TİMETURK I HABER MERKEZİ
İngiliz yayın organı BBC, Türkiye'de AK Parti'nin tek başına iktidar olması ile sonuçlanan seçimlerden duyduğu rahatsızlığı “Erdoğan'ın Zaferi Türkiye'yi Kutuplaştırır” yazısıyla dile getirdi.
Mülteci sorununa da değinen yazar “Avrupalı liderler insan hakları ve idare biçimi açısından Erdoğan'ı sert bir biçimde eleştiriyorlar. Ancak şu anda kontrol altına almaya çalıştıkları mülteci sorununda Erdoğan'ın yardımına ihtiyaçları var.Bu yüzden seçimden önce eleştirel raporların yayımlanmasını ertelediler” ifadeleri ile Türkiye'ye ve Erdoğan'a ‘nazik' bir biçimde şantaj yaptı.
BBC'de Gavin Hewitt'in kaleme aldığı yazıdan bazı önemli noktalar ise şöyle:
İslami eğilimli AK Parti'nin kazandığı zafer öncekilerden daha mutluluk vericiydi. Çünkü parti taraftarlarından bir kısmı partinin tek başına iktidar olmaya yetecek oyu alacağını düşünmüyordu.
İktidar partisi başkanlık sistemi teklifi ile referanduma gitmeyi sağlyacak 330 milletvekiline ulaşamadı. Ancak bunu tamamen programlarından çıkarmadılar. Kutlamalar devam ederken çıkan sonuçların Türkiye'yi kutuplaştırdığı inancı varlığını korudu; AK Parti'nin herkes adına idarede bulunacağına dair vaatler vardı. Bu vaatlere rağmen muhalefetin çoğu endişeli ve kırgın.
HDP oylarının düştüğü gözlendi. Bu düşüşün sebebi ülkenin Kürt yoğunluklu bölgelerinde şiddet olaylarının yaşanmasıydı. Bu olayları istikrarsızlık oluşturmak için hükümetin sahneye koyduğuna inanılıyor.
Siyaset üzeri olması gereken Erdoğan ise “Ya ben ya da kaos” sloganıyla seçim kampanyalarına katıldı.
Özgürlükler Hakkında Duyulan Endişe
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlere katılmamış olsa da bu seçim tamamen onunla ilgiliydi. Elinde bulundurduğu iktidar güçlendi ve bu gidişle cumhurbaşkanlığı görevinin kapsamını arttıracak gibi görünüyor. Otoriter iç güdülere sahip. Muhalefet ve eleştiriyi asla kaldıramıyor.
Kendisini istikrarsızlığın önünde bir kaya, bir siper olarak görüyor ve seçmenlerin çoğu da buna inanmış gibi görünüyor. Şu aşamada net olmayan bir konu var ki o da acaba Erdoğan ülkesindeki ayrılıkları derinleştirecek mi yoksa ülkesinde birliği sağlamak için çalışacak mı?
Merkez Ülke
Dış dünyaya baktığımızda ise şunu görüyoruz: Batı'nın ona ihtiyacı var ve o da bunu biliyor. Türkiye Suriye savaşı ve Avrupa'daki mülteci krizi açısından merkez ülke konumunda.
Avrupalı liderler insan hakları ve idare biçimi açısından Erdoğan'ı sert bir biçimde eleştiriyorlar. Ancak şu anda kontrol altına almaya çalıştıkları mülteci sorununda Erdoğan'ın yardımına ihtiyaçları var. Bu yüzden seçimden önce eleştirel raporların yayımlanmasını ertelediler.
Hesaplarına göre; Türkiye'deki güçlü bir hükümet, Türkiye'den Avrupa'ya mülteci akışını azaltabilir.
Erdoğan ise karşılığında Avrupa'ya seyahat kısıtlamaların azaltılması ve ülkenin AB üyeliğine alınma sürecinin hızlandırılması konularında ısrar edecek. Neticede menfaatler değerlerin önüne geçecek ve Avrupa vaatlerde bulunacak. Bu seçimden sonra Erdoğan'ın ülkesinin merkezi bölgesel bir güç haline getirme hırsı daha da güçlenecek.
Aslı BBC'de yer alan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiştir.