Arjantin resmen IMF'ye teslim
Latin Amerika ülkesi Arjantin, onlarca yılın en kötü ekonomik krizinin ortasında yüzde 200 enflasyona doğru giderken, hükümet IMF'nin borç paketinden yararlanacaklarını duyurdu.

Oluşturma Tarihi: 2024-01-12 23:06:45

Güncelleme Tarihi: 2024-01-12 23:16:13

Uluslararası Para Fonu (IMF), önceki gün yaptığı duyuruda, Arjantin'in 43 milyar dolarlık kredi programıyla ilgili hedefleri tutturamamasına rağmen, ülke borcunun yeniden yapılandırma planının bir parçası olarak Arjantin'e 4,7 milyar dolar vermeyi kabul ettiğini duyurdu.

Arjantin'in döviz rezervleri, son 20 yılın en kötü ekonomik krizinin ortasında neredeyse tükendi. Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi, onlarca yıldır süren borç ve kötü mali yönetimin ardından ciddi zorluklarla karşı karşıya. Enflasyon yıllık bazda yüzde 200'e yaklaşıyor ve Arjantinlilerin yüzde 40'ı yoksulluk içinde yaşıyor.

IMF açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yeni yönetim halihazırda büyük bir ön mali konsolidasyona dayanan iddialı bir istikrar planını uyguluyor. Bunun yanı sıra rezervleri yeniden inşa etme, göreli fiyat dengesizliklerini düzeltme, merkez bankasının bilançosunu güçlendirme ve daha basit, kurallara dayalı, piyasa odaklı ekonomi ortamı yaratma eylemlerini de içeriyor."

Anlaşmanın önümüzdeki haftalarda IMF yönetim kurulu tarafından onaylanması bekleniyor.

Eski bir Wall Street tüccarı olan Arjantin'in yeni ekonomi bakanı Luis Caputo, anlaşmanın yeni bir anlaşmayı temsil etmediğini açıkladı ancak IMF'nin yeni bir borç programı ve ek fon sunma isteğini ifade ettiğini vurguladı.

Kendini anarko-kapitalist olarak tanımlayan Arjantin'in yeni başkanı Javier Milei, bu anlaşmayla IMF ile 2018'e kadar uzanan 44 milyar dolarlık kurtarma paketini yeniden rayına oturtmuş oldu.

Milei, Aralık ayında göreve başlamasından kısa bir süre sonra Kongre'ye kapsamlı bir reform paketi sunarak "ekonomik şok terapisini" uygulamaya başladı. Diğer önlemlerin yanı sıra, "ekonomik büyümeyi engelleyen muazzam miktardaki düzenlemeleri ortadan kaldırmak" amacıyla 40'tan fazla kamu şirketini özelleştirmeyi hükümet programına aldı.

Arjantin'in yeni hükümeti geçen ay pesonun ABD doları karşısında yüzde 54 oranında değer kaybettiğini, enerji ve ulaşım sübvansiyonlarında kesintiler yaptığını ve bazı büyük devlet programlarına yapılan harcamaların dondurulduğunu duyurdu.

Milei'nin kemer sıkma önlemleri arasında, bu yıl faiz dışı bütçe fazlasına ulaşmak amacıyla vergi artışları, bayındırlık projeleri ihalelerinin iptali ve dokuz hükümet bakanlığını görevden alma planları da yer alıyor.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülkede onlarca yıldır yaşanan en kötü ekonomik krizle mücadele etmek amacıyla kapsamlı ekonomik reformlar yapacağını duyurdu.

Bunlar arasında devlete ait şirketlerin özelleştirilmesinin yanı sıra ihracat sınırlamalarının kaldırılması ve fiyat kontrollerinin gevşetilmesi yönünde adımlar da yer alıyor.

Kendisini anarko-kapitalist olarak tanımlayan yeni seçilen cumhurbaşkanı, "ekonomik şok terapisi" kapsamında 300'den fazla tedbirin yer aldığı bir kararnameyi imzaladı.

Milei televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, "Arjantin'in çok ihtiyaç duyduğu ekonomik kuralsızlaştırma sürecini başlatacak acil bir kararnameyi imzalıyorum. Amaç, bireylere özgürlük ve özerkliği geri kazandırmak, ekonomik büyümeyi engelleyen ve durduran çok sayıda düzenlemeyi ortadan kaldırmaya başlamaktır" demişti.

RT