Hindistan'ın doğusunda ve Bengal Körfezi kıyısında yer alan Bengladeş son iki gündür şiddetli protestolara sahne oluyor. Ülke genelinde 17 Temmuz'da çıkan çatışmalarda 500'den fazla kişi yaralanırken, 16 Temmuz'da ise 6 kişi hayatını kaybetmişti.
Çevik kuvvet polisi kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi sıkarken, başbakanın iktidardaki Awami Birliği'ne bağlı protestocular ve öğrenciler sokaklarda tuğla ve bambu çubuklarla çatıştı.
Protestoların merkezinde, muhaliflerin ülkede kazançlı devlet işleri için kota sistemine son verilmesi talepleri yer alıyor. Bu işlerin ise Bangladeş'teki iktidar partisi üyelerine adil olmayan bir şekilde fayda sağladığını ileri sürülüyor.
Bangladeşli öğrenciler bugün kamu hizmeti alım kurallarına karşı ülke çapındaki protestoları sürdürme sözü verdiler ve gösterilerde öldürülen yedi kişi için adalet sözü veren Başbakan Şeyh Hasina'nın zeytin dalını geri çevirdiler.
Bayan Hasina'nın hükümeti, okulların ve üniversitelerin süresiz olarak kapatılması emrini verdi ve kamu sektöründeki işlere eşit erişim talebiyle haftalarca süren mitingleri kontrol altına alma çabalarını hızlandırdı.
Komşu Hindistan ise ölümcül protestolar artarken Bangladeş'teki vatandaşlara tavsiye niteliğinde evde kalma çağrısında bulundu.
Bayan Hasina, televizyonda ulusa hitaben yaptığı bir konuşmada protestocuların "cinayetini" kınadı ve sorumluların siyasi eğilimlerine bakılmaksızın cezalandırılacağına söz verdi.
Ancak bu ayki mitinglerin arkasındaki ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler, sözlerinin samimiyetsiz olduğunu söyledi ve destekçilerini devam etmeye çağırdı.
Protestoların koordinatörlerinden Asıf Mahmud, AFP'ye verdiği demeçte, "Bu, parti aktivistleri tarafından gerçekleştirilen cinayetleri ve kargaşayı yansıtmıyordu" dedi.
Grup, Bangladeşlileri, günün ilerleyen saatlerinde yapılması planlanan yeni protestolar öncesinde mağazaları kapalı tutarak ve evde kalarak ülke çapındaki kapanmayı gözlemlemeye çağırdı.
Çağrı başkent Dakka'da geniş çapta karşılandı ve şehrin trafiğin sıkışık olduğu yollarında neredeyse hiç araç görülmedi.
Dakka sakinleri, internet sağlayıcılarının protesto kampanyasının temel düzenleme aracı olan Facebook'a erişimi kesmesinden iki gün sonra, 18 Temmuz'da yaygın mobil internet kesintileri yaşadıklarını bildirdi.
Bugün polis, önceki akşam yedinci protestocunun öldüğünü duyurdu ve 18 yaşındaki gencin polis silahlarıyla öldürüldüğünü kabul etti.
Polis müfettişi Bacchu Mia, AFP'ye "Plastik mermilerle vuruldu" dedi. "Hastaneye getirildi ama kaldırılmadan öldü."
Gece boyunca yaşanan yeni çatışmalar arasında, Dakka'nın eteklerinde polis ile yol kenarındaki bir gişeyi ateşe veren 1000'den fazla protestocu arasında çıkan çatışma da vardı.
Polis komiser yardımcısı İkbal Hossain AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bütün geceyi protestocuların saldırılarını savuşturmak için harcadık" dedi ve polislerin sonunda plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla grubu dağıttığını ekledi.
Kaynak: Thehindu.com