Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Ben-Gvir Mescid-i Aksa üzerinden ilerliyor

Reuters'in haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün aşırı sağcı bir kabine bakanının Mescid-i Aksa'nın Yahudilerin ibadet edebilmesi için 7/24 açık olması gerektiğini söylemesinin ardından Mescid-i Aksa ile ilgili politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-25 15:55:18

Ben-Gvir Mescid-i Aksa üzerinden ilerliyor

Reuters'in haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün aşırı sağcı bir kabine bakanının Mescid-i Aksa'nın Yahudilerin ibadet edebilmesi için 7/24 açık olması gerektiğini söylemesinin ardından Mescid-i Aksa ile ilgli politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Netanyahu'nun ofisi, ABD Kongresi'nde konuşma yapmasından birkaç saat önce Washington'dan yaptığı açıklamada, "İsrail'in Tapınak Tepesi'ndeki (Mescid-i Aksa) statükoyu koruma politikası değişmedi ve değişmeyecek" dedi.

Dün erken saatlerde, yerleşimci ve aşırılıkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir parlamentoya: "Ben siyasi kademeyim ve siyasi kademe Yahudilerin Tapınak Tepesi'nde ibadet etmesine izin veriyor" dedi.

Kudüs'ün İsrail işgali altındaki Eski Kent'indeki yerleşke, İslam'ın üçüncü en kutsal mabedi olan Mescid-i Aksa'yı barındırıyor. Yahudilikte de iki antik tapınağın kalıntısı olan Tapınak Tepesi olarak anılıyor.

Kutsal alanın resmi gözetimi Ürdün Haşimi Krallığı'nda ve yerel Müslüman yetkililerle onlarca yıldır yapılan hassas bir "statüko" anlaşması uyarınca İsrail, Yahudilerin bu alanı ziyaret etmesine izin veriyor ancak orada dua etmelerine izin vermiyor. Kutsal alan, Filistinlilerin işgal devletine karşı şikâyetlerinin merkezinde yer alıyor ve İsrail'in buradaki dini ibadetlere ilişkin kuralları değiştireceği yönündeki öneriler geçmişte şiddete yol açmıştı.

MESCİD-İ AKSA'YA DAİR SÜRTÜŞMELER

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ben-Gvir'e yanıt olarak X'te, "İsrail hükümetinin içinde Orta Doğu'yu ateşlemeye çalışan bir kundakçı var" dedi.

Netanyahu, 2022'de hükümet koalisyonuna kattığından beri Ben-Gvir'in fikirlerinin çoğunu reddetti. Geçtiğimiz Ekim ayından ve İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik son askeri saldırısının başlamasından bu yana Ben-Gvir, Netanyahu'nun karar alıcı savaş kabinesinden çıkarıldı.

Gallant, Ben-Gvir'e koltuk verilmesine itiraz etti. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Ben-Gvir ateşkese itirazını dile getirdi, İsrail'e Filistin bölgesini kalıcı olarak işgal etmesi ve yerleşmesi çağrısında bulundu ve savaşı bitirmesi halinde Netanyahu hükümetini devirmekle tehdit etti.

Kaynak: Middle East Monitor

Haber Ara