Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

ANALİZ: NATO Avrupa'yı istikrarsızlaştırdı, Japonya NATO'ya mı giriyor?

ABD-Çin ve ABD-Rusya arasındaki gerilimler bir yanda AB'de NATO (ABD) politikalarının baskısı bir yandayken Japonya, yeni güvenlik stratejisiyle çıkışa geçti

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-25 18:27:25

ANALİZ: NATO Avrupa'yı istikrarsızlaştırdı, Japonya NATO'ya mı giriyor?

Rusya Küresel İlişkiler Genel Yayın Yönetmeni Fyodor Lukyanov, küresel poltikada kritik dönemeçlere işaret ederken Japonya'nın yenilenen askeri stratejisini yorumladı...

ANALİZ: NATO Avrupa'yı istikrarsızlaştırdı, aynı ilacı Asya'ya mı ulaştırmak üzere?

ABD liderliğindeki blok, bölgede bir yer edinmek ve ilgi düzeyini korumak için Japonya'yı bir Truva atı olarak kullanıyor gibi görünüyor.

Şu anda dünyanın dikkati Avrupa savaş alanına odaklanmış durumda, ancak Asya'da da çok ilginç olaylar yaşanıyor.

Japonya, en açıklayıcı olanıdır. Yakın zamana kadar ülke, ne silahlanma ne de ekonomik baskı kullanma konusunda militan bir tutum sergileme konusunda istekli değildi. İşler değişiyor ve bu uluslararası arenadaki dönüşümün güçlü bir göstergesi.

Başbakan Fumio Kişida, ABD ve Batı Avrupa'nın önde gelen ülkelerine yaptığı geziyi yeni tamamladı. Alışılmışın aksine, her yerde askeri retorikten başka bir şey yoktu. Kişida, Paris'te sunduğu bir politika bildirisinde, Avrupa ve Hint-Pasifik bölgesinin güvenliğinin ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu ve bütün olarak korunması gerektiğini vurguladı.

JAPONYA NATO'YA MI GİRİYOR?

Roma, Londra ve Washington'daki diğer açıklamalar da yeni eğilimi doğruladı: Güvenlik alanında Japonya, tüm savunma stratejisinin temelini oluştursa da artık kendisini yalnızca ABD ile olan ilişkisiyle sınırlama niyetinde değil. Şimdi Tokyo, Pasifik alanına doğru kademeli olarak yeniden yönelimine bağlı olarak, ana Batı bloğu (NATO) ile çok daha geniş bir angajman istiyor.

Bu yeni bir plan. Soğuk Savaş'tan bu yana, Asya'daki güvenlik sistemi Amerika merkezli olmuştur ancak birleşik olarak değil farklı ülke gruplarına veya ikili ilişkilere dayanmaktaydı. ABD sabit unsur oldu, diğerleri değişti. Japonya, Hindistan, Avustralya'yı içeren "QUAD" ve Amerikalılar, İngilizler ve Avustralyalılardan oluşan bir "Anglo-Sakson kulübü" gibi son yenilikler mevcut mantığı bozmadı.

Bununla birlikte, başka bir şey ortaya çıkıyor; dahası, bölgenin hiçbir güvenlik tehdidi oluşturmadığı Avrupalı ​​müttefiklerle, konsolide bir ittifak ilkesinin daha geniş biçimde Asya'ya devredilmesi.

WASHİNGTON MANTIĞI

Stratejinin merkezinde, Çin'in Asyalı komşularıyla, daha doğrusu en kavgacı komşularıyla stratejik rekabetin kaçınılmazlığından hareket eden Washington mantığı var.

Hiç şüphe yok ki Pekin'den, Amerika'nın dünyadaki konumuna karşı önümüzdeki yıllarda büyük bir meydan okuma olacak. Bu, doktrin belgelerinde tartışılıyor ve ordunun tüm duruşuna rehberlik ediyor. Rusya ise, Washington tarafından sınırlı kapasiteye sahip, akut, ancak kısa ömürlü ve geçici bir tehdit olarak görülüyor.

