TİMETURK | HABER MERKEZİ
Al Jazeera'nin Araştırma Birimi, Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına soykırım uyguladığına dair “güçlü deliller”e ulaştı.
Al Jazeera Araştırma Birimi, hükümetin siyasi kazanım elde etmek için toplumsal şiddeti arttırma yönünde çok sayıda faaliyette bulunduğunu ortaya çıkardı. Hükümet Müslüman karşıtı gösterileri teşvik ederek, Myanmarlılar arasında Müslümanlar hakkında korku yaymak için nefret içerikli söylemlerde bulunaral ve koyu Budist gruplara partiyi desteklemeleri için para vererek toplumsal şiddeti tırmandırma yoluna gitmekte.
Ülkede 8 Kasım'da genel seçim gerçekleşecek. Al Jazeera şu anda yönetimi elinde bulunduran asker destekli partinin Müslümanları ötekileştirmeye ve Rohingya'yı hedef almaya çalıştığına dair güvenilir kaynaklar elde etti.
Soykırım Planı
Londra Üniversitesi öğretim üyesi Penny Green “Başkan Thein Sein, hükümetinin sonunu getirecek nefret konuşması yapmaya hazırlanıyor. Bu, Burma'daki Müslüman halkın ötekileştirilmesi, ayrıştırılması ve azaltılması anlamına geliyor” dedi.
Bağımsız kuruluşların yaptığı araştırmalarda 2012 yılında Rakhine Budistleri ve Rohingya Müslümanları arasında gerçekleşen çatışmaların planlı olduğunu görülüyor. Çıkan çatışmalarda çok sayıda insan hayatını kaybetmiş ve on binlerce insan evleri yakıldığı için yerlerinden edilmişti.
Green “Bu halkın başlattığı bir çatışma değildi” dedi ve ekledi “Bu planlı bir olaydı. Rakhineli Budistleri çatışmaların yoğunlaştığı bölgelere taşımak için ekspres otobüsler ayarlandı”.
“Yiyecek ve içeçek dağıtıldı” diyen Green “Bunları birinin karşılıyor olması lazımdı. Yani bu durumda olay çok dikkatli bir şekilde planlanmıştı” açıklamasını getirdi.
BM Myanmar eski rapotörü Tomas Ojea, Başkan Thein Sein'in insanları göçe zorlama meselesinin “soykırım” bağlamında sorgulanması gerektiğini belirtti.
Nefretin Ateşlenmesi
Al Jazeera, Myanmar hükümet birimlerinin Müslüman karşıtı ayaklanmalar çıkarma işine dahil olduğuna dair kanıtlar ele geçirdi.
Ele geçirilen resmi bir askeri belgede, Myanmarlıların Müslümanlar tarafından “yok edilme” tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ifadelerini içeren nefret konuşmaları yer almakta.
Yapılan araştırmada hükümetin nefreti alevlendirmek için paralı gansterler kiraladığı da ortaya çıkarıldı.
Önceden Myanmar Askeri İstihbaratı'nda görev almış bir yetkili, Müslümanlar arasındaki sorunları kışkırtmak için ordunun paralı insanlar tuttuğunu söyledi.
“Ordu, olayları perde arkasından kontrol ediyordu. Doğrudan dahil olmadı” diyen yetkili “Dışarıdan insanlara para ödüyorlar” açıklamasında bulundu.
Hükümetin ayrıca “ulusal toplumsal ayaklanmalar” başlatıp bunları Müslümanların yaşadığı bölgelere taşıyarak Müslümanlar üzerinde korku yaymaya çalıştığı da elde edilen kanıtlar arasında.
Haklarından Mahrum Edilmiş Müslümanlar
8 Kasım'da gerçekleşecek seçimlerde iktidar partisi ile Aung Sang Suu Kyi'nin liderliğindeki Ulusal Demokrasi Partisi çekişecek.
Seçim tam olarak demokrasiye geçilip geçilmeyeceği noktasında önem arzediyor.
Myanmar'da askeri idare 2010 yılında son bulmuş ve yerine asker destekli sivil hükümet geçmişti.
2011 yılında askeri cuntanın bir kenara çekilmesinin ardından koyu Budistler liberalleşmeden istifade ederek ülke siyasetinde etkili olmaya başladı.
Müslüman adayların çoğu gelecek seçimlere katılmaktan menedildi. Rohingya Müslümanlarının oy vermesini sağlayan geçici kimlik kartları ise 2015 yılı başında hükümet tarafından ellerinden alındı.
Al Jazeera.com sitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye aktarılmıştır.