McDonald's şirketi, ülkenin Hamas'la devam eden savaşının ortasında İsrail'e verdiği algılanan destekten kaynaklanan artan tartışmalar nedeniyle birçok Orta Doğu pazarında ve ötesinde önemli bir iş gerilemesiyle karşı karşıya.
Filistin istatistiklerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında 22 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. Çoğunun sivil olduğu bildirildi.
McDonald's CEO'su Chris Kempczinski yakın zamanda şirketin yaygın müşteri boykotlarının ardından "anlamlı bir iş etkisine" tanık olduğunu ve fast-food devinin bölgesel ve küresel operasyonlarına ilişkin endişeleri artırdığını açıkladı.
Kempczinski, LinkedIn'deki bir blog yazısında şunları yazdı:
“Orta Doğu'daki birçok pazar ve bölge dışındaki bazı pazarlar, savaş ve McDonald's gibi markaları etkileyen ilgili yanlış bilgiler nedeniyle anlamlı bir ticari etki yaşıyor. Bu iddialar cesaret kırıcı ve temelsizdir. McDonald's, Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her ülkede, binlerce yurttaşına istihdam sağlarken, topluluklarına hizmet etmek ve desteklemek için yorulmadan çalışan yerel sahip işletmeciler tarafından gururla temsil edilmektedir.”
Bu gerilemenin temeli, İsrail'deki McDonald's franchise mağazalarının İsrail ordusu mensuplarına ücretsiz yemek sağladığını ortaya çıkaran görsel ve videoların sosyal medya platformlarında yayılmasında yatmaktadır.
Ortaya çıkan kamuoyu tepkisi, Orta Doğu'daki Suudi Arabistan, Malezya ve Pakistan gibi diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerdeki tüketicilerin hoşnutsuzluklarını dile getirmesi ve ünlü burger zincirinin boykot edilmesi çağrısında bulunmasıyla kendiliğinden boykotlara yol açtı.
Kempczinski, Orta Doğu ve ötesindeki çeşitli pazarlar üzerindeki etkisine dikkat çekerek durumun ciddiyetini kabul etti. Boykotların "cesaret kırıcı ve temelsiz" doğasını kınarken, iş dünyasının etkisinin boyutuna ilişkin ayrıntılar vermekten özellikle kaçındı. Bölgede yaklaşık 2.000 McDonald's restoranının bulunmasının ciddi etkileri, çok uluslu şirketlerin jeopolitik açıdan yüklü çatışmalarla başa çıkmada karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.
Starbucks ve Unilever'in de aralarında bulunduğu büyük Batılı markalar, İsrail-Filistin ihtilafındaki algıları nedeniyle kendilerini benzer tartışmaların içinde bulduğundan, McDonald's senaryosu izole bir senaryo değil. Bu tür politik açıdan hassas konular karşısında kamu algısını ve ticari çıkarları yönetmenin karmaşıklığının bu küresel kuruluşlar için zorlu olduğu kanıtlanmıştır.
Boykotlara ve ardından gelen jeopolitik gerilimlere rağmen hem McDonald's hem de Starbucks, olumlu küresel satış rakamları bildirdi. Özellikle McDonald's 2023'ün 4. çeyreğinde yüzde 10,9'luk bir artış bildirdi. Rakamlar, daha ciddi gerileme beklentilerine meydan okudu. Bu esneklik, küresel marka imajı ile bölgesel tartışmalar arasındaki incelikli etkileşimin altını çiziyor.
RT