Ukrayna'nın ABD silahları için bir test alanı olduğu ve Rusya'nın Çin'e bir örnek olduğu konusundaki açık söylem, Amerikalıların mevcut faaliyetlerini gelecekteki farklı yollar için bir deneme sürüşü olarak gördüklerini gösteriyor. Bu bağlamda, doğal olarak NATO'nun statüsü sorunu ortaya çıkıyor.

"AVRUPA, ÇİN'İ DOĞRUDAN TEHDİT OLARAK GÖRMÜYOR"

Bloğun Rusya'ya karşı mevcut birliği, yıllardır başa çıkamadığı bir sorunu, yani net görev eksikliğini çözdü. Ancak Çin tehdidi öncelik kazanırsa, tamamen Avrupa-Atlantik üssüne sahip güçlü bir örgütün yararlılığı sorusunu yeniden gündeme getiriyor. Bu arada, Avrupa ülkelerini Çin karşıtı bir gündemle meşgul etmek zor. ABD'nin aksine Batı Avrupa, Çin'i doğrudan bir tehdit olarak görmüyor. Aksine, Pekin ile ekonomik işbirliğini son derece faydalı sayıyor.

Çıkış yolu iki yönlüdür. İlk olarak, Rusya ve Çin'in tek bir anti-demokratik ve revizyonist blok içinde birleşmesi uzun süredir devam ediyor. Başka bir deyişle, Pekin'e karşı çıkarak Moskova'ya karşı çıkıyorsunuz ve bunun tersi de geçerli. İkinci olarak, NATO'nun Uzak Doğu'ya doğru yeniden yönelimine öncülük edecek saygın ve birbirine yakın bölgesel bir lidere ihtiyaç var. Japonya bu rolü üstlenmeye istekli görünüyor.

JAPONYA'NIN ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİSİ

Geçen yılın sonlarında Tokyo, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük değişiklik olarak kabul edilen ulusal güvenlik stratejisinin yeni bir versiyonunu kabul etti. Japonya eskisinden çok daha büyük askeri sorumlulukları kabul etmeye hazır. Bu belgede, Avrupa ve Asya güvenliği arasında bir ayrım yapılmaktadır. Örneğin, Rusya'nın eylemleri Avrupa ve Asya'da biraz farklı yorumlanırken, Asya'da gözle görülür şekilde daha az sorun olarak görülüyor. Ancak Çin, açık tehditler kategorisine giriyor.

Japon liderliğinin aktivizmi ABD çıkarlarıyla örtüşüyor, ancak motivasyonları arasında Amerikalılara güvensizlik unsuru var. Japonya ve Güney Kore'den 'bakmakla yükümlü oldukları kişiler' olarak bahseden Donald Trump'ın sözleri onların akıllarında çok taze ve Joe Biden'dan sonra ne olacağı bilinmiyor.

Buna göre, NATO'da yoğun ilişki fikri aynı zamanda kendilerini olası kötü Amerikan yönetiminden korumanın bir yoludur.

Batı Avrupalıların Asya'nın güvenlik meseleleriyle ciddi bir şekilde ilgilenip ilgilenmeyeceğini zaman gösterecek. Açık olan, Doğu Asya'da sıkı ve dolambaçlı bir düğümün ortaya çıktığıdır. Bu, özellikle Çin'i çevreleyen tüm karmaşık durumlar ve buna yanıt olarak Seul'deki yetkililerin - geçici veya kendilerine ait olsun - nükleer silah edinme olasılığı hakkında konuşmaya başladıkları yeni canlanan iki Kore arası gerilimler düşünüldüğünde doğrudur.

Yirmi yıl kadar öncesine kadar, 20. yüzyıl Avrupa'sındaki çatışmanın tekrarının Asya'ya göç etmesine izin verilmeyeceğine dair sürekli bir tekrar vardı. Şimdi bu durum tersine dönmüş gibi görünüyor.

RT, Fyodor Lukyanov

Rusya Küresel İlişkiler Genel Yayın Yönetmeni, Dış ve Savunma Politikası Konseyi Başkanlığı başkanı ve Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü araştırma direktörü

*Bu yazıdaki görüşler tamamen yazara aittir, TİMETURK editoryasının görüşlerini yansıtmayabilir

Haber Ara