Avrupa'da gazeteci ölümleri
'Avrupa Birliği, daha fazla cesur gazeteci öldürülmeden yolsuzluk kanseriyle yüzleşmeli...' Martin Kenney tarafından yazılan bir haber, Avrupa’da gazetecilerin yolsuzlukları araştırma nedeniyle öldürülmesine böyle bir girişle dikkat çekti.

Oluşturma Tarihi: 2018-03-27 22:07:52

Güncelleme Tarihi: 2018-03-27 22:07:52

TIMETURK | ÇEVİRİ

"Avrupa Birliği, daha fazla cesur gazeteci öldürülmeden yolsuzluk kanseriyle yüzleşmeli..." Martin Kenney tarafından yazılan bir haber, Avrupa'da gazetecilerin yolsuzlukları araştırma nedeniyle öldürülmesine böyle bir girişle dikkat çekti. Kenney yazısında, araştırmacı gazetecilerin Malta ve Slovakya'da yolsuzluk ve hırsızlığı araştırırken hayatlarını kaybettiklerini yazdı. Avrupa'nın ise kendi evindeki bu “kanserle” yüzleşmediğini öne sürdü.

KISA ARALIKLARLA AVRUPA'DA YOLSUZLUĞU ARAŞTIRAN İKİ GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Buna göre Maltalı Gazeteci ve dünya çapında yolsuzluk skandallarını “Panama Belgeleri” ile açığa çıkaran Daphne Caruana Galizia'nın öldürülmesinden sadece birkaç ay sonra 21 Şubat 2018'de Slovakya'dan da 27 yaşında bir gazetecinin daha öldürüldüğü haberi geldi dedi. Jan Kuciak'ın ise sadece kendisi değil beraberindeki kız arkadaşı da suikastte hayatını kaybetti. Kuciak vakasında polisin gazetecilik çalışmaları nedeniyle öldürülmüş olabileceği bilgisini verdiğini aktardı.

Kenney, “Araştırmacı gazeteciler sürekli profesyonel bir bakış açısı edinmek için bir şey elde ettiklerinde bana ulaşırlardı. Araştırmacı gazetecilerin bu nedenle çoğunu iyi tanıyorum ve yaptıkları işlerden dolayı benim saygı ve hayranlığımı kazanmışlardır. Hepimiz tehlikedeyiz” diye ekledi.

SLOVAKYA EN ÇOK GAZETECİ HAPSEDİLEN ÜLKELERDEN

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün verilerine de yer verdi. Buna göre 2018'de dört gazeteci, iki vatandaş gazeteci ve bir medya asistanı öldürüldü. 182 gazeteci 20 Mart itibarıyla hapiste ve bunlardan 123'ü vatandaş gazeteci, 15'i ise medya asistanı. Ölümlerin nerede gerçekleştirildiği ise açık, Brezilya, Meksika, Slovakya ve Yemen.

Slovakya'da ise 2004'te AB'ye katılmalarından bu yana yaşam standartları yükselse de vatandaşlar tarafından politik elit kesimdeki yolsuzluk ve adam kayırmacılığına yönelik tepkiler artıyordu. Kenney bu nedenle ve artan baskılar sonucu Slovak Başbakan Robert Fico'nun da istifa ettiğini hatırlattı.

'AVRUPA KENDİ GERÇEKLERİYLE YÜZLEŞMEK YERİNE KENDİNDEN ZAYIF OLANLARA KARIŞIYOR'

Kenney, Malta ve Slovakya'da açığa çıkan olaylarla birlikte, Avrupa ülkelerinin sınırları dışındaki olaylara yönelik saldırılarının ikiyüzlülük olduğuna değindi. Kendi evini düzenlemek ve evinin yakınındaki gerçeklerle yüzleşmek yerine Avrupa'nın kendinden zayıf olanlara karıştığını ve tehdit ettiğini belirtti.