Fransız ‘Santi Pllus' dergisi, koronavirüsten iyileşen bazı kişilerde zihinsel bozukluklar geliştiğini ortaya koyan son bilimsel bir araştırmaya ışık tutan bir rapor yayınladı.
Dergi raporunda, Milano'daki San Rafael Hastanesi tarafından yapılan çalışmanın Covid-19'dan iyileşen bazı kişilerin anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sorunlardan muzdarip olduğunu gösterdiğini belirtti.
Bu çalışmada doktorlar, tedavilerinden bir ay sonra COVID-19'dan iyileşen 402 yetişkini (265 erkek, 137 kadın) izledi.
Ve 300'ü koronavirüse yakalandıklarında San Rafael Hastanesine götürüldü, diğerleri ise evde kaldı. Psikiyatrik rahatsızlıklar
Doktorlar, iyileşenlerin yarısından fazlasının, hastalık sırasında yaşadıkları semptomların ciddiyetine bağlı olarak en az bir akıl hastalığına sahip olduğunu buldular. Bu bozukluklar arasında anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve travma sonrası stres bozukluğu yer aldı.
Çalışma, klinik görüşmelere ve hastaların kendileri tarafından sağlanan verilere dayanıyordu. Elde edilen sonuçlara göre, doktorlar hastaların yüzde 28'inin Travma Sonrası Stres Bozukluğu'ndan (TSSB), yaklaşık yüzde 31'inin depresyondan, yüzde 42'nin anksiyeteden ve yüzde 40'ın uykusuzluktan muzdarip olduğunu söyledi.
Vakıf tarafından yapılan açıklamada, hastanenin Psikiyatri Araştırma Departmanı ve Klinik Psikoloji Sorumlusu Profesör Francesco Benedetti, “Hastalığın neden olduğu iltihabın psikolojik yansımaları da olabileceği ortaya çıktı. Pek çok kişi tarafından fark edilmeden geçebilen bir akıl hastalığı olan enfeksiyonlar, başta depresyon olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olan faktörler olabilir" dedi.
Çalışma, Covid-19 semptomlarının kadınlarda genellikle daha az şiddetli olmasına rağmen, kadınların anksiyete ve depresyona daha yatkın olduğunu gösteriyor.
Profesör Benedetti, "Bu, kadınların anksiyete ve depresif bozukluklara daha duyarlı oldukları, halihazırda bildiklerimizi doğrular, ve dolayısıyla bu duyarlılığın, bileşim ve uyum yöntemi açısından bağışıklık sisteminin farklı işlevlerinden kaynaklanabileceği hipotezini açıklıyor" dedi.
Çalışmaya göre hastanede tedavi görenlerin psikolojik etkileri evde kalanlara göre daha az şiddetliydi.
Bu, evde karantinaya tabi tutulanlar için sosyal izolasyon ve yalnızlığın aksine, hastanelerde psikolojik desteğin önemini vurgulamaktadır.
Araştırmacılar, psikolojik stresin hastalığın kendisinden ve ayrıca başkalarına bulaşma korkusu, sosyal izolasyon ve suçluluk duygusundan kaynaklanabileceğine inanıyor.
Kaynak: Santi Pllus