Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

ANALİZ: Avrupa, Trump'ın dönüşünden çok korkuyor

Avrupa, ikinci bir dönem seçilmesi durumunda Trump'a karşı dayanıklı olmak istiyor. Ama bu kolay bir iş değil. Eski ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta başında Avrupa siyasetinde merkezi bir karakter olarak geri döndü.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-01-14 20:57:01

ANALİZ: Avrupa, Trump'ın dönüşünden çok korkuyor

Avrupa Birliği'nin iç pazar şefi Thierry Breton'a göre Trump, 2020'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e "Avrupa saldırı altındaysa, asla size yardıma ve destek veremeye gelmeyeceğiz" dedi.

Breton'un Avrupa Parlamentosu'ndaki bir etkinlik sırasındaki sözleri, Iowa'daki parti toplantılarına ve Trump'ın kazanmasının yaygın olarak beklendiği ABD Cumhuriyetçi başkanlık önseçimlerinin başlamasına az bir süre kala geldi.

CNN'e konuşan çok sayıda AB yetkilisi ve diplomat, AB'nin ABD liderliğindeki NATO ittifakının dışında kendi savunma yeteneklerini geliştirmeye çalıştığı bir dönemde bu ani hatırlamanın özellikle hassas bir zamanda gerçekleştiğini belirtti.

Batı'nın Ukrayna'ya verdiği askeri destek nedeniyle NATO üyesi ülkelerin mühimmat stoklarının tükendiği bir sır değil.

Trump'ın bu sözleri gerçekten söyleyip söylemediği Avrupalı ​​yetkililer açısından büyük ölçüde önemsiz. Eski başkanın Amerika'nın Avrupa güvenliğindeki tarihi rolüne ilişkin görüşleri iyi biliniyor. Başkanlığı sırasında Trump düzenli olarak NATO'nun fonlarının kesilmesinden bahsederken aynı zamanda NATO'nun muhalifleri olarak kabul edilen Rusya'nın Vladimir Putin'i de dahil olmak üzere otoriter liderlere övgüler yağdırdı.

Ancak Trump'ın bu görüşte olduğunun hatırlatılması ve yakında Beyaz Saray'a dönebileceği gerçeği Brüksel'de ciddi endişe ve sıkıntı yaşatıyor.

200121105448-08-donald-trump-ursula-von-der-leyen-davos-world-economic-forum-0121

Brüksel'in kanaatleri, Avrupa uluslarının on yıllardır savaşın olası olmadığı ve en kötüsü gerçekleşirse ABD'nin yardımlarına koşacağı varsayımıyla, ordularına yetersiz fon sağladığı şeklindeki rahatsız edici gerçeğe dayanıyor.

Ne kadar naif görünse de Trump bu varsayımı çöpe attı. Onun Ukrayna'daki savaş çabalarına yönelik düşmanlığı şimdi bile etkili oluyor ve Cumhuriyetçi Parti'nin Ukrayna'ya daha fazla ABD fonu aktarma konusundaki isteksizliğini etkiliyor.

Üst düzey bir AB diplomatı CNN'e şunları söyledi:

"Trump ortaya çıktığında, ABD'nin her zaman Avrupa'nın çıkarlarına göre hareket etmeyebileceği gerçeğini uyandırdık, özellikle de Amerikan çıkarlarına aykırı olduğunda. Bunu yüksek sesle söylemek safça gelebilir ama bu birçok insanın yaptığı bir varsayımdı."

Trump'ın başkanlığı döneminde bu yeni gerçeklik Avrupa'nın kendi iç muhasebesini yapmasına neden oldu. Yetkililer, Avrupa'nın kendisini ABD'ye her zaman olduğu gibi güvenilemeyeceği bir geleceğe hazırlaması gerektiği sonucuna vardı. Bu düşünce, Başkan Joe Biden'ın, özellikle ticaret ve Çin konusundaki Trump'ın Amerika'yı öncelikli politikalarının çoğunu sürdürmesiyle daha da belirginleşti.

Ticaret konusunda Avrupa, tekil ülkelere olan bağımlılığını azaltmak ve tedarik zincirlerini çeşitlendirmek için önlemler aldı.

Avrupa Reform Merkezi düşünce kuruluşu müdür yardımcısı Ian Bond, "Hiçbir risk azaltma Avrupalıların Amerika'ya satış yapmasını zorlaştıran ani bir politika değişikliğini telafi edemez. İkinci dönemde, başka bir malzemenin Amerikan güvenliği için risk teşkil ettiğine karar vermesi ihtimal dışı değil." diyor.

