Ankara ve Abu Dabi arasındaki gerilimin perde arkası
“BAE ile Türkiye arasındaki gerginlikler geçtiğimiz yıllarda da vardı. Ancak her iki ülke arasındaki gerilim, son zamanlarda en yüksek seviyelere tırmandı.”

Oluşturma Tarihi: 2020-06-21 09:06:34

Güncelleme Tarihi: 2020-06-21 09:06:34

Alwaght/Analiz

BAE'nin, Türkiye karşıtı PKK militanlarına sağladığı mali destek hakkındaki son raporlar, Abu Dabi ve Ankara arasındaki gerilimi artırdı.

Gerçek şu ki BAE ile Türkiye arasındaki gerginlikler geçtiğimiz yıllarda da vardı. Ancak her iki ülke arasındaki gerilim, son zamanlarda en yüksek seviyelere tırmandı.

Dünyanın altıncı en büyük petrol üreticisi olan ve devasa zenginliği ile güçlenen BAE, Türkiye ile bir rekabete ve soğuk savaşa girdi. En son karşılaştıkları nokta Emirlik'in, Türkiye'de terörist grup olarak kara listeye alınan PKK'ya destek vermesidir.

Bu gelişmeler şu soruyu desteklemektedir: Ankara ve Abu Dabi arasındaki gerilimlerin ardındaki neden nedir ve ilişkileri nereye gidiyor?

FARKLILIKLARIN BAŞLANGIÇ NOKTASI

İki ülke arasındaki farklılıklar temelini araştırırken, 2011'den sonra, bazı Arap ülkeleri İslami bir uyanış ve popüler ayaklanma dalgasıyla karşı karşıya kaldığı gelişmeleri üzerinde durulabilir.

Bu arada, Mısır'da uzun süredir hizmet veren diktatör Hüsnü Mübarek'i deviren devrimin ilk günlerinde bile, BAE'nin bölgedeki Türkiye için dostane bir ekonomik ortak olmasıydı. Bununla birlikte, 2013 yılında Abdülfettah el-Sisi'nin Müslüman Kardeşler'e bağlı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yürüttüğü askeri darbe, Ankara ve Abu Dabi arasında yedi yıl sonra bile devam edecek  geniş bir gerilimi başlattı.

Demokratik olarak seçilen ilk Mısır cumhurbaşkanlığını sona erdiren darbenin ardından Türkiye ve Katar Müslüman Kardeşler'i destekledi ve iktidarı ele geçirmeyi “demokrasiye karşı bir suç” olarak nitelendirdi.

Öte yandan, BAE ve Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler ile ideolojik çarpışma rotasında, ağırlıklarını el-Sisi yönetiminin arkasına attılar ve ciddi Türk karşıtı tutumlar aldılar. Bu gelişmeler, iki ülke arasında stratejik bir rekabet dönemini , hatta Temmuz 2016 ortasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan askeri darbe, BAE'nin desteğiyle şiddetlenmiş olsa da başarısız oldu.

TÜRK ASKERİ DARBESİNDEN
TÜRKLERİN KATAR'A DESTEĞİNE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe başarısız olduktan sonra, BAE'ye hitaben yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Türkiye'de darbeyi gerçekleştirmek için bir ülkenin üç milyar dolar harcadığını biliyoruz.”

İki taraf arasındaki farklar sadece son yıllarda arttı. Özellikle Türk parasI 2018'de dramatik bir şekilde çöktükten sonra, BAE ve Suudi Arabistan'ın lira değerindeki düşüşe el koyduğunu gösteren kanıtlar ortaya çıktı. Ancak, iki rakip arasındaki ciddi kriz, 2017'de Türkiye, Suudi liderliğindeki blok karşısında Katar'ı yürekten desteklediğinde gerçekleşti. BAE, Mısır ve Bahreyn'in desteklediği Suudi Arabistan, Katar'la diplomatik bağların koptuğunu ve terörizmi destekleme suçlamaları nedeniyle küçük emirlik için tamamen abluka uyguladığını duyurduğunda, farklılıklar yeni seviyeler aldı.

