Russian Today'daki yazısında Almanya-ABD ve Almanya Rusya ilişkilerini değerlendiren Bordachev, Alman hükümetinin acizliğine vurguda bulunarak ülkenin NATO üzerinden ABD hegemonyası altına girdiğini ifade etti.
Bordachev'in konuya ilişkin analizinden önemli bir bölüm:
Şu anda Rus-Alman ilişkilerindeki hakim duygu hayal kırıklığıdır. Avrupa işlerinde Amerikan etkisi karşısında Almanların ne kadar omurgasız olduklarını kanıtlamış olmaları bizi derinden hayal kırıklığına uğrattı.
Berlin'den çok daha fazlası bekleniyordu ve ülkenin ekonomik gücü bu beklentiler için çok gerçek bir temel sağladı. Şimdi Alman makamları Rusya ile ekonomik ilişkilerin temelini yok etmekle kalmadı, aynı zamanda yavaş yavaş Ukrayna'nın en önemli sponsorlarından biri haline geldi.
AMERİKAN PENÇESİNDEKİ ALMANYA
Almanya, Rusya'nın farkında olmadan Berlin'in Batı Avrupa'nın geri kalanı üzerindeki barışçıl egemenliğinin tabutuna son çiviyi çakmasından rahatsız. Bu, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çekilmesi, Polonya'nın siyasi konumunun güçlenmesi ve zayıflayan Fransa'nın sabote edilmesiyle zaten giderek daha sorunlu hale geliyordu. ABD, tüm Avrupa kaynaklarını harekete geçirmek ve Almanları Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri kaçmaya çalıştıkları NATO'nun pençesine almak için altın bir fırsat olduğunu biliyordu.
Her iki durumda da, karşılıklı yıpranmanın temel nedeni, her bir aktörün bakış açısından geleceğin ideal tablosunun yok edilmesidir. Soru, bu soğumanın ne kadar süreceği ve bu arada ne gibi değişikliklerin olabileceğidir. Dünyada Rusya ve Almanya ya da daha doğrusu Rus ve Alman halkı kadar birbirine ideal olarak uyan çok az ülke vardır. Avrasya jeopolitiği açısından, bu iki sosyal topluluk, çevrede Çin ve İngiltere (artı ABD) ile geniş kıtanın merkezini dengeliyor.
ALMAN-RUS İLİŞKİLERİNİN FARKI
Ekonomik olarak, Almanya'nın nüfusu ve endüstriyel yoğunluğu, Rusya'nın enerji ihracatı için idealdir. Kültürel olarak, Ruslar ve Almanlar birbirini çeken zıt kutuplardır. Bu kadar çok Alman yerlisinin kendisini Çarlık Rusya'sının memuriyetinde, kültürel hayatında ve iş dünyasında bulması tesadüf değildir.
Alman ılımlılığı, sınırsız Rus doğasında eksik olan şeydir. Ve son yıllarda bir Alman yöneticinin Urengoy'da bir yerde sabırla çalıştığını görmek olağan hale geldi. Almanlar için onlara Fransızların veya Anglo-Saksonların kibiriyle bakmayanlardanız.
Tarihsel olarak Rusya ve Almanya, İngiltere, Fransa, ABD'nin ve onların Benelüks ülkeleri şeklindeki lojistik ve finansal "merkezlerinin" çok gerisinde geç sanayileşen ülkelerdir.
Yirminci yüzyılın her iki büyük güç için de bu kadar acımasız olmasının nedeni şudur:
Önde gelen kapitalist ülkeler liderliklerini sağlamlaştırdı ve diğerlerini hayatta kalmanın eşiğine getirdi. Rusya bunu daha başarılı bir şekilde atlattı. Sadece imparatorluk kaybedildi, ancak kendi bölgemiz üzerindeki tam egemenliği ve kontrolü elimizde tuttuk. Almanya daha az şanslıydı ve geçen yüzyılın olaylarının bir sonucu olarak, kendi kaderini belirleme hakkından fiilen mahrum bırakıldı. ABD'nin kontrolüne teslim edildi. Bununla birlikte, yakın zamana kadar, Alman seçkinlerinin dış ekonomik ilişkiler konusunda karar vermelerine izin verildi, ancak şimdi bu 'ayrıcalık' bile ellerinden alınıyor.
ŞANSÖLYE ZAYIF BİR LİDER
Dünya ekonomisindeki genel kriz ve Batı'nın 500 yıllık koşulsuz küresel hakimiyet konumundan geri çekilmesi, Batı'nın kendi içinde yeniden yapılanmasını gerektiriyor. Veya en azından onu yeni biçimler aramaya zorluyor. Almanya'nın başında kim varsa, bunu yapmak için iyi bir konumda olmalı, ancak Şansölye Scholz zayıf bir lider ve onun Sosyal Demokratları en kötü durumdaki siyasi güçlerden biri. Diğer iki parti ise Yeşiller ve Liberal Demokratlar.
Alman içişleri konusunda saygın Rus uzmanlara göre Yeşiller, Rusya'ya karşı mücadeleyi ve ABD ile dostluğu bir inanç meselesi olarak gören yüce ahlakçı topluluktur. Şahsen ben bu görüşü kabul etmekte zorlanıyorum. Örneğin, Baerbock'un sorumsuzluğunun, açık ekonomik çıkarları olan herhangi bir muhafazakar grup tarafından desteklenmeyen bir politikacının saf kariyerciliğinin ürününden başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Ama belli olmaz, belki yanılıyorum ve Alman siyasetinde saf ideolojiye gerçekten yer var.
ALMAN-RUS LİŞKİLERİ DÜZELİR Mİ?
Almanya'da kamusal mallar üretmeyen "yaratıcı sınıf"ın boyutu da önemli. Yeşiller'in politikası şimdi aynı anda -Rus enerji kaynaklarına da bağımlı- klasik Alman ekonomik modeline ve Batı'nın küresel gündemiyle dayanışmanın bir sembolü olarak Moskova'ya yöneliyor. Rusya'dan uzaklaşıp Atlantik'e doğru uzanan eksen oldukça belirleyici ve aynı zamanda kendi kendine yetme olasılıkları da azalıyor. Sadece birkaç gün önce, Almanya'daki son nükleer santral törenle kapatıldı.
Aynı zamanda ülke seçmeni, Aleksandr Puşkin'in 'Boris Godunov' trajedisindeki halk kadar sessiz. Sıradan Alman vatandaşlarının Rusya ile bir çatışmaya girme arzusu yok, bu da seçkinler ile daha geniş nüfus arasındaki uçurumun büyüdüğü anlamına geliyor. Almanya'nın doğudaki büyük komşusuyla ilişki biçiminde ortaya çıkan belirgin siyasi, yapay bir karakter mevcut.
Rusya'da, Polonyalıların veya İngilizlerin aksine Almanlar genelde sevilmiyor. Dolayısıyla mevcut ilişkilerdeki bozulmanın ne kadar süreceğini bilemeyiz. Ancak tarihin yeni bir dönemecinde Rusya ve Almanya'nın yeniden buluşacağından ve yeniden dost olacaklarından hiç şüphem yok.
RT