TİMETÜRK ÇEVİRİ
Amerika'nın da sarı yelekleri var. Burada kırmızı şapkalar giyiyorlar. Ünlü şapkalar " Amerika'yı Tekrar Büyük Yap ". Bunlar Donald Trump'un destekçileri.
Fransa'daki sarı yeleklerin Donald Trump ile hiçbir ilgisi yok. Amerikan kırmızısı şapkalar dizeldeki vergilerin yükselişini umursamıyor.
Vurgulanmayı hak eden bu iki hareket arasında benzerlikler elbette ki vardır. Aynı aileden binlerce kilometre uzakta, yelek ve şapkalar aynı rahatsızlığı taşıyor.
Fransa'daki sarı yelekler, Amerika'da olduğu gibi büyük şehirlerden uzakta, çoğunlukla kırsal alanlarda veya çevre bölgelerde endüstrileşme ve depopülasyona uğrayan bölgelerdeler. Dünyada, okulu biraz erken bırakmış olsanız bile iyi bir hayat sürdürebilirsiniz.
Bugün, Donald Trump'un seçmenleri, iki kat daha acı ve kaybolmuşluk hissediyorlar. Elit kesimin işler biterse korkusunu küçümseyenlerin sahip olduğu hırstan yoksunca ve bilinçsizce iddia ettiğini hissediyorum. Bu küçümseme duygusu, Donald Trump taraftarlarının hem motivasyonu hem de en güçlü motoru.
Bu nedenle yukarıdan gelen her şey için bu içgüdüsel güvensizlik içindeki kırmızı şapkalar, geleneksel partileri, paranın gücünü ve medyayı aynı çantaya atıyor. Fransa'da olduğu gibi Amerika'da da onların gelip gelmediğini görmediler.
Seçkinlerin akıl yürütmelerini ve hatta dilini bile reddediyorlar. Herhangi bir karmaşıklığın, insanları aldatmak için tasarlanan bir duman bulutu olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, basit fikirlerin başarısı, genellikle gerçekte yanlıştır, fakat sosyal ağların çarpma etkisi ile hakikatin görünümünü alır.
Amerika'da, kırmızı şapkalar ne sağ ne de sol fikirlerle politikleştirildi. ABD'de, Barack Obama'nın eski seçmenleri Donald Trump'ı layık gördü. 2016 yılında Donald Trump'ın dehası, Steve Bannon gibi bazı milliyetçi ve tecritçi ideologlar, önceden konumlandıran bir sörfçü gibi, bilinçli bir şekilde görünmeden önce bir hareketi yakaladılar.
Bu hareket, sarı yelek ve şapkalar arasındaki en büyük farktır. Sarı yelekler, şu ana kadar trumpistlerin siyaseti, milliyetçiliği ya da yabancı düşmanlığı dünyasıyla hiçbir ilgisi yok. Ama yine de öfke, ne izole ne de benzemiyor değil. Amerika'daki kuzenlerine şaşırtıcı derecede yakın hareket ediyor. Bu kriz kesinlikle bir Fransız krizi değil. Uzaktan geliyor ve hareketin rengi ne olursa olsun burada kalıyor.
Kaynak: Jean-Bernard Cadier, Washington BFMTV