Dolar

34,1008

Euro

38,1352

Altın

2.860,27

Bist

9.987,39

ANALİZ: Elon Musk, aslında siyasi bir zafer istiyor

Sosyal platformun yeni milyarder sahibi, bilgi ekolojilerini sağın lehine yeniden dengelemek istiyor

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-22 18:28:21

ANALİZ: Elon Musk, aslında siyasi bir zafer istiyor

Elon Musk, Twitter'ın ticari bir başarısızlık olup olmadığını asla umursamadı; o siyasi bir zafer istiyor

Donald Trump'ın Twitter hesabını eski durumuna getirmekle uğraşmak mı? İçerik denetleme konseyi kurulana kadar böyle bir kararın verilmeyeceğini söyleyen Twitter'ın sahibi Elon Musk, kısa bir Twitter anketi yaptıktan sonra kararını verdi. Ayrıca, hayal ürünü antisemitik yorumlarının ardından reklam verenler tarafından dışlanan Kanye West ile hizmet şartlarını ihlal ettiği için 2017'de yasaklanan kadın düşmanı "influencer" Andrew Tate'in hesaplarını da yeniden etkinleştirdi.

Bu, şirketin gelirinin yaklaşık %90'ını oluşturan gergin reklamcıları tehlikeli bir konuma getiriyor. NAACP, büyük firmaları Twitter'da reklam vermeyi durdurmaya çağırdı. Birçoğu zaten bunu yaptı. Trump kararı, özellikle kullanıcılar arasında olmak üzere platform için daha geniş bir siyasi tepki riskini de taşıyor. Musk, devralma sırasındaki davranışlarından dolayı zaten federal soruşturmayla karşı karşıya.

Musk dünyanın en zengin adamı olmasına rağmen Twitter'ı satın aldığından beri yaptığı şeylerin çok azı uzaktan iyi bir iş anlayışı gibi görünüyor. Bunun bir kısmı, halka daha açık bir forumda ortaya çıkan yönetim tarzına bağlı: Korkuyla, kanunları çiğneyerek, sendikaları çökerterek ve onu eleştiren çalışanları işten atarak kötü bir şöhrete sahip... Görünüşe göre, en iyisini kendisinin bildiğine dair tartışılmaz inancına dayanarak, Twitter'da aynı modeli oluşturmak istiyor. Ancak Twitter'a olan ilgisi sadece ticari değil. Twitter'ın eski yönetiminin sol eğilimli olduğunu düşündüğü ve sağcı ajitatörler için dostane bir ortamı yeniden tesis etmek istediği açık. Amaç, Twitter'ı yeniden tasarlamak ve algılanan politikasını değiştirmek gibi görünüyor.

Musk, işleyişi hakkında çok az şey bildiği bir platform satın aldı ve Silikon Vadisi'nin mottosuyla "hızlı hareket et ve bir şeyleri kır" yapmaya başladı. Şirketin borcuna 13 milyar dolar ekleyen bu satın alma, şirketin aldığı ilk mali darbe oldu. İkincisi, reklam verenleri tedirgin eden ve Federal Ticaret Komisyonu'nun öfkesini çeken, Twitter kadrosunun baltalanmasıydı. Bazılarına geri dönmeleri için yalvarmadan önce, çalışanların yaklaşık yarısının tasfiyesiyle başlayarak muazzam sayıda personeli görevden aldı. Bu arada, üst düzey bir Twitter yöneticisi, geri dönenlere ne kadar az değer verildiğini ve botu ne kadar çabuk geri alacaklarını açıkça belirtti. Slack'e sızan mesajlarda onları "zayıf, tembel ve motivasyonsuz" olarak nitelendirdi ve kolayca tekrar kovulabileceklerini söyledi.

Musk, fiili bir sadakat yemini ettikten sonra, içerik yönetiminden ve hataları gidermekten sorumlu mühendisler de dahil olmak üzere tahmini 1.200 personeli daha görevden aldı. Mühendislerden şirkete değerlerini belirlemek için kendi kodlama çalışmalarının örneklerini getirmelerini istedi -kodun toplu olarak yazıldığı göz önüne alındığında tuhaf- ve sosyal medya yazılımı veya tasarımı konusunda belli bir deneyimi olmayan 50 Tesla çalışanını Twitter'ın kodunu incelemeleri için ayarladı. Kısa bir süre önce, platformun performans sorunları hakkında kendisinden daha fazla şey bilen bir mühendisle Twitter tartışmasına girince, onu tweet atarak kovdu.

Musk'ın çevrimiçi davranışı şirketi berbat gösteriyor. Twitter'ın diğer web sitelerine "çok sayıda tıklama getirdiğini" ve "internetteki açık ara en büyük tıklama sürücüsü" olduğunu yanlış bir şekilde tweetledikten sonra, Twitter'ın bilgi doğrulama hizmeti onu küçük düşürücü bir şekilde düzeltti.

