Almanya-Rusya arasında 'Kant' kavgası
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ünlü Alman filozof Immanuel Kant'tan alıntı yaptığı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sert tepki gösterdi.

Oluşturma Tarihi: 2024-04-24 16:48:58

Güncelleme Tarihi: 2024-04-24 16:50:46

Dün, Kant'ın doğumunun 300. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Scholz, Putin'i büyük düşünürü "kaçırmaya" çalışmakla ve fikirlerini yanlış tanıtmakla suçladı.

Kant, 1724 yılında Prusya Krallığı'na ait olan ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelen Koenigsberg'de (bugünkü Kaliningrad) doğdu. Etik, estetik ve felsefi ontoloji üzerine çalışmalarıyla ünlü olan Kant, Alman klasik felsefesinin temel direklerinden biri olarak kabul ediliyor.

"EN UFAK HAKKI YOK"

Die Zeit'in aktardığına göre Berlin-Brandenburg Bilimler Akademisi'nde konuşan Scholz, "Putin'in Kant'tan alıntı yapmaya en ufak bir hakkı yok, ancak Putin'in rejimi neredeyse ne pahasına olursa olsun Kant'ı ve eserlerini yağmalamaya kararlı." dedi.

Scholz, Rusya'nın Ukrayna ihtilafındaki rolünün Kant'ın temel öğretileriyle çeliştiğini söyledi. Kant'ın diğer ulusların işlerinde devletlerin müdahalesi hakkındaki sözlerine atıfta bulundu ve Kiev'in Moskova ile barış görüşmeleri yapmama kararını savundu.
Kant'ın, zorunlu anlaşmaların 'ebedi barışa' ulaşmanın yolu olmadığına inandığını söylediğini aktaran Scholz, Kant'ın bu husustaki en önemli eserlerinden birine gönderme yaptı.

Putin'in Kant'ı övdüğü ve alıntı yaptığı biliniyor. Putin, 2013'te filozofun Kaliningrad Bölgesi'nin resmi sembolü haline getirilmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Geçtiğimiz Ocak ayında Kaliningrad'da üniversite öğrencileriyle yaptığı toplantıda Putin, Kant'ı "hem kendi zamanının hem de bizim zamanımızın en büyük düşünürlerinden biri" olarak nitelendirdi ve filozofun "kendi aklıyla yaşama" çağrısının bugün de her zamanki gibi güncel olduğunu söyledi.

Putin, “Bir ülke kendi aklıyla yaşamalı… Bu, başkalarının çıkarlarını umursamadığımız anlamına gelmiyor… ama Rusya'nın çıkarlarının göz ardı edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bazı ülkelerde, komşularımız arasında bu tez unutuldu. Birçoğu başkasının zekasıyla yaşıyor. Bu onlara hiçbir fayda getirmeyecek” demişti.

Kaliningrad Bölgesi yönetimi ise Scholz'un açıklamasına yanıt vererek, "büyük filozofun ve öğretilerinin anısını yaşatmak için kimsenin Rusya'dan daha fazlasını yapmadığını" söyledi.

Bölge valiliğinin basın sözcüsü Dmitry Lyskov, “Immanuel Kant, Rus tacının tebaası olarak öldü. Bana öyle geliyor ki bu, olası tüm Alman politikacıların sözlerinden çok, büyük filozofun Rusya'ya ilişkin konumunu gösteriyor." dedi.

Russian Today