Savunma ve güvenlik konusunda AB geçmişteki başarısızlıklarını kabul etti. Blokta ve kıta genelinde savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmayı kabul etti. Ukrayna'daki savaşı çok ciddiye aldı. Silahın yanı sıra milyarlarca avroluk fon da gönderdi. Ukrayna'nın da bir an önce bloğa dahil edilmesi için yoğun çaba harcıyor.

Tarihsel olarak, Rusya'yı bu seviyede baskılamak, Avrupa parasını ve kaynaklarını üçüncü bir tarafa göndermek imkansız olurdu çünkü üye devletler bunun kendi ulusal çıkarlarına uygun olup olmadığı konusunda neredeyse kesinlikle anlaşamazlardı. Avrupa Birliği'nin işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna'yı desteklemek konusunda bu kadar ileri ve hızlı gidebilmesi dikkat çekicidir.

Buna rağmen rahatsız edici olan gerçek şu ki, 27 ülkeyi yeniden silahlandırmak ve ticaret şekillerini değiştirmek çok uzun zaman alıyor; dolayısıyla, bu ülkelerle olan köklü bağları ve nihai bağımlılığı ortadan kaldırmak normal koşullar altında bile kolay olmayacak.

Ancak son birkaç yıl Avrupa için normal olmaktan çok uzaktı. Kovid-19 gündemin genişliğinin büyük bir kısmını kaplarken, AB'ye sınır komşusu olan ve bloğa katılmaya çalışan Ukrayna'daki savaş, AB liderlerinin her toplantısında gündemin ilk sırasında yer alıyor.

Dikkat dağıtıcı unsurların yanı sıra, Trump'tan korunmak da zor çünkü Trump'ın kendisi Avrupa için oldukça benzersiz bir tehdit oluşturuyor.

ABD, Çin ya da Rusya'nın aksine düşman bir devlet değil. Eski bir müttefik ve Pekin ya da Moskova'nın siber saldırılar ya da askeri harekat yoluyla Avrupa'ya aktif bir şekilde saldırmıyor.

Her iki durumda da Avrupa, çıkarlarını korumak için ekonomik yaptırımlardan veya askeri varlığının arttırılmasından yararlanabilir. Açıkça görülüyor ki, Trump döneminde bile bu ABD'ye karşı ne uygun ne de gerekli olurdu. Ancak Trump'a karşı diplomatik eylem de zor çünkü Trump'ın hassas doğası, herhangi bir eleştirinin büyük bir aşırı tepki riski taşıdığı anlamına geliyor.

Bazı diplomatların ulaştığı sonuç, Trump'ın bu yılki seçimi kazanması halinde onunla başa çıkmanın en iyi yolunun sakin kalmak ve Avrupa'yı ABD'den uzaklaştırmak için çabalamaya devam etmek olduğu yönünde.

Bir AB yetkilisi CNN'e, “Geçen sefer, Trump aklına gelen düşünceyi ağzından kaçırdığında yanıt vermek için çok zaman harcadık. Ancak çoğu zaman söylediklerini yerine getirmedi.” dedi.

İsim vermeyen başka bir Avrupalı ​​diplomat, Brüksel'in dikkatinin ilk kez olduğu gibi Trump tarafından dağıtılamayacağını ve Trump'ın ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği sona erdirme ihtimalini gündeme getirmesine çok fazla dikkat edemeyeceğini söyledi.
Aynı diplomat şunları ekledi:

"Bu konuda konuşmaya başlarsa yapabileceğimiz pek bir şey yok. Sadece olgunlaşmamız ve devam etmemiz gerekiyor çünkü bu savaş nasıl biterse biterse sonuçlarına katlanacak olan Amerika değil, Avrupa'dır.”

Avrupalı ​​yetkililerin Trump'ın Beyaz Saray'a dönmemesini tercih ettiği bir sır değil. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde daha bu hafta Trump'ın geri dönüşünün Avrupa için bir “tehdit” olacağını söyledi. Trump'ın ilk dönem başkanlığının zehirli mirası, Atlantik ötesi ilişkilerin bir daha asla eskisi gibi olmaması mümkün.

Avrupa'nın sorunu, ABD'ye olan bağımlılığının sona ermesinin yıllar, belki de on yıllar alacak olmasıdır. Ve o zaman, gezegendeki en güçlü kişinin herhangi bir günde söylediklerini görmezden gelmek çok zor olacak, özellikle de konu sizinle ilgiliyse.

CNN

 

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara