Dolar

34,0706

Euro

38,0571

Altın

2.834,27

Bist

9.975,61

Audi'yi Çin'in elektrikli otomobilleri bitirdi

Audi'nin Brüksel'de bulunan ve kapanması gündemde olan fabrikasına, Çin elektrikli otomobil firması NIO talip oldu. İşlerini kaybeden işçiler, fabrikanın kapanmasında Çin menşeli elektrikli otomobillerin en büyük etken olduğunu belirtti.

5 Saat Önce Güncellendi

2024-09-19 16:44:29

Audi'yi Çin'in elektrikli otomobilleri bitirdi

Belçika basınında yer alan habere göre, Çin merkezli NIO şirketi Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubu'na ait Audi markasının Brüksel'de üretim yapan tesisini satın almayı değerlendiriyor.

Bu kapsamda, NIO, Audi Brüksel fabrikasını satın almak için Volkswagen Grubu ile görüşmeler yürütüyor.

Çinli firmanın satın alma teklifini ise 23 Eylül'de sunması bekleniyor.

NIO firmasının Belçika'daki tesisi alması ve üretimi buraya yönlendirmesiyle Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'de üretilen elektrikli otomobillere uygulamayı planladığı ek gümrük vergilerinden muaf olması öngörülüyor.

AB'nin uygulamaya koyması beklenen tedbir kapsamında üst sınıf modelleriyle bilinen NIO'ya yüzde 20 ilave gümrük vergisi getirilecek.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubu'na ait Audi markası, temmuz ayında lüks segment elektrikli otomobil modeli Q8'in üretildiği ve yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığı Brüksel fabrikasında talebin düşmesi nedeniyle yeniden yapılanmaya gidileceğini, söz konusu modellerin üretimine Meksika'da devam edileceğini açıklamıştı.

2_905

Audi yönetimi, bu ay başında Volkswagen Grubu tarafından Brüksel'deki fabrikaya üretim için hiçbir model tahsis edilmediğini bildirmişti.

Bu durum fabrika çalışanlarını ve sendikaları rahatsız etmişti. Çalışanlar, işbaşı yapmamış ve üretimi tamamlanmış otomobillerin anahtarlarına el koymuştu.

Audi, yakın zamanda kapanması öngörülen ve yönetimle çalışanlar arasında sorunlar yaşanan Brüksel fabrikası için yeni yatırımcı arıyordu.

2_904

France24'ün haberine göre analistler, şirketin fabrikayı kapatmayı düşündüğünü, bunun düşük talep ve Çin'den gelen rekabet nedeniyle Avrupa'nın daha geniş elektrikli otomobil endüstrisini etkileyen sorunların bir belirtisi olduğunu söylüyor.

3.000 kişinin işini kaybetmesi nedeniyle Brüksel'deki işçiler uzun süreli bir grev başlattı. Pazartesi günü başkentte büyük bir gösteri düzenlenmesi, diğer yerlerde ise dayanışma amacıyla iş bırakma eylemleri planlanıyor.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR FABRİKAYI BİTİRDİ"

Bazı işçiler, 70 yıl boyunca içten yanmalı motorlu modeller ürettikten sonra 2018 yılında elektrikli araç (EV) üretimine geçen modern tesisin dışında çadırlarda uyuyor.

Eylemcilerden 52 yaşındaki Karim Çawki, "Elektrikle ilgili hata yaptılar. Yenilik yapmak istediler. Pilot tesis olacaktık ama bunu bir duvara çarptılar. İşe yaramadı ve şimdi bedelini ödeyecek olanlar biziz."

Avrupa, yeşil dönüşümün bir parçası olarak daha fazla elektrikli araç üretmek için yarışıyor ve AB'nin 2035 yılına kadar fosil yakıtla çalışan araçların satışını aşamalı olarak durdurması için belirlenen son tarih yaklaşıyor.

Ancak satışlar yükselme konusunda zorluk çekiyor.

Avrupa Birliği'ne göre, temmuz ayında kıta genelinde yeni araç kayıtları bir önceki yıla göre yüzde 6 düştü.

