Amerikanlı gazeteci Prothero: Türkiye, İdlib’de Rusya’ya karşı askeri denklemi değiştirdi
Amerikan Insider sitesinde gazeteci Prothero’un kaleme aldığı, “Türkiye, İdlib’de Rusya’ya karşı askeri denklemi nasıl değiştirdi?” başlıklı makalede, Türkiye’nin Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmesini önleyen etkili bir silah kullandığını öne sürdü.

Oluşturma Tarihi: 2020-03-12 15:54:07

Güncelleme Tarihi: 2020-03-12 15:54:07

Amerikan Insider sitesinde gazeteci Mitch Prothero'un kaleme aldığı, “Türkiye, İdlib'de Rusya'ya karşı askeri denklemi nasıl değiştirdi?” başlıklı makalede, Türkiye'nin Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmesini önleyen etkili bir silah kullandığını öne sürdü.

Prothero makalesinde, Türkiye'nin geçen hafta Suriye rejim ordusuna karşı yürüttüğü kuvvet gösterisinin - rejimin yüzlerce tankının, topçu ve zırhlı aracın imha edilmesine tanıklık ettiğini belirtti.

Amerikalı gazeteci Prothero, NATO yetkililerine atıfta bulunarak, Türkiye'nin kullandığı dron uçağının ucuz ama etkili olduğunu söyleyerek, “Türkiye, İdlib'de Rusya'ya karşı askeri denklemi değiştirdi” dedi.

Türk ordusunun, İdlib'de Suriye rejim ordusuna ciddi hasar veren çoklu askeri yetenekleri kullandığını belirten gazeteci Prothero, "Teorik olarak, Rusya böyle bir savaşı kazanmaya hak kazandı ... ama Türkiye bu turu kazandı, peki bu nasıl oldu?" sorusunu gündeme getirdi.

Amerikalı gazeteci Prothero, Türkiye'nin, kendi ürettiği yerli dron uçaklarının yaklaşık 100'ünü İdlib savaşında kullanarak Rus destekli Suriye rejim ordusuna ağır kayıplar verdirdiğini söyleyerek, "Türkler neredeyse on yıldır insansız hava uçakları (İHA) geliştirme programı yürütüyorlar ve Idlib ne kadar başarılı olduklarını gösterdi" dedi.

Amerikanın silahlı dron uçağının Kürtlere karşı kullanacağı korkusuyla Türkiye'ye satışının yasaklamasının, Türkiye'yi bu programı geliştirmeye yönelettiğini belirten gazeteci Prothero; “2007 yılına gelindiğinde, Türk ordusu Amerika'dan istediklerini satın almakla ilgili kısıtlamalardan bıkmıştı ve ayrıca ordu piyasadaki İsrail dronlarının performansından memnun değildi. Bu yüzden Türkiye kendi programını geliştirmeye başladı” dedi.

Prothero, Türklerin 2009 yılında cumhurbaşkanının yönetimi altında ‘Bayraktar' adı altında bir havacılık endüstrisi şirketi oluşturduğunu beliritti.  Bayraktar'ın 24 saat boyunca havada kalabilen ve orta menzilli bir füze taşıyabilen bir drone olan Bayraktar TP2'yi ürettiğini söyledi.

Bir NATO yetkilisi yaptığı açıklamada ise, "Idlib'de konuşlandırılan ve Roketsan tarafından üretilen ve Bayraktar TB2 Taktik insansız hava araçlarına (İHA) ve ANKA MALE İHA'larına entegre edilen yerli Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L) büyük başarı elde etti. Ucuz ve üretimi kolay; hedefini kaçırmıyor" denildi.

Yine başka bir NATO yetkilisi de şöyle dedi: “Türkiye'nin kullandığı insansız hava araçları ve yerli silahlarının gece boyunca Suriye rejiminin tanklarını düşürmesi Putin'in dikkatini çekti. Türkiye, Rusya'yı Suriye'den uzaklaştıramayacağını biliyor, ancak Putin ve Esed'in de Türkiye'yi İdlib'den çıkaramayacağı fikrini ortaya koyabildi, Şimdi müzakere ve anlaşmalara dönüldü."

Amerikalı yazar Prothero, hem Türkiye hem de Rusya'nın, İdlib'de Şam ve Halep'i birbirine bağlayan M4 / 5 hattının her iki tarafında 6 km genişliğinde bir koridorda devriye gezen kuvvetleriyle bir ateşkes daha kabul ettiğini belirtti.

Prothero makalesini şöyle diyor: "Barışın hoş karşılandığına şüphe yok ve askeri analistler arasında Rusya'nın açıkça girmeye hazır olmadığı bazı savaşlar olduğu haberi de hoş karşılanıyor."