TIMETURK | ÇEVİRİ
Arktik Denizi'nden beş ayrı bölgeden buz örnekleri toplayan bilim insanları rekor sayıda mikroplastik kalıntısının Arktik Denizi'nde hapsolduğunu belirtti. Bir lite buzda 12.000 parçacık tespit edildi. Son çalışmalarda ortaya çıkan mikroplastik kalıntısı miktarının ise 2014 ve 2015 yılları arasında toplanan örneklerden üç dört kat fazla olduğu ifade edildi.
PASİFİK OKYANUSU'NDAN KUZEYDE ARKTİK OKYANUSU'NA TAŞINAN ÇÖPLER
The Guardian'ın haberine göre, plastik kirlilik kalıntıları arasında paketleme, boya, naylon, polyester ve sigara filtrelerinin yapımında kullanılan selüloz asetat tespit edildi. Araştırmacılar plastiK kirliliğin büyük kısmının Pasifik Okyanusu'ndaki geniş çaplı çöp arazilerinin taşınması sonucu oluştuğunu aktardı. Ancak boya ve naylonun gemilerden ve balıkçı ağlarından kaynaklandığı belirtilirken, Arktik Denizi'nde artan taşımacılık ve balıkçılık faaliyetlerinin buzların erimesiyle artmasına bağlanıyor. Almanya'da Alfred Wegener Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma sonuçları bu hafta Nature Communications dergisinde yayımlandı.
İNSANOĞLUNA NE KADAR ZARAR VERİR BİLİNMEZ
Buz parçalarında keşfedilen plastik parçacıklarının ise bir milimetrenin yirmide biri genişliğinde olup Arktik mikroorganizmalar ve kabuklu canlılar tarafından kolayca sindirilip gıda zincirine dahil olacağı ifade ediliyor. Araştırmanın yöneticisi ve Almanya merkezli enstitüde görevli Biyolojist Ilka Peeken, “Şimdiden kimse bu küçük plastik parçaların deniz yaşamına ve nihai olarak da insanoğluna kesin olarak ne kadar zarar verebileceğini bilemez” dedi.