Türkiye'nin ilk hamlesi, birliklerini başkent Doha yakınlarındaki askeri üslere konuşlandırılmasıydı. Basra Körfezi Arap monarşisinde bir Türk askeri üssünü kontrol etmek için Katar'a yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın Doha'yı başta endüstriyel ve askeri alanlarda olmak üzere çeşitli alanlarda desteklemeye kararlı kalacağını söyledi. Bu gelişme, Türk-Emirlikler arasındaki farkların zincirine bir halka daha ekledi.

SURİYE'DE REKABET

İki ülkenin gerilimlerinin bir diğer nedeni de Erdoğan'ın Suriye'deki gündemine karşı Emirlik'in tutumu. 2011'deki Suriye krizinin başından bu yana Erdoğan, Suriye'deki Müslüman Kardeşler şubesine destek verdi ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın hükümetine karşı çıktı. BAE son yıllarda Suriye'deki konumunu gözden geçirerek Türkiye'ye karşı harekete geçti. Şam aleyhindeki düşman pozisyonlarına rağmen, Abu Dabi birkaç kez Suriye'deki Türk güçlerini “terörist” olarak nitelendirdi ve Suriye hükümetinin duruşunu destekledi.

Türkiye, kuzey Suriye'deki Suriye Kürt bölgelerine operasyon düzenlediğinde BAE, Erdoğan'a karşı güçlü bir pozisyon aldı. İdlib anlaşmazlığının ortasında BAE, Şam'a destek verdiğini ve hatta Türkiye'nin müdahalesi karşısında Suriye Cumhurbaşkanına mali destek hakkında konuştu. Şimdi Abu Dabi, Türk hükümeti tarafından benimsenen stratejiye karşı Suriye'de önemli bir strateji arıyor.

LİBYA ÜZERİNDEKİ GERGİNLİKLER

BAE ve Türkiye arasındaki belki de en yeni ve en önemli rekabet ve anlaşmazlık, ikisinin bir iç savaşın karşı taraflarını desteklediği Libya'dır. Yirmi yılı aşkın süredir Muammer Kaddafi diktatörlüğü 2011 yılında bir ayaklanma ile sona erdiğinde, devrimcilerle Kaddafi'nin eski muhalifleri arasında bir iç savaş başlamış ve ülke ikiye bölünmüştü.

Nisan 2019'dan bu yana, yeni çatışmalar patlak verirken, çatışma daha yüksek bir seviyeye taşındı. Başkentin bulunduğu ülkenin batısında, Trablus, Fayiz Serrac liderliğindeki BM tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümeti'ni (GNA) temsil ediyor. Doğu kısımda ise Trablus'u ele geçirmeyi amaçlayan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu var. Bingazi, Hafter kontrolündeki bölgelerin merkezidir.

Libya'nın bu iki yerel güç arasındaki bölünmesi yabancı aktörler arasında da kutuplaşmaya neden oldu. Müslüman Kardeşler gündemine ve ideolojisine şiddetle karşı çıkan Suudi Arabistan ve BAE gibi tutucu Arap devletleri, Hafter'in saldırısını kararlı bir şekilde destekliyor.

Öte yandan Türkiye, Katar ile birlikte Trablus hükümetini kurtarmak için bir adım attı. Örneğin Erdoğan, GNA'nın Hafter liderliğindeki baskıya karşı kendisini savunmasına yardım etmek için Suriye'den Libya'ya savaşçılar gönderdi.

İki taraf, son zamanlarda hızla değişen gelişmeler altında bile, Libya'daki savaşan tarafları desteklemeye devam ediyor.

Kaynak: http://alwaght.com

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu analizde yer alan görüşler yazarına aittir ve Time Türk'ün editöryal politikasını yansıtmaz.

Çeviri: Feyza Akyıl