Bu durum kısmen bazı sübvansiyonların kaldırılmasından kaynaklansa da zayıflayan talep sektöre ilişkin endişeleri artırdı.

ÇİN MAVİSİ İSTİLASI

Otomotiv veri şirketi Jato Dynamics'ten analist Felipe Munoz, Belçika'nın başkentindeki fabrikanın kapanma olasılığının, Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin karşı karşıya kaldığı zorlukların "ilk etkisi" olduğunu söyledi.

Munoz, ucuz Çin araçlarının pazara nüfuz ettiğini, tüketicilerin ise henüz ilk yatırım maliyetleri daha yüksek olan ve daha çabuk değer kaybeden elektrikli araçlara ısınamadığını söyledi.

Audi fabrikası yönetimi, yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Temmuz ayında Brüksel tesisini kapatmayı düşündüğünü duyuran firma, burada üretilen üst düzey Q8 e-tron'a olan talebin düştüğünü ve fabrikanın yüksek lojistik ve üretim maliyetlerinden muzdarip olduğunu belirtti.

Bir montaj işçisi olan Çawki, "Avrupa çok geride kaldı. Hiç Çin arabaları gördünüz mü? Çok daha gelişmişler" dedi.
Fabrikadan birkaç kilometre ötede ise, Avrupa Birliği'nin genel merkezinde, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 36'ya varan oranda ithalat vergisi uygulanmasına yönelik planlar görüşülüyor.

AB, temmuz ayında, Çin'deki otomobil üreticilerinin devlet sübvansiyonlarından haksız yere yararlandığı sonucuna varan sübvansiyon karşıtı soruşturmanın ardından ek tarifeler uygulamaya karar verdi.

Ancak bu hamle, Pekin ile ticari ilişkilerin zarar görmesinden endişe eden İspanya ve Almanya gibi bazı ülkelerin direnişiyle karşılaştı.

'TERK EDİLDİK'

Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı Mario Draghi'nin geçen hafta yayınladığı bir raporda, tarifelerin "eşit rekabet koşullarına yardımcı olacağı" belirtiliyordu.

Ancak Avrupalı ​​üreticilerin bu zorlu süreci atlatıp karbonsuzlaşma yolunda ilerlemelerine yardımcı olmak için bir "endüstriyel eylem planına" ihtiyaç vardı.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in analisti Conor McCaffrey, "Bu telafi edici vergiler şirketlere bir nefes aldırabilir. Ancak tek başlarına yeterli olmayacaklar. Üretkenliğin ve rekabet gücünün de büyük ölçüde artması gerekiyor." dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni ekibinin bu yılın sonlarında göreve başlamasının ardından ilk 100 gün içinde altyapı ve sanayiye yatırım yönlendirmek için yeni bir "Temiz Sanayi Anlaşması" sözü verdi.

Ancak işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan Brüksel Audi çalışanları için bu durum çok geç olabilir.

Brüksel Bölgesi İstihdam Bakanı Bernard Clerfayt, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Öfkeleri çok meşru ve çok anlaşılır, özellikle de Audi'nin planları konusunda çok net olmaması göz önüne alındığında." dedi.

Şirketin üretimi elektrikli otoya dönüştürüldüğünde işçilerin yeniden beceri kazanmasına yardımcı olmak için yaklaşık 27 milyon avro (30 milyon dolar) kamu kaynağı aldığı kaydedildi.

Belçika'da sendikalar, olası bir yabancı alıcı söylentilerinin ardından olası işten çıkarmalara karşı protesto amacıyla pazartesi günü ülke çapında grev çağrısında bulundu.

32 yaşındaki bir çocuk babası Regis Lauwereyns "Hiçbir şey bilmiyoruz, bizi karanlıkta bırakıyorlar. Kendimizi terk edilmiş hissediyoruz." dedi.

AA, France24

SON VİDEO HABER

Benfica, Kerem ve Orkun'un golleriyle kazandı

Haber Ara