Bununla birlikte, Musk'ın davranışıyla ilgili hiçbir şey, Twitter kaosunun esas olarak işle ilgili olduğunu göstermez. Aslında, Wall Street Journal'a (WSJ) göre, Musk'ın devralımı yalnızca görevden alınan yönetici Jack Dorsey tarafından değil, aynı zamanda PayPal'ın kurucusu Peter Thiel de dahil olmak üzere Musk'a yakın bir sağcı liberter milyarderler ağı tarafından teşvik edildi. Twitter'ın özel sektöre ait bir işletme olarak yönetilmesinin daha iyi olacağını savundular.

WSJ, liberteryenlerin Musk'a olan ilgisinin bir nedeninin onun siyasi evrimi olabileceğini söylüyor. Bir zamanlar Andrew Yang'ı destekleyen bir merkezci olmasına rağmen, Trump'ın yasaklanmasını şiddetle reddetti. Twitter'ın içerik denetleme politikalarının siyaset tarafından yönlendirildiğine inandı ve Twitter'ın “ aşırı sol eğilimli ” olduğunu iddia etti. (Bu tamamen doğru değil: Twitter'ın kendi dahili araştırması, bunun sağcı içeriği güçlendirdiğini tespit etti.) O, örneğin Covid-19 ve Paul Pelosi'ye (Meclis sözcüsü Nancy Pelosi'nin kocası) yapılan saldırı hakkında bir dezenformasyon tedarikçisi haline geldi. Twitter CEO'su olarak, platformu seçmenleri Cumhuriyetçileri desteklemeye teşvik etmek için kullandı. ABD ara seçimlerinde kaybettiklerinde, Sam Bankman-Fried'in (FTX borsası) Demokratlar için kara para akladığına dair bir komplo teorisi yaydı. O, pek Trumpçı olmasa da, Amerikan aşırı sağının kültür savaşı politikalarına coşkulu yakın duruyor.

Bu, milyarderin ele geçirilmesinin, kısmen Amerikan sağının kendisine karşı önyargılı olduğunu defalarca iddia ettiği iletişim ağlarını "bozmayı" amaçlayan siyasi bir hareket olduğunu gösteriyor. Twitter, siyasi bir varlık olarak ticari ağırlığının çok üzerinde yumruklar atıyor. İlk günlerinde, Obama'nın Beyaz Sarayı ile olan ilişkisi ve "Twitter devrimleri"ndeki (dışişleri bakanlığı ifadesi) varsayılan rolüyle başarılı oldu. ABD'nin yurtdışındaki etkisini yansıtmanın bir yolu olarak görülüyordu. Bu devrimlere Trump'ın başkanlığı veya Black Lives Matter'den daha fazla neden olmadı, ancak aktivistlerin, politikacıların ve muhabirlerin platformu kullanma biçimleri nedeniyle bu siyasi savaşların merkezinde yer aldı. Facebook veya TikTok'tan çok daha az kullanıcıya sahip olmasına rağmen, kamusal söylemi şekillendirmek için güçlü bir araçtı ve olmaya devam ediyor. Ne yaptıklarını bilsinler ya da bilmesinler, onu kim kontrol ederse, gerçek siyasi güce sahip olur.

Musk'ın düşündüğünün aksine, Twitter'ın eski yönetim kurulu bu gücü sol ve hatta liberaller için kullanmıyordu. İçerik denetleme politikaları, reklamcıları ve hükümetleri yatıştırmak için zaman içinde gelişti. Trump ve Alex Jones gibi aşırı sağın kazançlı büyük canavarları şöyle dursun, çeşitli faşist mikro ünlülerden ve aşırı sağda yanlış bilgi verenlerden kurtulmak istemediler: Buna zorlandılar. Şimdi, Musk'ın tek adam yönetimi altında Twitter yeniden düzenleniyor. Bu kısmen Musk'ın kendi eğlencesi içindir. "Libleri tetiklemeyi" seviyor ve platformunda kışkırtma, dezenformasyon ve aşırı sağ propaganda yapanları kucaklıyor. Ama bu aynı zamanda çevrimiçi bilgi ekolojisini sağın lehine yeniden dengelemek içindir.

Trump'ın hesabının eski durumuna getirilmesi, eski başkanın sadece bir yılda Twitter'a 2 milyar dolar değer kazandırdığı günleri geri getirmeyecek. Ancak bu, Musk'ın platformu nereye götürmek istediğinin de bir göstergesi.

The Guardian, Richard Seymour (The Twittering Machine kitabının yazarı)

Haber Ara