Dolar

35,4226

Euro

36,3212

Altın

3.063,15

Bist

9.910,61

ANALİZ: Alman ekonomisi çökmüş, ekonomi bakanı delirmiş

Almanya'nın büyümesi giderek daha da kötüleşiyor ve ekonomi bakanı bu durumu örtbas etmekle günah keçisi ilan edilmek arasında gidip geliyor.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-10-14 17:39:31

ANALİZ: Alman ekonomisi çökmüş, ekonomi bakanı delirmiş

ANALİZ: AB'nin en güçlü ülkesinin 'ekonomik intiharı'; suçlu kim?

Rus enerji devi Gazprom'un uzun süredir başında olan Alexey Miller, AB doğalgaz piyasasındaki "talebin yapay olarak yok edilmesinin" (yani Batı yaptırımları ve "dostlar arasında" ABD-İngiltere-Ukrayna boru hattına yönelik küçük çaplı bombalamaların) Batı Avrupa'nın "sanayisizleşmesine" yol açtığını ve bunun en iyi ihtimalle ekonomilerini "en az on yıl" bozacağını açıkladı.

Miller, daha karamsar uzman değerlendirmelerine göre, "Avrupa'nın ekonomik intiharına" tanık olduğumuzu, Almanya için geleneksel bir lakap olan "lokomotifin" artık kıtanın "hasta adamı" olduğunu ekledi. Miller, bunun "kabul edilebilir" bir teşhis olduğunu vurguladı.

Berlin'in Ukrayna'da Rusya'ya karşı ABD'nin vekalet savaşına coşkuyla katılma yönündeki saçma kararı nedeniyle, Alman-Rus ilişkileri kelimenin tam anlamıyla 1945'ten bu yana en düşük noktasında. Bu nedenle, Almanlar için Miller'ın sert sözlerini nesnellikten uzak olarak görmezden gelmek cazip gelebilir. Ancak yanılmış olurlar çünkü onun yanında gerçekler var.

Almanya'nın Yeşil Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 2024 yılı için büyüme tahminini bir bütün olarak düşürmek zorunda kaldı. Öyle ki, yüzde 0,3'lük ufak bir artış yerine -evet, doğru okuyorsunuz: Almanya'da şu anda iyi haber olarak kabul edilen şey bu, eğer gerçekleşirse, ki gerçekleşmiyor- ülke %0,2'lik bir eksiye bakıyor. Almanya ekonomisi sadece durgun değil, küçülüyor. Berlin hâlâ gerçekleşmeyen o gösterişli yüzde 0,3'lük büyümeyi hayal ederken, hükümet temsilcileri bir dönüm noktasından bahsediyordu. Eh, tamam, bir dönüş oldu, ama daha kötüye doğru bir dönüş daha.

Bunu daha da kötü yapan şey, bunun sıra dışı bir olay veya geçici bir olgu değil, yeni, kalıcı Alman normali olmasıdır. Ya da Alman ekonomistlerin dediği gibi, ülkeleri "derin bir yapısal kriz" içinde sıkışmış durumda.

Hatta sadık NATO yanlısı ve Rus düşmanı Economist dergisi bile geçen yaz aynı sonuçlara vardı. Dergi, Almanya'nın "Avrupa'nın hasta adamı" olup olmadığını sorarak, 2018'den beri Berlin'in ekonomik bir "geride kalmışlık"a liderlik ettiğini yazdı.

Daha önce Almanya oldukça iyi gidiyordu. 2000'lerin ortalarından sonra ekonomisi kümülatif olarak yüzde 24 büyürken, İngiltere yüzde 22 ve Fransa sadece yüzde 18 büyüdü. Ancak, geçen yıl itibariyle Uluslararası Para Fonu (IMF) Almanya'nın 2019-2029 dönemi için kümülatif büyümesinin sadece yüzde 8 olacağını tahmin ederken, Hollanda için yüzde 15 ve ABD için yüzde 17 tahmininde bulundu. Gidişata bakılırsa, IMF fazla iyimser olmuş olabilir.

Almanya'nın derin ekonomik krizinin birçok nedeni var. Bunlar arasında yaşlanan nüfus; zayıf dijitalleşme; bürokrasinin fazlalığı (ama zaten durum hep böyleydi); bazılarının çok yüksek bulduğu kurum vergileri (birileri hep vergilerden şikayet edecektir); ülkenin Covid şokunu daha çabuk atlatamaması; genel olarak Almanya için önemli bir pazar ve 2018 öncesi "iyi zamanların" yapımında vazgeçilmez bir faktör olan Çin ile ilişkilerinin büyük ölçüde kötüleşmesi; Almanya'nın küresel tedarik zincirlerine ve Çin dışındaki pazarlara bağımlılığı, yani küreselleşmiş ekonominin mevcut kırılmasından ağır bir darbe alması; nükleer enerjiden vazgeçme yönündeki çılgınca karar ve bununla bağlantılı olarak mükemmel şekilde bozulmuş bir "yeşil geçişin" başarısızlığı.

Yine de sadece tembeller bir nedensel faktörler kargaşası oluşturur ve analizlerini basit bir "yukarıdakilerin hepsi" ile sonlandırır. Daha iyisini yapmak, en azından en önemli faktörleri tanımlamayı gerektirir. Bunlardan ikisinin jeopolitik olduğuna şüphe yok: Çin ile ilişkilerin bozulması ve enerjinin çok pahalı olması, yani birçok rakip ekonomiden daha pahalı olması. Alman uzmanların da kabul ettiği gibi, bu durum Almanya'da üretim yapmayı diğer yerlere göre "sürekli olarak daha az çekici" hale getiriyor. Basitçe söylemek gerekirse, Almanya'da bir şeyler üretmek artık karlı değil ve bu ölümcül ekonomik durumun nedeni, Alman politikacılar ve ana akım medya kabul etmese bile, iyi biliniyor:

Berlin, ekonomisini ucuz Rus gazı ve petrolünden kesti. "Ucuz" kelimesini vurgulamamız gerekiyor çünkü Almanlar elbette her ikisini de kullanmaya devam ediyor. Sadece bunları aracılardan satın alıyorlar, bu yüzden artık pahalılar.

DAHA KÖTÜYE GİDECEK

Bunların hiçbiri olmak zorunda değildi. 2022'nin başlarında bile Berlin, Ukrayna krizinde gerçekten tehlikede olan Rusya ve Batı arasında makul bir uzlaşmayı teşvik etmeyi seçebilirdi. O dönem, özellikle Fransa ile birlikte Almanya hala ABD'deki sertlik yanlılarından ve Doğu Avrupa ve Britanya'daki savaş yanlısı takipçilerinden yeterince bağımsız bir yol çizebilirdi. Berlin, Rusya için "stratejik bir yenilgi" hayali peşinde koşarken tam kapsamlı vekalet savaşına doğru giden çılgınca gidişatı durdurabilirdi. Almanya bunu yapsaydı, Ukrayna çok daha iyi durumda olurdu ve aynı şekilde tüm AB ve Almanya da.

Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı. Şimdiki soru, işlerin tekrar düzeltilip düzeltilemeyeceği. Ne yazık ki, en azından Alman siyasetindeki köklü değişikliklerden önce iyimser olmak için hiçbir neden yok. Mevcut hükümet altında, her durumda, işlerin daha da kötüye gideceği kesin, çünkü üyeleri bile sıfır ilgi gösteriyor, hatalarını düzeltmeye ise çok daha az ilgi gösteriyor. Örneğin, Robert Habecks'in yeni durgunluğu duyurmak zorunda kaldığında yaptığı basın toplantısını ele alalım.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Habeck hayal kırıklığı yaratan verileri sunarken pek de açık sözlü değildi. Genel düşüşün ve kendi başarısızlığının soğuk, sert gerçeklerini biraz vatansever retoriğe sardı, Almanya'nın "gücü" ve "olağanüstü yapısı" hakkında yağlı bir nutuk çekti. Yine de sadece sayılarını seçme alışkanlığını sergiledi ve aslında dinleyicilerini esas konuda yanıltmaya çalıştı.

Örneğin, Almanya'nın "dünyanın üçüncü büyük ulusal ekonomisi" olduğu iddiası o kadar ilkel ki hiçbir ekonomi bakanı bunu yaparken yakalanmamalı. Evet, mutlak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) olarak ölçüldüğünde, Almanya bu sırayı elinde tutuyor; BM, satın alma gücü paritesine göre ayarlamayla 2023 için Almanya'yı ikinci sıraya bile koyuyor.

Ancak bu esasen anlamsız bir veri noktasıdır. Tüm bu büyük GSYİH'yi kişi başına böldüğünüzde, Almanya on birinci sıradadır. Çok da faydalı bir rakam değil ama Habeck'in kaba toplamından daha gerçekçi. Şöyle söyleyelim: Eğer toplam GSYİH'yi kıstas olarak kullanmaya inanıyorsanız, o zaman muhtemelen Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan Alman tanklarının daha büyük oldukları için üstün olduğuna da inanıyorsunuzdur. Gerçekte, bunlar hantal, kötü ve yanlış tasarlanmış, çamura saplanmaya meyilli, tepesi ağır canavarlardı.

Habeck ekonominin diğer yönlerinde daha iyi bir performans göstermedi. Almanya'nın ne kadar yenilikçi olduğuyla ilgili övünmesini ele alalım, "eşitlenmesi zor bir araştırma ortamı" ve "canlı bir start-up sahnesi" var. Gerçekten mi? İlginçtir ki, bu fantezinin bu yıl için yeni yayınlanan önemli bir ölçüm olan Küresel Yenilik Endeksi'nde (GII) pek yansımasını bulamıyoruz. Örneğin The Economist'in bunu bildirmesiyle, Habeck'in çalışanları kesinlikle bunu kaçırmış olamaz. GII, Almanya için lider bir konum göstermiyor. Almanya'nın kendi yüksek gelir grubunda ilk üç sıra İsviçre, İsveç ve ABD şeklinde. Aynı zamanda üst-orta gelir bölümünde Çin, Malezya ve Türkiye'yi buluyoruz. Gelir seviyesine bakılmaksızın herkesi içeren basit bir küresel sıralamada, Berlin kendini dokuzuncu, Avrupa içinde ise altıncı sırada buluyor. Almanya, GII'nin "küresel inovasyondaki liderleri" arasında yer almıyor. Kaynakları göz önüne alındığında, bu övünülecek bir sonuç değil.

Sınavda blöf yapmaya çalışan tembel bir öğrenci gibi, Habeck de ücretler ve tüketim hakkında yalan söylemekten kendini alamadı. Maaşlardaki son, mütevazı artışlara ilişkin rakamları göstererek, tüketici harcamalarının "kesinlikle" artacağını ve ekonominin tamamını canlandıracağını varsayarak ekonomik cahilliğini sergiledi. Ancak ücretli çalışanlar daha fazla tüketmeye başlamadan önce - tasarruf etmek yerine - geleceğe güvenmeleri gerekir.

EKONOMİK OLARAK ÇÖKMÜŞ TOPLUM RESMİ

Ancak - işte bakın - birçok Alman'ın sahip olmadığı şey tam da budur. Saygın muhasebe firması Ernst and Young (EY) tarafından yapılan ve Der Spiegel'de yer alan son ankete göre, Almanların üçte birinden fazlası (yüzde 37) artık yalnızca kesinlikle gerekli olan şeyleri satın almakla sınırlıyor; büyük sayılar lüks harcamalarından (58), eve teslim alışverişten (49), spor salonu üyeliklerinden (43) ve restoran ve sinemaya gitmekten (40) vazgeçiyor. Hatta insanların kolay kolay vazgeçmediği, nispeten ucuz bir eğlence biçimi olan yayın hizmetleri bile yüzde 34'lük kesim tarafından eleniyor. Genel olarak, yalnızca dört Almandan biri (yüzde 26) gelecek yıl daha iyi durumda olacağına inanıyor, dörtte üçü kendi mali durumlarının daha da kötüleşeceğini veya en iyi ihtimalle aynı kalacağını düşünüyor.

Bu, ekonomik olarak derinden çökmüş bir toplumun resmidir. Ve bunun iyi bir nedeni vardır. Habeck'in karamsarlığa kurban gitmemek için sık sık yaptığı ucuz çağrılar birçok Almana alay konusu gibi geliyor olmalı. Bir Alman bakanın son derece rahat maaşına ve yaşam tarzına sahip bir adam, egosunu, çalışması ve hizmet etmesi gereken vatandaşlara karşı kaba bir empati eksikliğini sergiliyor.

HABECK DELİRMİŞ BİRİ

Aslında daha da kötü. Ülkenin birçok politikacısı gibi, Alman savaş sonrası siyasetinin en büyük ve en belirgin başarısızlıklarından biri olan Habeck, Rusya'yı suçlama ve herhangi bir iç meydan okumayı, bilerek veya bilmeyerek, Moskova'nın hizmetinde olmakla suçlama gibi paranoyak ve/veya kötü niyetli, neo-McCarthyci bir alışkanlık geliştirdi.

Ana akım bir Alman gazeteciye Almanya'nın güçlü yönlerini aşırı iyimser bir şekilde tasvir etmesi konusunda çok hafif ve makul bir şekilde meydan okumasıyla tam olarak bu paranoyayı ve kötü niyeti bir kez daha gösterdi.

Cevap olarak, hiçbir önemli cevap vermedi, bunun yerine gazeteciyi sorusunun ardındaki "niyeti" yeterince önemsemediği için alenen aşağıladı. Habeck'e göre bu, bir şekilde Almanya'yı, yani tabii ki Rusya'yı yıkmaya çalışan karanlık güçlerin imza tarzını ele veriyordu.

Alman ekonomi bakanı başarısız planların bir çöküş sahasına başkanlık ediyor. Tepkisi bu gerçeği inkar etmek, aynı zamanda da Stalinizm döneminde dış düşmanlarla işbirliği yapan "yıkıcı" ve "hain" olarak adlandırılacak olanlara suçu yüklemek. Robert Habeck sadece başarısız değil, aynı zamanda hala şansölye olmak isteyen son derece tehlikeli, belki de delirmiş bir adam. Almanya'nın iyiliği için -ve bunu bir Alman olarak yazıyorum- Alman seçmenler onu o ofisten uzak tutmalı. Zaten yeterince zarar verdi.

Eğer bu metni okursa, büyük kötü Rusları da suçlayacaktır. Ama sana bir haberimiz var, Robert, vatandaşlar arasında: Her şey senin yüzünden ve sadece senin yüzünden.

Hükümette senin olduğun hiçbir ülke, karmaşa içinde olmak için dışarıdan muhaliflere ihtiyaç duymaz.

İstanbul Koç Üniversitesi'nden Alman vatandaşı akademisyen tarihçi Tarik Cyril Amar

Kaynak: RT

SON VİDEO HABER

İran Devrim Muhafızları'ndan yeraltı füze üssü görüntüleri

Haber Ara