Dolar

34,0129

Euro

37,8817

Altın

2.825,24

Bist

9.670,13

BBC, 'Yahudi karşıtlığı' üzerinden yalan haber yapmakla suçlanıyor

BBC, İngiliz İşçi Partisi Başkanı Corbyn karşıtı kampanyayı oluştururken izleyicilerine yalan haber aktarmakla suçlanıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-10 18:20:50

BBC, 'Yahudi karşıtlığı' üzerinden yalan haber yapmakla suçlanıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

BBC, İngiliz İşçi Partisi Başkanı Jeremy Corbyn karşıtı kampanyayı oluştururken izleyicilerine yalan haber aktarmakla suçlanıyor.

Sabah erken saatlerde yayınlanan Radio 4 programında sunucu John Humphrys, Uluslararası Holokostu Anma Birliğinin (IHRA) Yahudi karşıtlığını tanımlaması üzerine konuştu. Konu ise bir süredir İşçi Partisi içinde bir tartışmanın merkezine oturmuştu.

Humphrys'ın programında “Dünyadaki bütün ülkeler IHRA'nın tanımını ve yahudi karşıtlığıyla ilgili örneklerini kabul etti” dediği belirtildi. Sunucunun sözleri dinleyiciler tarafından reddedilerek bir diğer “BBC kurgusu” olarak değerlendirildi.

Bazı Radio 4 dinleyicileri ise BBC'yi düzeltmek üzere sosyal medyaya akın etti. Dünyadaki 135 ülkeden yalnızca 31'inin IHRA'nın Yahudi karşıtlığı tanımını kabul ettiğini yazdılar. Kaynak olarak Jewish Chronicle gösterildi. Sadece altı ülkenin de bütün örnekleriyle beraber tanımlamayı benimsediği ifade edildi.

Dinleyiciler Humphrys'i böyle bir konuda sağlama yapmadan bilgi verdiği için “haddi aşan bir yalancı” olarak da nitelendi.

Öte yandan medyanın tazyiklediği bu “Yahudi karşıtlığı tanımlaması hikayesi”nin gerçek tam karşıtı olmasına rağmen medya tarafından kullanılarak İşçi Partisi lideri Corbyn'i azarlamak için de kullanıldığı iddia edildi.

IHRA'nın Yahudi karşıtlığı tanımlamasını ise dünyadaki çoğunluk ülkeler kabul etmediği gibi İngiliz muhafazakarları da düzenlemelerinde bu tartışmalı tanımlamaya yer vermiyor. Channel 4'ün haberine Torylerin yasasında “Yahudi karşıtlığı”na dair bir kelimeye bile yer verilmiyor.

Haber Ara