: Şili'ye neoliberalizm dayatılıyor

Allende'nin torunu Pablo Sepulveda Allende, Salvador Allende'nin 1970 yılında Şili'nin ilk sosyalist başkanı seçilmesinden bu yana, ABD'nin onu iktidardan uzaklaştırma konusunda kararlı olduğunu ve askeri darbe zeminini döşemek için ekonomik sabotaj ve diğer araçları kullandığını söyledi.

Russian Today'e konuşan Pablo Sepulveda Allende, 20. yüzyılda Güney Amerika'ya yayılan ABD destekli darbe dalgasını incelemeye yönelik yeni bir program başlatan eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ile konuştu.

12_14

Augusto Pinochet'nin gerçekleştirdiği 11 Eylül 1973 darbesi hakkında konuşan Allende, Şili'nin o dönemde bir takım ekonomik sorunları olduğunu kabul etmekle birlikte, bunların hepsinin büyük ölçüde ABD tarafından kışkırtıldığı konusunda ısrar ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Richard Nixon'un CIA'ya verdiği, "Şili ekonomisine çığlık attırılması", Allende'nin iktidara gelmesinin engellemesi ya da iktidara gelirse onu koltuğundan alması yönündeki rezil emri hatırlattı.

Allende, şimdi darbeden 50 yıl sonra ve Pinochet diktatörlüğünün sona ermesinden 20 yıl sonra Şili'nin hâlâ kendine ayak uydurmaya çalıştığını söyledi. Ülkesi bazen Latin Amerika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri olarak tanımlansa da Şili'nin ekonomisi ve toplumu hakkında yanlış bir algının olduğu konusunda ısrar eden Allende, ülkede hâlâ çok fazla yoksulluk ve çoğu insanın büyük borç içinde olduğunu vurguladı.

Allende ayrıca Şili siyasetinde egemen ideoloji olan neoliberalizmin, esasen Pinochet'nin otoriter askeri diktatörlüğü tarafından 17 yıl boyunca sürdürülen devlet terörünün ardından Şili'ye dayatıldığını savundu.

sili

Şili'nin modern sol partilerinin neoliberalizmi benimsediğini ve iktidarda kalabilmek için sağ partilerle anlaşmalar yapmasını kınayan Allende, Sosyalist Parti'nin ve merkez sol koalisyonun diğer üyelerinin, örneğin bakır endüstrisini devlet kontrolünden çıkararak büyükbabasının mirasına ihanet ettiğini iddia etti.

Allende, "Bugün, 50 yıl sonra, Şili'de çıkarılan bakırın %70'i yabancılara, çok uluslu şirketlere aittir" dedi.

RT

Haber Ara