Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Antik Mısır katipleri kemiklerinden tespit edildi

Eski Mısırlı katiplerin kemiklerinde meydana gelen hasar mesleklerini ortaya çıkardı.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-06-28 15:47:31

Antik Mısır katipleri kemiklerinden tespit edildi

Çek Cumhuriyeti'nden müze ve üniversite araştırmacıları, Mısır'ın Abusir kentindeki nekropolde M.Ö. 2700'den kalma 69 adamın kalıntılarını inceledi. İncenen adamların mesleği ise bağdaş kurarak veya papirüs tomarlarının üzerine diz çökerek oturdukları yerlerde oluşan artrit ve diğer hasarlardan anlaşıldı. Araştırmalar, iskeletlerden 30'unun katip, çeşitli idari görevlerde çalışan, yazma ve okumayla uğraşan üst düzey kişiler olduğunu ortaya koydu. MÖ 2180'e kadar olan mezarlarda başlıklar, resimler, aletler ve heykeller de vardı.

ÇENE KEMİKLERİ FIRÇA YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORDU

Buna göre kâtiplerin kemiklerinde, özellikle de üst bedenlerinde dejeneratif değişiklikler görülme olasılığı, aile üyelerine veya diğer üst düzey kişilere göre daha fazlaydı.

Örneğin, yazıcılar yazı yazmak için fırça yapmak amacıyla sazları çiğniyordu. Araştırmacılar, bunun da erkeklerin çenelerinin temporomandibular eklemlerinde (TMJ) artrite neden olduğunu buldu. Günümüzde insanların yaklaşık yüzde 16 ila yüzde 38'inin TME artriti olduğu tahmin ediliyor. Eski zamanlarda kâtip olmayanların yüzde 30'unun da çenelerinde artrit vardı, ancak kâtiplerde bu oran yüzde 64 ile iki katından fazlaydı.

Kaynak: sciencealert.com

SON VİDEO HABER

Cübbeli Ahmet ile Mustafa İslamoğlu'nun birleştiği tek konu

Haber Ara