Dolar

33,9595

Euro

37,7938

Altın

2.752,98

Bist

9.946,01

Aşırı sağcı İtalyan partisinden Carlo Cottarelli yorumu: Cumhurbaşkanı halkının değil, bankerlerin yanında

İtalya Euroskeptic (Avrupa karşıtı) Lega Nord Partisi Başkanı Matteo Salvini, geçici başbakanlık görevinin İtalya Devlet Başkanı Sergio Mattarella tarafından Uluslararası Para Fonu (IMF)’in eski yöneticisi Carlo Cottarelli’ye verilmesine tepki gösterdi. Salvini, Mattarella'nın halkla dğeil bankerlerle birlikte olduğunu söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-30 19:38:57

Aşırı sağcı İtalyan partisinden Carlo Cottarelli yorumu: Cumhurbaşkanı halkının değil, bankerlerin yanında

TIMETURK | ÇEVİRİ

Aşırı sağcı League Partisi olarak da bilinen Lega Nord Başkanı Matteo Salvini, İtalya Devlet Başkanı Sergio Mattarella'nın bu tavrının beklenmediğini belirterek eleştirdi.

Salvini paylaşımında, “Onlar bankerler ve güçlülerle birarada. Biz İtalyan halkının yanındayız” dedi. Tweetinde ayrıca Cottarelli, eski Başbakan Matteo Renzi, Almanya Devlet Başkanı Angela Merkel ve İtalya Devlet Başkanı Mattarella'nın birarada yer aldığı bir fotoğraf karesi de paylaştı.

Mattarella, Beş Star Hareketi (M5S) hem de League Partisi ile bir hükümet kurma anlaşmasını imzalamayı reddeti. Her iki parti de Avrupa'yı ve Avrupa Birliği'ni eleştiriyor. Uzun müzakereler sonrasında iki parti de parlamentoda ortak çoğunluk oluşturmak ve yeni hükümet kurmak için biraraya geldi.

MALİYE BAKANLIĞI İÇİN NEDEN BİZİM ADAYIMIZA ŞANS YOK

Başbakan Cottarelli'nin atanması ise yönetim karşıtı güçlerin idareci bir koalisyon oluşturma çabalarını sona erdirerek, İtalya devlet başkanınıyla maliye bakanlığına neden Euroseptic bir adayı seçilmesini reddettiği yönündeki tartışmaların ardından geldi.

Mattarella, Paolo Savona'nın M5S ve League koalisyonunu temsilen ekonomi bakanlığı koltuğuna adaylığını reddetti.

76 yaşındaki Mattarella Savona dışındaki bütün adayları kabul edebileceğini dile getirdi. Savona ise öncesinde İtalya'nın Avrupa Birliği'nin tek para birimine geçişinin “tarihi bir hata” olduğunu öne sürmüştü.

Iki halkçı parti de devlet başkanını oy kullanan halka ihanet etmekle ve iktidara gelme planlarını suya düşürmekle suçladı.

Mattarella ise Cottarelli'den erken seçimlere kadar ülkeyi yönetmek için geçiş hükümeti kurmasını istedi. Başkanın bu tavrı ise onun görevden alınması çağrılarına ve öfkeye neden oldu.

“BAY MAKAS” COTTARELLİ 

64 yaşındaki Cottarelli, ülkede “Bay Makas” olarak biliniyor ve kamu harcamalarına getirdiği kesintilerle tanınıyor. Başbakan olabilmesi için çoğunluğu elinde tutan Beş Yıldız ve League'in onayını alması gerekiyor.

AVRO ÜZERİNDE REFERANDUM İHTİMALİ VAR, AVRUPA ENDİŞELİ

Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden İtalya'da Mart ayındaki seçimlerden bu yana hükümet yok. Hem Beş Yıldız Hareketi hem de League, Avrupa'nın finansal ve göçmen politikalarını alt etmek istiyor. İtalya'nın avro üzerinde bir referanduma gitme ihtimaline de açık olduklarını ortaya koydu.

İtalya'da eurosceptik bir hükümetin başa gelme ihtimali ise gelecekte ekonomik ve politik bütünleşmeyi isteyen Fransa ve Almanya liderlerini endişelendiriyor.

 

Haber Ara