BAE'nin Türkiye çevresindeki ülkelerle yaptığı 'demokratik' aktivitelerin amacı ne?
Birleşik Arap Emirlikleri yakın zamanda Türkiye’nin çevresinde yer alan ülkelerle yaptığı demokratik aktivitelerle neyi amaçlıyor?

Oluşturma Tarihi: 2017-08-03 13:06:56

Güncelleme Tarihi: 2017-08-03 13:06:56

TIMETURK | ÇEVİRİ

Türkiye ile ilişkilerinde gerilim yaşayan Birleşik Arap Emirlikleri, son dönemde Türkiye yakınlarındaki Bulgaristan, Hırvatistan, Litvanya ve Slovakya ile önemli diplomatik görüşmeler gerçekleştirdi.

Aslında BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler, tarafların başta Mısır olmak üzere Arap Baharı sırasında zıt kişileri/grupları desteklemesiyle bozulmuştu. Ankara tüm gücüyle demokratik seçimle başa gelmiş Muhammed Mursi'yi desteklerken, Abu Dabi onu iktidardan indirmek için elinden geleni yaptı ve darbeyle başa geçen Sisi'yi destekledi.

Birleşik Arap Emirlikleri medyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı diktatör olarak tanımlarken, Türk medyası BAE'deki insan hakları ihlalleri ve basın özgürlüğü konularındaki sorunları ön plana çıkardı.

Mehmet Acet adlı hükümete yakınlığıyla bilinen bir gazeteci, BAE'yi, 2016 Temmuz'undaki darbe teşebbüsünü finanse etmekle suçladı. Acet, BAE'nin darbeciler için 3 milyar dolarlık para ayırdığını ve Erdoğan'ın düşüşünü görmek için can attığını belirtiyor. Ayrıca, ortaya çıkan Katar Krizi'nde Abu Dabi'nin Mısır ve Bahreyn ile birlikte Suudi Arabistan'ın Katar'a uyguladığı ablukaya destek olması ilişkileri da kötüleştirdi. Tüm bunlar BAE'nin, Türkiye civarındaki ülkelerle gerçekleştirdiği diplomatik aktivitelerin gerçek amacını sorgulatıyor.

a)Litvanya

11 Temmuz Salı günü BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed al Nahyan, Litvanya'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi ve ülkenin İçişleri Bakanı Misiunas ile bir görüşme yaptı. Görüşme sırasında taraflar ikili ilişkileri nasıl geliştirebileceklerine dair konuştu. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası sorunlar masaya yatırıldı ve iki taraf da bu meselelere dair kaygılarını belirtti. Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ve Misiunas, otomobil ehliyetlerini karşılıklı tanıyan ve iki ülkede de kullanılabilmesini sağlayan bir mutabakat antlaşması imzaladılar. BAE Litvanya Büyükelçisi de toplantıda yerini aldı.

b)Slovakya

12 Temmuz'da Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, bu kez de Slovakya Başbakanı Roberto Fico ile Bratislava Sarayı'nda görüştü. BAE Dışişleri Bakanı'nı sarayda karşılayanlar arasında Slovakya İç İşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Kalinak da vardı. Resmi görüşmede taraflar ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmek ve birçok alanda iş birliği sağlamak adına önemli adımlar attılar. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası sorunlar masaya yatırıldı ve iki taraf da bu meselelere dair kaygılarını bildirdi.

Abdullah bin Zayed, BAE'nin Slovakya ile ilişkilerini güçlendirme konusundaki kararlığını açıklarken, bu ülkeyi yeni ve daha yüksek seviyelerde görmeyi amaçladıklarını da ekledi. Slovak Başbakan da ikili ilişkileri geliştirmenin önemini vurguladı. BAE Slovakya Büyükelçisi de toplantıda yerini aldı.

c)Bulgaristan

13 Temmuz'da, BAE Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Muhammed Mir Abdullah Al Raisi, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Ekaterina Zaharieva'yı bakanlıkta konuk etti. Görüşmede iki dost ülkenin ilişkileri geliştirmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca ülkeler arası iş birliğini artırmanın önemi ve uluslararası kaygıya enden olan birtakım sorunlar konuşuldu.

d)Hırvatistan

13 Temmuz'da BAE Dışişleri Bakanı Zayed Al Nahyan, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkileri geliştirmenin önemi ile bölgesel ve uluslararası meseleler konuşuldu. BAE Dışişleri Bakanı ikili ilişkilerin önemine vurgu yaparken, “Verimli bir görüşme oldu ve uluslararası alanda iki ülke arasındaki güçlü bağı kuvvetlendirmenin gerekliliğini belirttik.” şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki güçlü dostluk bağının 25. yılını kutlarken gelecekte bu ilişkilerin daha da artacağını umduğunu, BAE'de yaşayan 1500 Hırvatistanlının ülkenin kültürel zenginliği adına önemli olduğunu belirtti. 14,000 Hırvat turistin 2016'da BAE'yi ziyaret ettiği bilgisini de ekledi.

Buric de Zayed Al Nahyan'ı ağırlamanın kendisini mutlu ettiğini ifade ederken iki ülke arasındaki ilişkiye dair benzer mesajlar verdi. BAE Hırvatistan Büyükelçisi de toplantıda yerini aldı.

Kaynak: Middle East Eye