Dolar

34,1623

Euro

38,1653

Altın

2.914,46

Bist

9.777,46

Arap ülkeleri ve Siyonist rejim ticareti tam gaz yol alıyor

Arap devletlerinin İsrail'e koşer sertifikalı ihracatı Gazze soykırımının ortasında devam ediyor.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-06-26 13:25:29

Arap ülkeleri ve Siyonist rejim ticareti tam gaz yol alıyor

İsrail'de Arap ülkelerinden gelen yüzlerce gıda ürünü koşer sertifikasıyla satılıyor. İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına yönelik uluslararası boykot çağrılarına rağmen İsrail ile BAE, Mısır, Ürdün ve Fas gibi ülkeler arasındaki ticari bağlantılar etkilenmedi.

Yapılan bir araştırma, İsrail Hahambaşılığı'nın geçen yılın Ekim ayından bu yana bu ülkelerden gelen onlarca ürüne koşer sertifikasını onayladığını ortaya koyuyor. Dondurulmuş sebzeler, yağlar ve meyve suları da dahil olmak üzere Arap ülkelerinden gelen ürünler İsrail süpermarket raflarında bulunuyor.

TUNUS VE SUUDİ ARABİSTAN DA KOŞER SERTİFİKA VERİ TABANINDA

Bazı şirketler üçüncü ülke aracılarını öne sürerek İsrail'e doğrudan ihracat yapmayı reddederken, diğerleri ürünlerinin Filistin pazarına yönelik olduğunu iddia ediyor. Ticaret verileri, Arap ülkelerinden İsrail'e yapılan ithalatın dalgalı bir seyir izlediğini gösteriyor. Mısır'ın Mayıs 2024'te İsrail'e ihracatı, Mayıs 2023'e göre iki kat artarak 25 milyon dolar değerine ulaştı. BAE ve Fas'tan yapılan ithalatta da önemli rakamlar görüldü.

Tartışmalı bir şekilde, İsrail ile resmi ilişkileri olmayan Tunus ve Suudi Arabistan'dan gelen ürünler de koşer sertifikasyon veritabanında yer alıyor. Bu arada BAE, İsrail Tarım Bakanlığı tarafından tarımsal risk nedeniyle yasaklanan çekirdekleri olan hurmaların sevkiyatı konusunda diplomatik bir anlaşmazlıkla karşı karşıya kaldı.

İsrail'in Gazze'deki savaşı küresel çapta kınanmasına rağmen Arap ülkeleriyle ticaret sürüyor. BAE, tutumunun gerekçesi olarak Filistinlilere yönelik insani kaygıları öne sürerek İsrail ile bağlarını sürdürüyor.

Kaynak: Middle East Eye ve Arabic Post

SON VİDEO HABER

Kayıp olarak aranıyordu; silahla öldürülmüş halde bulundu

Haber Ara